Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  22:35:40

Την διαδέχονται στην εξουσία ο γιός της 74χρονος Κάρολος και η 75χρονη Καμήλα..Υπερφιλόδοξη πέθανε ως βασίλισσα μόνο στον τίτλο όχι στα κανονικά της καθήκοντα. Κύριο

Δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Ελλάδα και υπήρξε λυπηρός ο ρόλος της στην Kύπρο των εθνικών της αγώνων και της ΕΟΚΑ.

Γεννημένη στις 21 Απριλίου του 1926, διαυγής και καταβεβλημένη συμπλήρωσε εβδομήντα χρόνια και επτά μήνες μοναρχίας στην Βρετανία, που έπαυσε πλέον είναι Μεγάλη.

Ο συναγερμός για την 96χρονη Ελισάβετ είχε σημάνει εδώ και αρκετό καιρό και εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες, όταν η βασίλισσα, σπάζοντας την παράδοση και το πρωτόκολλο που υπηρετεί πιστά, δέχθηκε τη νέα πρωθυπουργό Λιζ Τρας στο Κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία και όχι στο Λονδίνο. Τα κινητικά προβλήματα δεν της επέτρεψαν να ταξιδεύσει και έτσι έμεινε στο αγαπημένο της κάστρο. Το μεσημέρι της Πέμπτης όμως, οι Βρετανοί και ο υπόλοιπος κόσμος έμαθαν από επίσημη ανακοίνωση των Ανακτόρων ότι η βασίλισσα Ελισάβετ βρίσκεται «υπό ιατρική παρακολούθηση». Τα προβλήματα στην υγεία της εντάθηκαν μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φιλίππου.

Η κανονικότητα στη Βρετανία σταμάτησε από εκείνη τη στιγμή, αφού το BBC διέκοψε το πρόγραμμά του και μεταδίδει ειδήσεις που αφορούν την Ελισάβετ, η αλλαγή φρουράς στο Μπάκιγχαμ αναβλήθηκε, κόσμος συρρέει έξω από το Μπαλμόραλ, η είδηση που αφορά στην υγεία της αποτελεί πρώτο θέμα στα μέσα ενημέρωσης σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασής της είναι τόσο η ανακοίνωση από το Μπάκιγχαμ, όσο και το γεγονός ότι τα μέλη της οικογένειάς της σπεύδουν ή έσπευσαν ήδη στη Σκωτία. Ήδη στο πλευρό της βρίσκονται ο πρίγκιπας διάδοχος Κάρολος και η κόρη της Αννα, ενώ λίγο αργότερα έφτασαν ο πρίγκιπας Γουίλιαμ- δεύτερος στη σειρά διαδοχής- και οι θείοι του Αντριου και Έντουαρντ.

Ποια ήταν η Ελισάβετ

Η Ελισάβετ ήτανι βασίλισσα της Βρετανίας και περισσότερων από 12 άλλων χωρών από το 1952.
Μεταξύ άλλων ήτανι αρχηγός του κράτους του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.
Ανέβηκε στον θρόνο μετά τον θάνατο του πατέρα της, βασιλιά Γεωργίου Στ΄, στις 6 Φεβρουαρίου 1952.
Ήταν μόλις 25 ετών. Στέφθηκε βασίλισσα τον Ιούνιο, στην πρώτη στέψη που μεταδόθηκε τηλεοπτικά και αποτέλεσε μια πρόγευση του πώς θα ήταν η ζωή των μελών των βασιλικών οίκων υπό τη συνεχή παρακολούθηση των μέσων ενημέρωσης.

Την εποχή εκείνη, η Βρετανία διατηρούσε ακόμη μεγάλο μέρος της αυτοκρατορίας της. Έβγαινε από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά οι «τάξεις» και τα «προνόμια» κυριαρχούσαν ακόμη στην κοινωνία, ενώ τα δελτία στα τρόφιμα δεν είχαν ακόμη καταργηθεί.
Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ ήταν ο πρώτος πρωθυπουργός της βασιλείας της. Ο Ιωσήφ Στάλιν ήταν τότε ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, ο Χάρι Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Πόλεμος της Κορέας μαινόταν. Η Λιζ Τρας είναι η 15η πρωθυπουργός με την οποία συνεργάζεται η Ελισάβετ στη μακροχρόνια θητεία της.

Η Ελισάβετ έμεινε χήρα μετά τον θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου, τον Απρίλιο του 2021, λίγο πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής. Ο θάνατος της και η διαδοχή από τον μη χαρισματικό Κάρολο εγείρει και πάλι ερωτηματικά για το μέλλον της μοναρχίας. Ο θεσμός έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά σκανδάλων: από τις περιπέτειες του Φιλίππου, τα ανακτορικά παρασκήνια και τις συναλλαγές, τις ερωτικές υποθέσεις της αδελφής Μαργαρίτας και της κόρης Αννας την σύγκρουση με την Νταιάνα και το διαζύγιο της από τον Κάρολλο και πιο πρόσφατα, τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον πρίγκιπα Άντριου, αλλά και κατηγορίες για ρατσισμό, τις οποίες εξαπέλυσαν ο πρίγκιπας Χάρι και η σύζυγός του, αφού ψυχράνθηκαν οι σχέσεις τους με την υπόλοιπη οικογένεια και εγκαταστάθηκαν στην Καλιφόρνια.

Η μετά την Ελισάβετ εποχή αναμένεται πιο περίπλοκη με τον Κάρολο, η δημοτικότητα του οποίου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη της μητέρας του, στον θρόνο. Οι Βρετανοί, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, θα προτιμούσαν τον γιο του, πρίγκιπα Ουίλιαμ και τη σύζυγό του Κέιτ.

ΤΟ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Διαυγής, αδύναμη και με μπαστούνι πλέον, η 97χρονη Ελισάβετ διόρισε την νέα Πρωθυπουργό Λιζ Τρας. Έκλεισε ήδη 70 χρόνια βασιλείας, χωρίς διάθεση να αντικατασταθεί. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2022 02:31

Αποφασισμένη να μην παραιτηθεί αλλά να κλείσει τον επίγειο βίο της ως βασίλισσα της Αγγλίας.Είναι πλέον η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και η μακροβιότερη βασίλισσα στην παγκόσμια ιστορία.
Η βασίλισσα Ελισάβετ, αρκετά καταβεβλημένη, αδύναμη, με μπαστούνι πλέον διόρισε την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού, Νωρίτερα έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον.
Η βασίλισσα Ελισάβετ διόρισε σήμερα την Λιζ Τρας στη θέση του πρωθυπουργού της Βρετανίας, με αποστολή να οδηγήσει τη χώρα μέσα από μια υποβόσκουσα ύφεση και την ενεργειακή κρίση, που απειλεί το μέλλον εκατομμυρίων νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline