Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  04:54:08

Ευχάριστες αλλαγές στον τουρισμό. Η αναβάθμιση της Λευκάδας στα Ιόνια, οι πληρότητες στην Αθήνα, η επέλαση τουριστών από τις ΗΠΑ. Η ζήτηση για Βόρειο Αιγαίο. Η Ελλάδα πρώτη επιλογή στις χώρες της Μεσογείου. Κύριο

Το μεγάλο comeback του ελληνικού τουρισμού μέσα από τα αριθμητικά δεδομένα και οι υπεύθυνες εκτιμήσεις εκπροσώπων φορέων,

Νέα δεδομένα στην καλή τουριστική εικόνα εφέτος της Ελλάδος, με γενική άνοδο σε αριθμούς τουριστών και εσόδων, καλές προοπτικές για το μέλλον από τις ΗΠΑ και τις μεγάλες χώρες της Ευρώπης, σοβαρές προοπτικές ανάπτυξης για περιοχές, όπως η Λευκάδα, ο Βόλος, η Εύβοια, τα μικρά νησιά κλπ.

Μετά από δύο χρόνια πανδημίας και περιορισμών στα ταξίδια και τις μετακινήσεις, οι προσδοκίες όλων των εμπλεκόμενων στη «βαριά βιομηχανία» της χώρας ήταν τη φετινή σεζόν να πλησιάσουμε όσο γίνεται πιο κοντά στα «χρυσά» νούμερα του 2019.
Ήδη από την αρχή του καλοκαιριού φάνηκε ότι η ιστορία εξελισσόταν πολύ καλά. Τον δε Αύγουστο, ο οποίος είναι παραδοσιακά και ο μήνας διακοπών της πλειονότητας των Ελλήνων, φαίνεται ότι η κινητικότητα εγχώριων και ξένων τουριστών είναι στα ύψη, κάτι που αντανακλάται στην παρουσία του κόσμου σε λιμάνια και αεροδρόμια.

Όπως γράφαμε και πριν από μερικές ημέρες για τις αφίξεις επισκεπτών από το εξωτερικό, τον Ιούλιο, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια: «η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε στα 5,127 εκατομμύρια επιβάτες έναντι 4,49 εκατομμυρίων τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν νέο ρεκόρ αφίξεων στα συγκεκριμένα αεροδρόμια με την αύξηση να αντιστοιχεί σε ποσοστό της τάξης του 13,9%. Καθώς τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια περιλαμβάνουν όλους τους βασικούς θερινούς τουριστικούς προορισμούς, καθίσταται σαφές πως η δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού είναι εντονότατη».

Τουρισμός: Νέο ρεκόρ αφίξεων με 12,85 εκατ. επιβάτες τον Ιούλιο

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σύστημα κρατήσεων των εταιρειών, την Παρασκευή 12/08 αναχώρησαν από το λιμάνι του Πειραιά 26.897 επιβάτες με προορισμούς τα νησιά των Κυκλάδων, την Κρήτη, τη Ρόδο και το βόρειο Αιγαίο. Το Σάββατο 13/08 από το λιμάνι του Πειραιά για τους ίδιους προορισμούς αναχώρησαν 31.556 επιβάτες και την Κυριακή 14/08, 20.519 επιβάτες. Τα νησιά του Αργοσαρωνικού «κεφαλαιοποίησαν» άλλους 25.000 επιβάτες. Συνολικά, μόνο από το λιμάνι του Πειραιά και μόνο το τελευταίο τριήμερο, αναχώρησαν για κάποιο νησιωτικό προορισμό πάνω από 100.000 άτομα.
«Η σεζόν φέτος θα είναι σίγουρα καλύτερη από το 2021 και σε πολλούς προορισμούς θα ξεπεράσει ακόμη και το 2019» λέει στην «Κ» ο Γρηγόρης Τάσιος, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και προσθέτει: «Βρισκόμαστε στον Αύγουστο με πληρότητα 100% σε πολλά σημεία της χώρας. Φαίνεται ότι αυτό το καλοκαίρι, το έσοδο είναι ικανοποιητικό για τη χώρα- ο τουρισμός βοηθά και βάζει πλάτη να αντέξει η οικονομία».

Ο ίδιος βέβαια σημειώνει πως η εικόνα δεν είναι ακριβώς ρόδινη για τους επιχειρηματίες του κλάδου. Όπως εξηγεί: «έχουμε μεγάλη αύξηση στο κόστος λειτουργίας των ξενοδοχείων, τουλάχιστον κατά 30% ανά δωμάτιο- διανυκτέρευση, οπότε τον ερχόμενο Οκτώβριο λίγες επιχειρήσεις θα δείξουν κερδοφορία. Όμως, ας σταθούμε στη μεγάλη εικόνα και αυτή είναι πως η χώρα έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των ξένων τουριστών, Ευρωπαίων αλλά και Αμερικάνων, ως κορυφαίος μεσογειακός προορισμός. Οι αφίξεις από ΗΠΑ είναι πραγματικά εντυπωσιακές».

«Οι Έλληνες, έχουν επιλέξει τα κοντινά στην Αθήνα νησιά – όχι μόνο αυτά του Αργοσαρωνικού – αλλά και τις κοντινές Κυκλάδες» μας λέει και ο κ. Τάσιος και προσθέτει: «Έντονη είναι η παρουσία των Ελλήνων και στην Πελοπόννησο, στην κεντρική Ελλάδα και στα νησιά του Ιουνίου. Ειδικά στα τελευταία, με κορυφαίο ανάμεσά τους την Λευκάδα όπου προσεγγίζεται οδικώς, δέχονται πλήθος Ελλήνων λόγω των οικονομικών ακτοπλοϊκών εισιτήριων. To ίδιο συμβαίνει και με τις Σποράδες λόγω των πιο οικονομικών εισιτηρίων από Βόλο ή Εύβοια.
Την εγχώρια κίνηση έχουν ενισχύσει πολύ και τα προγράμματα "Τουρισμός για όλους" και "Κοινωνικός Τουρισμός". Καταγράφεται κινητικότητα σε Βόρεια Εύβοια, Βόρειο Αιγαίο, Χίο και Σάμο».

Βόρεια Εύβοια: Άνεμος αισιοδοξίας στην πολύπαθη περιοχή από τον εσωτερικό τουρισμό
Ο κ. Τάσιος σημειώνει και την άνοδο του οδικού τουρισμού για τους Έλληνες, ειδικά τις τελευταίες ημέρες που η τιμή της βενζίνης υποχωρεί. Όπως λέει ο ίδιος: «Σε συνδυασμό και με τo fuel pass 2, οι ηπειρωτικοί προορισμοί κοντά στη θάλασσα έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς. Να πούμε βέβαια πως οι Έλληνες φέτος δεν ξεφεύγουν πάνω από τις 5 διανυκτερεύσεις».

Από τις Κυκλάδες στη Ζαχάρω – Πώς η ακρίβεια «ξαναγράφει» τις τουριστικές προτιμήσεις

Γεμάτη και η Αθήνα

Είναι ίσως από τις λίγες χρονιές που όπως παρατηρούν οι κάτοικοί της, η πρωτεύουσα δεν έχει αδειάσει. Αυτό συμβαίνει τόσο γιατί ένα κομμάτι των κατοίκων δεν κατάφερε τελικά να φύγει, αλλά και γιατί κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει, ενώ φυσικά πολλοί είναι οι ξένοι τουρίστες. Έτσι, η πόλη, παραμένει –τηρουμένων των αναλογιών- «ενεργή».

«Φέτος, η Αθήνα έχει προσελκύσει πολλούς ξένους τουρίστες» μας λέει ο κ. Τάσιος και προσθέτει: «O μέσος όρος διαμονής τους στην πρωτεύουσα είναι οι τρεις ημέρες. Στη συνέχεια, φεύγουν για τα νησιά, είτε ακτοπλοϊκώς, είτε αεροπορικώς. Αυτές τις ημέρες, τα ξενοδοχεία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα έχουν υψηλές πληρότητες. Με δύο λόγια, και για την Αθήνα και για όλη τη χώρα, η φετινή είναι χρονιά τουριστικού comeback».

Την παραπάνω εικόνα επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος ξενοδόχων Αττικής, Αλέξανδρος Βασιλικός: «Ο τουρισμός στην Αθήνα δυσκολεύτηκε πέρυσι τον χειμώνα, δυσκολεύτηκε τους πρώτους μήνες της σεζόν αλλά αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια πάρα πολύ μεγάλη ζήτηση. Για το τι σημαίνει αυτό σε τζίρους, θα πρέπει να περιμένουμε τα στοιχεία το φθινόπωρο αλλά ότι η ζήτηση είναι ισχυρή το φετινό καλοκαίρι στην Αθήνα, αυτό είναι δεδομένο».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline