Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:14:18

Οι θλιβεροί, ελάχιστοι «Λουδίτες των Εξαρχείων». Το άρθρο του Τάκη Θεοδωρόπουλου «Οι Απάτσι των Εξαρχείων». Ολοι κι όλοι, 50 ενάντιοι-υβριστές κατά των έργων του ΜΕΤΡΟ. Κύριο

Νέα μικροεπεισόδια και προσαγωγές. Περιμένουν, λέει, να γίνουν περισσότεροι οι πολέμιοι μόλις επιστρέψουν από τις άδειες και ανοίξουν τα ΑΕΙ.

1.Σύγχρονης μορφής Λουδίτες είναι αυτοί που αντιτίθενται ακόμα και με μερικές μορφές της τεχνολογίας, όπως το Ίντερνετ ή το κινητό τηλέφωνο και έχει δημιουργηθεί το σύγχρονο φιλοσοφικό ρεύμα του νεο-λουδισμού, το οποίο είναι αντίθετο σε πολλές σύγχρονες τεχνολογίες, κυρίως σε σχέση με υπολογιστές, και στον καταναλωτισμό γενικότερα. Ο νεο–λουδισμός είναι στενά συνδεδεμένος με τον αναρχοπρωτογονισμό και προτείνει την πλήρη εγκατάλειψη της τεχνολογίας και την υιοθέτηση ενός απλού τρόπου ζωής χωρίς κανενός είδος τεχνολογία.

Τους ξεπερνάει πάντα η Ιστορία και η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.
Λουδισμός ή Λουδιτισμός (αγγλ. Luddism) είναι κίνημα που ξεκίνησε τον 19o αιώνα στην Αγγλία, από υφαντουργούς οι οποίοι εξεγέρθηκαν κατά των νεοκατασκευασθέντων μηχανημάτων της βιομηχανικής επανάστασης, που σκοπό είχαν τη μείωση του εργατικού προσωπικού και κατά συνέπεια την έκλειψη της εργασίας τους ως τεχνίτες. Οι Λουδίτες μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τη δουλειά τους από, χαμηλόμισθους και χαμηλής κατάρτισης, εργάτες που χειρίζονταν τους ηλεκτροκίνητους αργαλειούς, τις μηχανές ραψίματος και τις μηχανές γνεσίματος, κατέφυγαν σε εχθροπραξίες με την κυβέρνηση της Βρετανίας και τον βρετανικό στρατό, κυρίως από το 1811 μέχρι το 1813

2.Επεισόδια μικρής έκτασης σημειώθηκαν νωρίς το πρωί στα Εξάρχεια.

Διαδηλωτές που αντιδρούν στο εργοτάξιο που έχει στηθεί στην πλατεία Εξαρχείων για τα έργα της γραμμής 4 του Μετρό, συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.
Ομάδα μόλις 50 ατόμων πέταξε ντομάτες και αυγά στις δυνάμεις των ΜΑΤ και ακολούθησε ένταση, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προχωρούν σε 32 προσαγωγές, προς εξακρίβωση στοιχείων..

Ομάδα ατόμων πέταξε ντομάτες και αυγά στις δυνάμεις των ΜΑΤ και ακολούθησε ένταση, με αποτέλεσμα οι αστυνομικοί να προχωρούν σε προσαγωγές.

3.Οι Απάτσι των Εξαρχείων

Ο σιδηρόδρομος δεν θα είχε φτάσει έως την απώτατη Δύση χωρίς τη βοήθεια του «ιππικού» – βλ. Τζον Γουέιν, Τσάρλτον Ιστον και λοιπούς. Διότι ο σιδηρόδρομος, η σπονδυλική στήλη των ΗΠΑ, δεν ήταν απλώς τεχνικό κατόρθωμα. Υπήρξε μεγάλη πολιτισμική κατάκτηση, που συνέβαλε στη δημιουργία του μεγάλου έθνους. Και, όπως είναι φυσικό, αντιμετωπίσθηκε από τους ιθαγενείς Αμερικανούς ως η μεγαλύτερη απειλή για τον δικό τους πολιτισμό και τον δικό τους τρόπο ζωής. Τα άλογά τους στάθηκαν ανήμπορα να αντιμετωπίσουν την επέλαση του σιδερένιου θηρίου που έφτυνε καπνούς. Οι ινδιάνοι δεν αφανίστηκαν μόνο στρατιωτικά. Αφανίστηκαν πολιτισμικά. Ο πολιτισμός τους δεν άντεξε στην επέλαση του πολιτισμού που μετέφερε ο σιδηρόδρομος. Και αυτό είναι που ανησυχεί περισσότερο τους ιθαγενείς των Εξαρχείων. Δεν ξέρω ποιας ινδιάνικης φυλής είναι απόγονοι. Εκείνο που ξέρω, είναι ότι κρατούν ζωντανά τα αντανακλαστικά των προγόνων τους. Στην ψυχή του καθενός από δαύτους κρύβεται κι ένας Απάτσι. Ο εχθρός μπορεί να μη φτύνει τούφες μαύρου καπνού, όμως είναι ακόμη πιο ύπουλος. Κυκλοφορεί στα υπόγεια της πόλης χωρίς να τον πάρεις είδηση. Κι εκεί που περπατάς αμέριμνος στην αγαπημένη σου πλατεία, σε ρουφάει στην μπούκα του. Απ' αυτήν την άποψη, το μετρό στα Εξάρχεια, ο σταθμός δηλαδή, είναι πιο επικίνδυνο. Δεν το παίρνεις είδηση και τα άλογά σου δεν μπορούν να του επιτεθούν.

Οι Απάτσι των Εξαρχείων μπορεί να μην έχουν αυτά τα ωραία φτερά που είχαν οι προπάτορές τους. Φορούν βερμούδες και δεν βάφονται με τα χρώματα του πολέμου, όμως έχουν οικολογική συνείδηση. Εδώ οι απόψεις διίστανται. Ορισμένοι ανθρωπολόγοι αποδίδουν τη λατρεία τους στο δάσος της πλατείας Εξαρχείων σε κάποιες δρυϊδικές επιμειξίες με τις ινδιάνικες καταβολές τους. Πιστεύουν ότι τα δέντρα είναι θεοί και ότι αν τα πειράξεις θα πέσει φωτιά και θα σε κάψει, ίνα μη είπω χείρον τι. Αλλοι, πάλι, θεωρούν ότι η αντίστασή τους οφείλεται στην οικολογική συνείδηση που η φυλή των Απάτσι έχει αποκτήσει, εν τω μεταξύ. Οπως και να 'χει, τους απασχολεί πολύ η τύχη των δέντρων στην πλατεία των Εξαρχείων, η οποία, ως γνωστόν, αποτελεί πνεύμονα πρασίνου στην καρδιά της πόλης. Οταν, μάλιστα, πνίγονται από το πολύ οξυγόνο οι Απάτσι, αρχίζουν τις τελετές με τις μολότοφ.

Ας αφήσουμε κατά μέρος την ηθικολογία. Και ας παραμείνουμε στα ανεκτά επίπεδα ρεαλισμού. Οποιο κι αν είναι το μέλλον της Αθήνας, όπου κι αν φτάσει το μετρό και ο πολιτισμός του, δεν μπορούμε να υπολογίσουμε χωρίς τους Απάτσι. Χωρίς αυτήν την πολιτισμική βλάβη, η οποία διαστρέφει κάθε σοβαρή αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline