Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:06:56

Γιατί, διπλασιάστηκε στα 500.000 ευρώ η Golden Visa. Οι περισσότεροι «επενδυτές» ευτέλιζαν τα εθνικά ανταλλάγματα και έκαναν απλό εμπόριο των ακινήτων είτε για αναπαλαίωση-πώληση είτε με το σύστημα ενοικίασης airbnb. Κύριο

Εντονα παράπονα Ελλήνων επενδυτών και ιδιοκτητών από την επέλαση επενδυτών, ιδίως από Μέση Ανατολή, Κίνα, Ισραήλ με ευτελισμό της υπηκοότητας και του ομαδικού- οικογενειακού δικαιώματος διαμονής στην Ελλάδα για πέντε χρόνια...Παρόμοια μέτρα έλαβαν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

- Τα παράπονα σφοδρά και η πραγματικότητα απογοητευτική. Οι περισσότεροι «επενδυτές» των 250.000 ευρώ έκαναν μπίζνες αγοραπωλησίας ακινήτων.

Εφθινε από καιρό τώρα στην Ελλάδα το πρόγραμμα ξένων επενδύσεων στον τομέα ακινήτων με κίνητρο τη Χρυσή Βίζα. «Καμπανάκι» κινδύνου έκρουσαν παράγοντες της κτηματαγοράς, καθώς εντοπίζουν φαινόμενα αρκετοί με αρκετούς επενδυτές εγκαταλείπουν τη golden visa και να πωλούν το ακίνητο, που αγόρασαν στην Ελλάδα για να την αποκτήσουν. Το πρώτο εξάμηνο του 2022, 539 επενδυτές επέλεξαν να «εγκαταλείψουν» το «ελληνικό διαβατήριο» πιθανότατα για ένα αντίστοιχα άλλης εθνικότητας.

Το πρόγραμμα χορήγησης «golden visa» με την απόκτηση ακινήτου ελάχιστης αξίας 250.000 ευρώ σε συνάρτηση της επενδυτικής ευκαιρίας, πρόσθεσε στην εγχώρια κτηματαγορά 1.035 αγοραπωλησίες ακινήτων το 2021, 938 το 2020, 3.535 το 2019, 1.833 το 2018 , 959 το 2017, 488 το 2016, 421 το 2015,338το 2014 και 21 το 2013, που ήταν το πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος.
Μέχρι το 2019, η «χρυσή βίζα» χορηγούνταν μόνο με επένδυση σε ακίνητο με κατ ́ελάχιστη αξία τις 250.000 ευρώ. Πλέον, οι άδειες, εκτός από την αγορά ακινήτου, χορηγούνται και με επενδύσεις σε μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις.

Σε ότι αφορά τις περιοχές που επέλεγαν να αγοράσουν κάποιο ακίνητο οι υποψήφιοι επενδυτές, αυτές είναι κυρίως οι παραθαλάσσιες.
Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα άλλο κριτήριο για την αγορά αποτελούσε το κατά πόσο και άλλοι ομοεθνείς επενδυτές έχουν αγοράσει κάποιο ακίνητο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως και παρά τις όποιες τονωτικές ενέσεις που έχει παράσχει η χρυσή βίζα οι πιέσεις στην αγορά ακινήτων παραμένουν.
«Παρατηρούμε ότι η «golden visa» και οι βραχυχρόνιες μισθώσεις μέσω Airbnb έχουν τονώσει την αγορά του real estate, η οποία όμως συνεχίζει να πιέζεται τόσο από το μεγάλο απόθεμα ακινήτων σε μη προνομιούχες περιοχές όσο και από την αβεβαιότητα αναφορικά με την εκποίηση ακινήτων μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών οφειλετών με «κόκκινα δάνεια» τονίζει στο politik.gr o κ. Μπούκας, o οποίος συμπληρώνει πως «είναι λογικό, οι επίδοξοι αγοραστές να αναζητούν ακίνητα σε περιοχές κοντά στη θάλασσα ή έχουν ήδη δημιουργηθεί κάποιες μικρές κοινότητες ομοεθνών τους (π.χ. Κινέζοι και Ρώσοι στα νότια προάστια κλπ) ή ακόμα και το κέντρο της πόλης.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται πλέον στο πόσοι υποψήφιοι επενδυτές θα καταφέρει να προσελκύσει η χώρα μας μετά τις αλλαγές που προωθούνται, ώστε να κριθεί εάν τελικά θα είναι επιτυχημένες.

, Το σύνολο των αδειών πενταετούς παραμονής σε επενδυτές ακινήτων ύψους τουλάχιστον 250.000 ευρώ, αλλά και σε επενδυτές πλέον σε άυλους τίτλους (μετοχές, ομόλογα, καταθέσεις) καταγράφει απώλειες της τάξεως του 5,66%. Δηλαδή, από το σύνολο των 9.614 αδειών που είχαν χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος έως και 31/12/2021 και ήταν ενεργές, έξι μήνες μετά, το σύνολο των ενεργών αδειών είναι μειωμένες κατά 539, αριθμώντας πλέον τις 9.074.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline