Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:49:21

Το Δημόσιο παραμένει σπάταλο και οι Δήμοι το ίδιο. Δεν σβήνουν τα φώτα σε κτίρια, σε δρόμους, σε πλατείες. Τεράστια η εκτόξευση των δαπανών για ηλεκτρισμό, αν και καλοκαίρι. Κύριο

Χαμηλές πτήσεις στην ενεργειακή μείωση. Μόλις 221 φορείς, από τους 2.495, έχουν λάβει μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας.

Περικοπές στην αδιαφορία απέναντι στους κοινούς πόρους για τους οποίους πληρώνουν οι Έλληνες πολίτες καλείται να κάνει ο δημόσιος τομέας της χώρας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση. Τόσο τα υπουργεία και οι ΔΕΚΟ όσο και οι Δήμοι και οι περιφέρειες της χώρας. Καμία εξοικονόμηση αν και καλοκαίρι με μεγαλύτερες ώρες της ημέρας και αντίθετα δηλώσεις παραγόντων της Τ.Α ,ότι δεν μπορούν να κάνουν εξοικονόμηση στον δημόσιο φωτισμό για..λόγους ασφαλείας κλπ ούτε και στις υπηρεσίες τους με διάφορες «φιλολαικές» δικαιολογίες, ούτε καν στο αιτούμενο ποσοστό του 10%.

Χαρακτηριστικά, το 2021 το Δημόσιο ξόδεψε 700 εκατομμύρια ευρώ για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος που δαπανά. Φέτος, και ενώ υπολείπονται ακόμη τέσσερις μήνες για την ολοκλήρωση του έτους, εκτιμάται ότι το κόστος έχει ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. «Όταν αναφέρουμε ότι το κόστος της κιλοβατώρας έχει ανέβει 12-14 φορές, είναι σαν να λέμε ότι πληρώνουμε τη βενζίνη 10 ευρώ το λίτρο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης κατά την παρουσίαση των μέτρων της κυβέρνησης προκειμένου να επιτευχθεί μείωση στη σπατάλη του δημόσιου τομέα στον τομέα της ενέργειας.
Με κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) η οποία εκδόθηκε πριν από δύο μήνες η κυβέρνηση έχει ζητήσει εξοικονόμηση της τάξεως του 10% από όλο τον δημόσιο τομέα, τους φορείς του και τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ βαθμού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση αλλά και να μειωθεί το κόστος της ενέργειας για τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η ανακοίνωση

Χθες, ωστόσο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης προχώρησαν ένα βήμα παραπάνω, ανακοινώνοντας συγκεκριμένα μέτρα επιβράβευσης και ποινής για την επίτευξη στόχων εξοικονόμησης, δεδομένου ότι τα όσα όριζε η ΚΥΑ δεν έχουν εφαρμοστεί. Συγκεκριμένα, ενώ προβλεπόταν ο ορισμός ενεργειακού υπευθύνου σε όλους τους φορείς του Δημοσίου, από το σύνολο των 2.495 φορέων μόνο οι 221 έχουν ορίσει υπεύθυνο ως όφειλαν. Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ότι οι 1.800 φορείς από το σύνολο είναι ΟΤΑ και φορείς που συνδέονται με τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, εκ των οποίων έχουν προχωρήσει σε εγγραφή ενεργειακού υπευθύνου μόνο οι 90.

Ο κ. Βορίδης διευκρίνισε ότι οι μεγάλοι δήμοι έχουν ενεργοποιηθεί, αρνήθηκε όμως να αναφέρει ποιοι είναι οι φορείς που έχουν επιδείξει ολιγωρία. «Θα είμαστε επίμονοι», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών παρουσιάζοντας τα μέτρα και πρόσθεσε: «Ζητείται κάτι σχετικά εύκολο, το οποίο πρέπει να γίνει». Πάντως, ενώ τα μέτρα εξοικονόμησης θα πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή «από χθες», όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Σκυλακάκης, ο τρόπος μέτρησης της επιτυχίας και της αποτυχίας είναι κάπως ασαφής.

Οι αρμόδιοι υπουργοί ανακοίνωσαν χθες συγκεκριμένα μέτρα επιβράβευσης και ποινής για την επίτευξη των στόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό της εξοικονόμησης θα μετρηθεί με έτος αναφοράς το 2019, με βάση τη σύγκριση της κατανάλωσης μέσω των λογαριασμών. Χαρακτηριστικά, δήμαρχος που επικοινώνησε με την ΚΕΔΕ ανέφερε ότι έχει αντικαταστήσει με LED τις λάμπες οδοφωτισμού πριν από το 2019. «Τότε λοιπόν μείωσα την κατανάλωση και τώρα πρέπει να τη μειώσω κι άλλο; Με ποιον τρόπο;» αναρωτήθηκε. «Δεν είναι άδικος αυτός ο τρόπος αξιολόγησης;».
Όπως ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, «για όσο καιρό ένας φορέας δεν εφαρμόζει την ΚΥΑ –δεν έχει ορίσει ενεργειακό υπεύθυνο ή αυτός δεν εκτελεί τα καθήκοντά του– δεν θα αξιολογούνται τα αιτήματά του για ενισχύσεις από τον τακτικό προϋπολογισμό ή το ειδικό αποθεματικό».

• Όσον αφορά τους δήμους, το 10% στην εξοικονόμηση ενέργειας αποτελεί δεσμευτικό στόχο ειδικά για τον οδοφωτισμό. Εφόσον ο στόχος αυτός δεν επιτευχθεί, το κράτος δεν θα ενισχύσει οικονομικά τους δήμους προκειμένου να καλύψουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Το κράτος δεν θα δώσει χρήματα για τους φουσκωμένους λογαριασμούς το β΄ εξάμηνο του 2022, όπως έκανε το α΄ εξάμηνο, ξεκαθάρισε ο κ. Σκυλακάκης. Ο οδοφωτισμός πληρώνεται από τα ανταποδοτικά τέλη που καταβάλλουν οι πολίτες. Αν ένας δήμος δεν θέλει να μειώσει τους λογαριασμούς του κάνοντας εξοικονόμηση, σημαίνει ότι έχει να πληρώσει και άρα δεν μπορεί να ζητάει βοήθεια, εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

• Για όσες υπηρεσίες του Δημοσίου έχει προβλεφθεί μπόνους (το οποίο λαμβάνουν οι υπάλληλοι αλλά και οι προϊστάμενοι), θα προστεθεί ο στόχος να επιτύχουν και εξοικονόμηση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10% το τελευταίο τρίμηνο του έτους (συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα).

• Όσες υπηρεσίες επιτύχουν 15% εξοικονόμηση στην κατανάλωση ενέργειας, δηλαδή 5% παραπάνω του στόχου που έχει τεθεί, θα λάβουν τα ανάλογα χρήματα στον προϋπολογισμό τους του επόμενου έτους.
Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών ανακοινώθηκε ότι δεν θα εντάσσονται στη διαδικασία των προσλήψεων ούτε της κινητικότητας οι υπηρεσίες που δεν θα επιτύχουν τον στόχο της εξοικονόμησης.

Όχι «τυφλή» εφαρμογή

Όπως ανακοινώθηκε, την ερχόμενη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης δημόσιων κτιρίων «Ηλέκτρα», συνολικού ύψους 640 εκατομμυρίων ευρώ. Περιλαμβάνει παρεμβάσεις που αφορούν, ενδεικτικά, το κέλυφος του κτιρίου, τα διάφορα συστήματα ηλεκτρομηχανολογικών (Η/Μ) εγκαταστάσεων και παρεμβάσεις που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, συμπεριλαμβανομένης της στατικής ενίσχυσης, όπου απαιτείται.

Ωστόσο, στην ΚΥΑ περιλαμβάνονται τα μέτρα για την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης σε κτίρια και εγκαταστάσεις των φορέων του δημόσιου τομέα, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν χωρίς να χρειαστούν δραστικές παρεμβάσεις.
• Συντήρηση συστημάτων θέρμανσης – ψύξης και κλιματιστικών μονάδων ετησίως.
• Καθορισμός εσωτερικής θερμοκρασίας κτιρίων το καλοκαίρι στους 27 και τον χειμώνα το ανώτερο στους 19 βαθμούς Κελσίου.
• Απενεργοποίηση ψύξης/θέρμανσης σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
• Απενεργοποίηση εξοπλισμού γραφείου και φωτισμού σε χώρους και ώρες που δεν υπάρχουν εργαζόμενοι.
• Χρήση του νυχτερινού αερισμού το καλοκαίρι και κατάλληλη σκίαση των κτιρίων όπου είναι εφικτό, ανάλογα με την εποχή.
Πολλές φορές αρκεί η χρήση της απλής λογικής. Ένας χώρος που παραμένει κλειστός δεν είναι ανάγκη να θερμαίνεται. Εφόσον είναι μέρα και υπάρχει ηλιακό φως δεν είναι ανάγκη να ανάβει ο κεντρικός φωτισμός. Οι θερμαινόμενες πισίνες στις αθλητικές εγκαταστάσεις θα πρέπει να σκεπάζονται όταν δεν χρησιμοποιούνται. Το υπουργείο Οικονομικών τονίζει ότι η εφαρμογή των μέτρων δεν θα είναι «τυφλή», αλλά θα ληφθούν υπόψη οι ιδιαίτερες συνθήκες για κάθε φορέα.

Παράλληλα σχεδιάζεται η δημιουργία ομάδων με ειδικούς ενεργειακούς αναλυτές, οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν και θα ενημερώνουν τους υπαλλήλους που έχουν αναλάβει την αρμοδιότητα του ενεργειακού υπευθύνου. Οι ειδικοί θα μπορούν επίσης να υποστηρίξουν τον υπεύθυνο έτσι ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες εφαρμογής καλύτερων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας.
Πιλοτικά θα ελεγχθούν κτίρια του Δημοσίου όσον αφορά την ενεργειακή τους κατανάλωση, έτσι ώστε να εφαρμοστούν λύσεις εξοικονόμησης. Παράλληλα θα λειτουργήσει help desk για τους ενεργειακούς υπευθύνους.

Δυσαρέσκεια ΚΕΔΕ για τη στοχοποίηση των δήμων

Τη δυσαρέσκειά του για τη στοχοποίηση των δήμων από την κυβέρνηση όσον αφορά τα μέτρα που δεν έχουν ληφθεί για την εξοικονόμηση ενέργειας, εκφράζει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) και δήμαρχος Τρικάλων Δημήτρης Παπαστεργίου. «Η εικόνα των δήμων είναι ίδια με την εικόνα του Δημοσίου της Ελλάδας», τονίζει. «Δεν είμαστε καλύτεροι αλλά δεν είμαστε και χειρότεροι», επισημαίνει.

Απαντώντας στο ερώτημα για ποιο λόγο πολλοί δήμοι δεν έχουν προχωρήσει στον ορισμό ενεργειακού υπευθύνου, όπως ορίζει η ΚΥΑ, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρει ότι οι ΟΤΑ προχωρούν στη διαδικασία. «Μπορεί κάποιοι να μην το έχουν δηλώσει ως ώφειλαν, αλλά το θέμα κυρίως είναι η εξοικονόμηση και πώς θα γίνει αυτή», συμπληρώνει. Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει επίσης ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι όροι με βάση τους οποίους θα μετρηθεί η εξοικονόμηση: «Φέτος εγώ άνοιξα καινούργια σχολεία και ξεκίνησε να λειτουργεί το δεύτερο κολυμβητήριο του δήμου. Πώς λοιπόν θα μετρηθεί η εξοικονόμηση σε σχέση με την κατανάλωση που είχα το 2019;» αναρωτιέται.
Πάντως στη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προεδρείου της ΚΕΔΕ και των αρμοδίων υπουργών, το κλίμα ήταν συναινετικό. Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν βέβαια το ζήτημα της ενεργειακής κρίσης και της αντιμετώπισής της, ενώ τέθηκαν και αλλά σχετικά με τη χρηματοδότηση των δήμων θέματα.
Λαμπτήρες LED

Ο κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης τονίζει ότι η επιβολή διοικητικού ελέγχου προκειμένου να συμμορφωθούν οι φορείς του Δημοσίου και οι δήμοι και να εφαρμόσουν μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας δεν θα αποδώσει όσα θα έφερνε μια στοχευμένη στην εξοικονόμηση πολιτική που θα μπορούσε να έχει εφαρμοστεί. Οπως επισημαίνει, μόνο 30 δήμοι από τους 335 έχουν προχωρήσει σε αλλαγή των λαμπτήρων τους με LED, ενέργεια που θα έφερνε μεγάλη εξοικονόμηση. Ο βασικότερος λόγος γι' αυτό είναι το γεγονός ότι πολλοί δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να λάβουν σχετική χρηματοδότηση, ενώ η εκτέλεση του έργου μέσω ΣΕΑ (Σύμβαση Ενεργειακής Αξιοποίησης) με ιδιώτη προμηθευτή έχει «πολύ μεγαλύτερη γραφειοκρατία και πολύ μικρό όφελος για τον δήμο».

Ο Δήμος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα, 12-6 το πρωί, να μειώνει τη φωτεινότητα των λαμπτήρων οδοφωτισμού κατά 25% στους κύριους δρόμους και κατά 35% στους δευτερεύοντες.
Και άλλοι δήμοι επίσης έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή μέτρων εξοικονόμησης, όπως ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού, ο οποίος από τις 9 το βράδυ κλείνει τον φωτισμό στα δημόσια κτίρια και στα σιντριβάνια του δήμου.

Οι πισίνες

O Δήμος Καλλιθέας σκεπάζει τη δημόσια πισίνα όταν δεν χρησιμοποιείται, προκειμένου να περιορίζεται η απώλεια θερμότητας και να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πισίνες καταναλώνουν μεγάλη ενέργεια για τη θέρμανση του νερού με αποτέλεσμα το κόστος για τη λειτουργία τους να έχει εκτοξευτεί. Ενδεικτικά, ο Δήμος Τρικάλων πέρυσι πλήρωνε για τη λειτουργία της δημόσιας πισίνας 10.000 ευρώ τον μήνα, ενώ φέτος πληρώνει 20.000 ευρώ τον μήνα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline