Σάββατο 20 Απριλίου 2024  02:17:37

Σκληρή κριτική στα ΝΕΑ και αιχμές στην «Καθημερινή» για τον άτολμο υπουργό Π.Θεοδωρικάκο στο θέμα της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Κύριο

Του καταλογίζεται το θλιβερό θέαμα-κατάντια να περιφέρονται οι νέοι αστυνομικοί, με την ..προστασία ΜΑΤ,... έξω από τους χώρους των Σχολών του Πολυτεχνείου και του ΚΕΠΑ , χωρίς να τολμούν να εγκατασταθούν στις πύλες εισόδου-εξόδου για τα καθήκοντα τα οποία προσελήφθησαν.

1.Εικόνες ατολμίας και ιλαροτραγωδίας με την αρμόδια υπουργό να έχει αναλάβει ότι το κόστος της περιφρούρησης της ελευθερίας στα ΑΕΙ και να παύσουν να είναι άβατα της αναρχίας και της πνευματικής λογοκρισίας, της επιβολής του νόμου της βίας των τραμπούκων δήθεν αναρχικών αλητών. Με τον αρμόδιο υπουργό Παν. Θεοδωρικάκο να έχει κληρονομήσει έτοιμο όλο το θεσμικό πλαίσιο, την χρηματοδότηση, την αποδοχή από την πανεπιστημιακή κοινότητα και την κοινή γνώμη και τη εκπαίδευση των πρώτων 400 αστυνομικών να καταγγέλλεται από φίλια ΜΜΕ με σκληρούς χαρακτηρισμούς. Ως κάτι περισσότερο από άτολμος και απρόθυμος, περίπου ως υπονομευτής του νέου θεσμού ως κλασσικός πολιτικάντης, δημαγωγός στα εθνικά θέματα αν και πρώην ηγέτης της ΚΝΕ κατά το έντονα επικριτικό εκτενές άρθρο του Στ. Κασιμάτη στα ΝΕΑ.

2.Απόστολος Λακασάς στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Το σκηνικό στην πύλη Κοκκινοπούλου του ΕΜΠ προκαλούσε θυμηδία. Σε μια λωρίδα πρασίνου απέναντι από την πύλη και δεξιά της εισόδου της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης και Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης (δηλαδή των ΜΑΤ), είχαν καθίσει χθες 12 αστυνομικοί της ΟΠΠΙ. Φορούσαν πράσινες στολές, πράσινα τζόκεϊ καπέλα και ιατρικές μάσκες, ενώ διακρίνονταν εύκολα τα μακρόστενα κλομπ τους. Ηταν στοιχισμένοι σε δύο λωρίδες, κοιτάζοντας προς την είσοδο του Πολυτεχνείου. Μιλούσαν με άλλους αστυνομικούς, περίπου 10, που βρίσκονταν στον εξωτερικό χώρο –εκεί βρίσκονταν δύο μοτοσικλέτες και τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο ΟΠΚΕ–, ενώ συχνά περνούσαν και άλλοι αστυνομικοί των ΜΑΤ, πάνω σε μοτοσικλέτες και κλούβες.

Απέναντι, η πύλη του ΕΜΠ ήταν γεμάτη με πανό. «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Έξω η αστυνομία από τις σχολές», έγραφε ένα στερεωμένο στην πύλη και σε εύκολη θέα από την πλευρά των αστυνομικών. Η κατάσταση αυτή διήρκεσε ως αργά το βράδυ, όταν η πλευρά των φοιτητών μεγάλωσε από κάποιους που ήρθαν για... υποστήριξη.

Τα ελληνικά πανεπιστήμια στιγματίζονται από την πολιτική αβελτηρία να προχωρήσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις όταν συναντούν αντιδράσεις. Αυτό επιβεβαιώνεται από το... σίριαλ της εγκαθίδρυσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Τι συμβαίνει κάθε μέρα από την περασμένη Δευτέρα; Περίπου 20 μέλη των Ομάδων Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), όπως ονομάζονται, εμφανίζονται κάθε απόγευμα έξω από τα δύο ιδρύματα, αλλά δεν εισέρχονται, διότι απέναντί τους βρίσκουν φοιτητές που αντιδρούν στις ΟΠΠΙ.

Αστυνομικοί της ΟΠΠΙ στέκονται σε μια λωρίδα πρασίνου απέναντι από την πύλη του ΕΜΠ – κάθε βράδυ επαναλαμβάνεται το ίδιο σκηνικό.
Τα ελληνικά πανεπιστήμια στιγματίζονται από την πολιτική αβελτηρία να προχωρήσουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις όταν συναντούν αντιδράσεις.
Η αμηχανία είναι έκδηλη στις ηγεσίες των ΑΕΙ και στην πανεπιστημιακή κοινότητα, την ίδια στιγμή που ενισχύονται οι φωνές ότι η κατάσταση εκφυλίζει την πολιτική σημασία του εγχειρήματος. Χθες, στις εισόδους των δύο ΑΕΙ επαναλήφθηκε η εικόνα των προηγούμενων ημερών, ενώ οι φοιτητές αριστερών κομματικών νεολαιών μετέφεραν την αντίδρασή τους στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιώντας συλλαλητήριο.

Αργά το απόγευμα, φοιτητικοί σύλλογοι προσκείμενοι στο ΚΚΕ πραγματοποίησαν συλλαλητήριο στα Προπύλαια με σύνθημα «Εξω η πανεπιστημιακή αστυνομία από τις σχολές. Οι φοιτητές παλεύουμε για μόρφωση και δωρεάν σπουδές». Το σκηνικό θα επαναληφθεί και σήμερα το απόγευμα στην πύλη της Πανεπιστημιούπολης του ΕΚΠΑ (Ούλοφ Πάλμε), καθώς φοιτητικοί σύλλογοι και σωματεία εργαζομένων στα πανεπιστήμια καλούν σε σύσκεψη συντονισμού της δράσης τους.

Πάντως, οι εξελίξεις με τις ΟΠΠΙ σε ΕΚΠΑ και ΕΜΠ έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν τα βέλη τόσο εκείνων που αντιδρούν στη θεσμοθέτησή τους όσο και εκείνων που εκτιμούν ότι το εγχείρημα κλυδωνίζεται. «Το πρόβλημα της εκτεταμένης ανομίας και ποινικής εγκληματικότητας σε ορισμένα ΑΕΙ αποτελεί μια στρεβλή επιβίωση της μεταδικτατορικής κουλτούρας – μια θλιβερή πρωτοτυπία για τον δυτικό κόσμο, που για χρόνια χρησιμοποιούσε ως κάλυψη το περιβόητο "άσυλο". Από τη στιγμή που η ίδια πανεπιστημιακή κοινότητα απέτυχε να βρει λύση, θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση η λύση των άοπλων ΟΠΠΙ, η οποία όμως αφενός καθυστέρησε να εφαρμοστεί, αφετέρου δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε», παρατηρεί στην «Κ» ο Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Εκτός από την κυβερνητική αμφιθυμία να εφαρμόσει το μέτρο και την άρνηση σύσσωμης της αντιπολίτευσης να αναγνωρίσει την ανομία ως πρόβλημα, ο κ. Σωτηρόπουλος προσθέτει έναν ακόμη παράγοντα που δυσκολεύει το εγχείρημα. «Πρόκειται για τη δυσκολία των πρυτάνεων να γίνουν δυσάρεστοι με τις ακτιβιστικές μειοψηφίες. Ιδιαίτερα θετική δεν ήταν πάντως ούτε η ΕΛ.ΑΣ., που δεν ήθελε μπελάδες για την ασφάλεια ενός χώρου όπως τα ΑΕΙ, τα οποία, εντελώς λανθασμένα, δεν θεωρείται ότι ανήκουν πλήρως στην ευθύνη της».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline