Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  12:31:08

Ο Κυριάκος Βελόπουλος επέμενε και χθες να εύχεται «καλή Παναγιά». Πώς βγήκε ο όρος – Γιατί δεν τον αποδέχεται ο Ιερόθεος Ναυπακτίας, εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου. Κύριο

Ούτε «καλός Παράδεισος», ούτε «Καλή Παναγιά(κατά το προσδόκιμο ως χρονικη εξέλιξη «Καλή σου Ανάσταση),που κρίνονται ως ατυχείς νεοελληνισμοί αγραμμάτων.

Ο Μητροπολίτης Ναυπακτίας Ιερόθεος έκανε μια τοποθέτηση, σχετικά με τη φράση «καλή Παναγιά», η οποία και ακούστηκε πολύ τελευταία, εν όψει Δεκαπενταύγουστου, σαν συνέχεια μιας άλλης για «καλό Παράδεισο», λες και μπορεί να υπάρχει «κακός Παράδεισος» και «κακή Παναγία»..Πρόκειται για πρόχειρο και ανολοκλήρωτο νόημα μιας ευρύτερης φράσης , όπως λ.χ., «να έχετε καλή γιορτή της Παναγίας « σε νόημα συναφές με την φράση «Καλή σου Ανάσταση το βράδυ».

Ο Μητροπολίτης είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας γιατί δε στέκει ο όρος «καλή Παναγιά»:
«Τα τελευταία χρόνια επικράτησε μια μόδα που λέει Καλή Παναγιά , τι θα πει καλή Παναγιά! Λέμε καλό Χριστό; Eμείς λέμε Καλά Χριστούγεννα είναι γεγονός, λέμε Καλό Πάσχα είναι γεγονός! Τι θα πει καλή Παναγιά; Δεν θα πει τίποτα το Καλή Παναγιά»
Παράλληλα προσέθεσε πως:
«Λέμε καλό Δεκαπενταύγουστο, καλή Εορτή της Παναγίας μας, έτσι ξέρουμε από παλιά. Λέμε ποτέ καλό Χριστό; Kαλό Άγιο; Άλλο τα πρόσωπα άλλο τα γεγονότα! Το γεγονός εδώ δεν είναι η Παναγία μας αλλά η κοίμησή της. Η φράση καλή Παναγιά δεν στέκεται ούτε λεκτικά ούτε θεολογικά».

Πώς προέκυψε η ευχή
Η συγκεκριμένη ευχή δεν γνωρίζουμε πότε καθιερώθηκε και ποιος ήταν ο σκοπός και η σημασία της.
Γραμματολογικά δεν στέκει διότι, δυστυχώς, υπονοεί ότι υπάρχει και «Κακή Παναγιά», γεγονός που η ορθοδοξία μας δεν το επικροτεί και σφοδρά το απορρίπτει.
Απλά για πολλούς υπάρχει η συνήθεια και η τάση μέσα από το καθημερινό λεξιλόγιο να απλοποιούνται κάποιες φράσεις, ώστε να είναι πιο εύκολες στη χρήση τους...

Κυριάκος Βελόπουλος: Γιορτάζει η Παναγιά μας. Η σημερινή είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία

«Ελληνίδες, Έλληνες, Χριστιανοί Ορθόδοξοι. Γιορτάζει η Παναγιά μας. Η σημερινή είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και την Ορθοδοξία» αναφέρει στο μήνυμά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«(...) Είναι πολύ σημαντικό εμείς οι Ορθόδοξοι να στηρίζουμε τους Έλληνες και να είμαστε δίπλα τους. Εμείς ως Ελληνική Λύση σας ευχόμαστε Καλή Παναγιά και η σκέψη όλων να είναι στους αδυνάτους, να τους βοηθάμε όλοι», προσθέτει ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline