Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  20:25:19

Δύσκολος και ακριβός χειμώνας στην Ευρώπη

Δυσοίωνες προβλέψεις από διεθνείς οίκους – Επιπλέον 2 τρισ., το κόστος στους λογαριασμούς ρεύματος. Τα δύσκολα χρόνια των «ισχνών αγελάδων» προοιωνίζονται για τους Ευρωπαίους οι εκτιμήσεις σχετικά με το πόσο ψηλά θα φθάσει το κόστος της ενεργειακής κρίσης για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, αλλά και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ήδη γονατίζουν από τις υψηλές τιμές της ενέργειας.

Ανάμεσά τους οι τουλάχιστον δυσοίωνοι υπολογισμοί της Goldman Sachs, που εκτιμά πως οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά θα αυξηθούν κατά 2 τρισ. ευρώ στις αρχές του επόμενου έτους. Προβλέπει επίσης πως στην κορύφωση της κρίσης οι λογαριασμοί της ηλεκτρικής ενέργειας θα ανέλθουν στο 15% του ΑΕΠ της Ευρώπης και προεξοφλεί πως οι επιπτώσεις αυτής της ενεργειακής κρίσης θα είναι μεγαλύτερες ακόμη και από εκείνες της πετρελαϊκής κρίσης της δεκαετίας του 1970. Ο επενδυτικός κολοσσός εκτιμά, πάντως, πως θα μπορούσε να ανακουφίσει τους καταναλωτές η επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, όταν αυτό χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εφόσον υπολογίζει πως έτσι θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν περίπου 650 δισ. ευρώ από τους λογαριασμούς του ρεύματος σε όλη την Ε.Ε.

Σύμφωνα με την Bank of America, το κόστος της ενέργειας για τις ευρωπαϊκές βιομηχανίες θα εκτοξευθεί κατά περισσότερο από 500%.

Την άποψη αυτή συμμερίζεται και η Bank of America, που τάσσεται υπέρ της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου όταν πρόκειται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Καλεί την Ε.Ε. να λάβει μέτρα στήριξης για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά που, σύμφωνα με τους δικούς της υπολογισμούς, θα δουν να εκτοξεύονται οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος κατά περισσότερο από 2.000 ευρώ στη διάρκεια του επόμενου έτους. Εξίσου δυσοίωνη είναι, άλλωστε, η εκτίμησή της για την επιβάρυνση που θα υποστούν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες, καθώς θα εκτοξευθεί το κόστος της ενέργειας κατά περισσότερο από 500%.

Εξίσου αποκαρδιωτικές είναι και οι εκτιμήσεις της δεξαμενής σκέψης Bruegel, που υπολογίζει πως ο συνολικός λογαριασμός της ηλεκτρικής ενέργειας για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πλησιάσει τα 379 δισ. ευρώ. Ο χειμώνας που θα αρχίσει σε λίγο θα είναι ιδιαίτερα δύσκολος για τη Βρετανία, που έχει ήδη το υψηλότερο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και θα δει τους λογαριασμούς να εκτοξεύονται κατά περίπου 178%. Τριψήφιες θα είναι, άλλωστε, οι αυξήσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου της Ολλανδίας, καθώς η χώρα έχει τα υψηλότερα τιμολόγια φυσικού αερίου.

Από τον Ιούλιο, άλλωστε, οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg υπολόγιζαν πως τον χειμώνα ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος για την Ευρώπη θα φθάσει στα 200 δισ. ευρώ. Κατέληγαν στο ανησυχητικό αυτό ποσό χωρίς να έχουν καν λάβει υπόψη το χείριστο δυνατό σενάριο, αυτό που φαίνεται να υλοποιείται τώρα: την πλήρη διακοπή της παροχής ρωσικού αερίου από τον αγωγό Nord Stream

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline