Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  13:01:55

Οι αγιατολάχ του Ιράν, σύμμαχοι των Ερντογάν- Πούτιν,... δικαιολογούν την δολοφονική απόπειρα κατά του συγγραφέα Ρ. Ρουσντί. Οι ίδιοι είχαν αξιώσει την εξόντωση του επί Χομεϊνί. Κύριο

ΥΠΕΞ του Ιράν: Ο Ρουσντί και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την επίθεση.

1. Φανατικοί, οπισθοδρομικοί ισλαμιστές, κυβερνήτες του Ιράν(της άλλοτε δυτικόστροφης Περσίας) και στενοί σύμμαχοι δύο άλλων αυταρχικών ηγετών, του Τ. Ερντογάν και του Βλ. Πούτιν. Ο Σαλμάν Ρουσντί και οι υποστηρικτές του είναι οι μόνοι που ευθύνονται για την επίθεση που έγινε την Παρασκευή εναντίον του διάσημου συγγραφέα, υποστήριξε σήμερα στη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί.

Ο Ρουσντί αναρρώνει αφού μαχαιρώθηκε επανειλημμένα στη διάρκεια δημόσιας εμφάνισής του στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.
Η ελευθερία του λόγου δεν δικαιολογεί τις ύβρεις του Ρουσντί στα γραπτά του κατά της θρησκείας, δήλωσε ο Καναανί.
«Ο Σαλμάν Ρουσντί εξέθεσε τον εαυτό του στην οργή του λαού εξυβρίζοντας τα όσια και τα ιερά του ισλάμ και παραβιάζοντας τις κόκκινες γραμμές 1,5 δισεκατομμυρίου μουσουλμάνων», δήλωσε ο Καναανί.
«Στην επίθεση εναντίον του Σαλμάν Ρουσντί, δεν θεωρούμε άξιο μομφής και καταδίκης οποιονδήποτε άλλον από τον ίδιο και τους υποστηρικτές του... Ουδείς έχει το δικαίωμα να κατηγορεί γι' αυτό το Ιράν», τόνισε.

Το Ιράν δεν έχει άλλες πληροφορίες σχετικά με το δράστη της επίθεσης εναντίον του Ρουσντί, πέρα απ' ό,τι έχει αναφερθεί από τα μέσα ενημέρωσης, πρόσθεσε ο ιρανός εκπρόσωπός.

2.Ιράν: Αρνείται κάθε συμμετοχή στην επίθεση του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι

Αρνείται κάθε συμμετοχή στην επίθεση του συγγραφέα Σάλμαν Ρούσντι το Ιράν. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναανί, έκανε τη Δευτέρα σχετικό σχόλιο μετά την επίθεση στον Ρούσντι στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την Παρασκευή. Αναφέρει ότι ο μόνος που πρέπει να κατηγορηθεί είναι ο Ρούσντι και οι υποστηρικτές του.

Ο ίδιος σημείωσε «Σε αυτό το θέμα, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν. Πιστεύουμε ότι οι προσβολές που έγιναν και η υποστήριξη που δέχθηκε ήταν μια προσβολή κατά των πιστών όλων των θρησκειών».
Ο βραβευμένος συγγραφέας έχει αντιμετωπίσει απειλές θανάτου για το μυθιστόρημά του «Οι σατανικοί στίχοι» από τότε που πρωτοκυκλοφόρησε το 1988. Ορισμένοι μουσουλμάνοι σε όλο τον κόσμο θεώρησαν ότι η δημοσίευση ήταν βλάσφημη και προκάλεσε οργή.
Ο ατζέντης του 75χρονου συγγραφέα αναφέρει ότι ο Ρούσντι βρίσκεται σε περίοδο ανάρρωσης, μετά από τα σοβαρά τραύματα που δέχθηκε με μαχαίρι.

3.Βελτιώνεται η υγεία του Σαλμάν Ρούσντι που μαχαιρώθηκε

Σημάδια ανάκαμψης δείχνει η υγεία του συγγραφέα Σαλμάν Ρούσντι αν και ο δρόμος προς την πλήρη ανάρρωση θα είναι μακρύς δήλωσε ο μάνατζέρ του.

Ο ινδικής καταγωγής Βρετανός μυθιστοριογράφος παραμένει στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση, αφού μαχαιρώθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης την περασμένη εβδομάδα.

Ο γιος του Ζαφάρ είπε σε ένα tweet ότι ο πατέρας του βγήκε από την υποστήριξη αναπνευστήρα κάτι που του επέτρεψε να μιλήσει και να δείξει ότι «Η συνηθισμένη του ζωηρή και προκλητική αίσθηση του χιούμορ παραμένει ανέπαφη».
Το Σάββατο, ο Χάντι Ματάρ, ο άνδρας που κατηγορείται για την επίθεση, δήλωσε αθώος για απόπειρα ανθρωποκτονίας και προφυλακίστηκε.
Το περιστατικό έγινε σε λογοτεχνικό φεστιβάλ. Το κίνητρο του Ματάρ είναι ασαφές, αλλά θεωρείται ότι συμμερίζεται τις θέσεις των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν.

Ο Ρούσντι έχει αντιμετωπίσει χρόνια απειλές θανάτου για το μυθιστόρημά του Οι Σατανικοί Στίχοι, το οποίο ορισμένοι Μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημο.
Αναγκάστηκε μάλιστα να κρυφτεί όταν ο πρώην ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χομεϊνί, εξέδωσε φετβά δηλαδή διάταγμα ζητώντας τη δολοφονία του Ρούσντι.

4.SALMAN RUSHDIE: ΟΙ ΣΑΤΑΝΙΚΟΙ ΣΤΙΧΟΙ (ΚΡΙΤΙΚΗ)
WRITTEN BY ΑΓΓΕΛΑ ΜΑΝΤΖΙΟΥ

«Για να ξαναγεννηθείς πρέπει πρώτα να πεθάνεις. Για να πατήσεις πάνω στο μητρικό κόρφο της γης, πρέπει πρώτα να πετάξεις. Πώς να χαμογελάσεις πάλι, αν δεν κλάψεις πρώτα? Πώς θα κερδίσεις την αγάπη της λατρεμένης σου, κύριε, χωρίς ν' αναστενάξεις από καημό? Αν θες να ξαναγεννηθείς...»
«Οι Σατανικοί Στίχοι», του Ινδού συγγραφέα Σαλμάν Ρουσντί , είναι ένα συναρπαστικό παραμύθι της αιώνιας διαμάχης του καλού με το κακό, μέσα από τους μύθους, τις ιστορίες, τις αφηγήσεις των ανθρώπων, τις λογοτεχνικές επινοήσεις,τους θεϊκούς στίχους. Έ να βιβλίο αναφορών στους μύθους της Ευρωπαϊκής κουλτούρας και τις φιλοσοφικές αναζητήσεις της Ανατολής, μια συνομιλία του συγγραφέα με σπουδαία βιβλία, μια απόπειρα κατανόησης του σύγχρονου αντιφατικού κόσμου τόσο ορθολογικού μα και ανορθόλογου όπως εγγράφεται μέσα στη σκέψη των ανθρώπων στον κυκλικό χρόνο.

Ο συγγραφέας πίσω από μια ιστορία «πτώσης –μεταμόρφωσης» των πρωταγωνιστών του βιβλίου, του Τζιμπριήλ Φαρίστα, ενός Ινδού ηθοποιού πρωταγωνιστή σε θρησκευτικές ταινίες και του Σαλαντίν Τσάμτσα,του ανθρώπου με τις χίλιες φωνές, σχολιάζει φιλοσοφικά και με ειρωνικό τρόπο τους διαφορετικούς κόσμους που μας περιβάλλουν στο ορατό και το αόρατο πλέγμα τους, τις αντιλήψεις του καλού και του κακού που προκύπτουν από την ίδια ρίζα της ανθρώπινης φύσης. Η γενέθλια γη, τα οικεία πρόσωπα, η εξορία, η γλώσσα, ο νόμος, η θρησκεία, η τέχνη, είναι τα θέματα αυτού του βιβλίου που ο προφητικός συγγραφέας του τα χειρίζεται με τρόπο ποιητικό, διεισδυτικά πανούργο, αποκαλύπτοντας το διφορούμενο που εξοργίζει το ορθολογικό, επιβάλλει το ανορθόλογο σε μια αντιπαλότητα προθέσεων κυριαρχίας.

Ιστορίες αγάπης και προδοσίας, επιλογών, θρησκευτικών οραμάτων, κατακτήσεων, ένα επικό ταξίδι όπου το παρελθόν και το μέλλον ανατροφοδοτούνται αέναα στον ορίζοντα του κόσμου των πόλεων. Η ζωηρή φαντασία και το ανήσυχο πνεύμα του συγγραφέα συνομιλεί με τους θεϊκούς και σατανικούς στίχους στο τοπίο της ερήμου που υποδηλώνει την εσωτερική απομόνωση πριν και μετά την πτώση. Ο εκκωφαντικός κόσμος των διαφημίσεων, των αεροπλάνων, της εξορίας Ο απατηλός κόσμος του κινηματογράφου και των ειδώλων, των πόλεων της Ανατολής και της Δύσης , των ανθρώπων...

«Ποιος είναι αυτός? Ένας εξόριστος. Ο εξόριστος είναι μια μπάλα που εκτοξεύτηκε ψηλά στον αέρα. Κρέμεται εκεί, παγωμένος στο χρόνο, αποτυπωμένος σε εικόνα. Αρνούμενος την κίνηση, αιωρείται κατά παράδοξο τρόπο πάνω από τη γενέτειρά του, περιμένοντας την αναπόφευκτη στιγμή κατά την οποία η εικόνα πρέπει να αρχίσει να κινείται και η γη να απαιτεί το γέννημά της».

Το βιβλίο, διαρθρωμένο σε εννέα επί μέρους κεφάλαια ( ο Αρχάγγελος Γαβριήλ, ο Μουχαμέτης, Ελοουέν Ντιοουέν, η Αϊσά, μια πόλη ορατή αλλά αθέατη, επιστροφή στη Τζαχίλια, ο άγγελος Αζραήλ, ο διαχωρισμός των υδάτων της Αραβικής θάλασσας, ένα μαγικό λυχνάρι), είναι ένα βιβλίο που μιλάει για βιβλία, συγγραφείς ,πρόσωπα και λαούς στο πολυεπίπεδο βάθος του. Μια ιστορία που εμπεριέχει πολλές ιστορίες στη σύνθετη σκέψη και αποκαλύπτει ένα ευφυή και τολμηρό συγγραφέα .

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline