Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:12:47

Τσίπρας περιχαρής στο Σπούτνικ Φεστιβάλ της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.: «Κύριε Μητσοτάκη τελειώσατε - Ήταν η τελευταία σας παρουσία ως πρωθυπουργός σε ΔΕΘ». Προέβλεψε όχι προσφυγή στις δεύτερες εκλογές με σχηματισμό προοδευτικής Κυβέρνησης από τις πρώτες. Κύριο

Όπως τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας η αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη πως η χώρα χρειάζεται Κυβερνήτη, ότι κάτι τέτοιο «είχε να ακουστεί αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του 30. Από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά .Η χώρα όμως χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα».

Με επίθεση στο «καθεστώς Μητσοτάκη», όπως ανέφερε, ξεκίνησε την ομιλία του στο φεστιβάλ Σπούτνικ της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ ο πρόεδρος του κόμματος, Αλέξης Τσίπρας λέγοντας ότι «αυτό το καθεστώς που συνθλίβει τα όνειρα και το αύριο της νέας γενιάς, μπορεί να πέσει, και θα πέσει από τις νέες και τους νέους της χώρας μας».

Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τα βήματα για δημοκρατία, ελευθερία, πλουραλισμό που έγιναν στη μεταπολίτευση αμφισβητούνται «από μια κυβέρνηση που γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές της εξυπηρετούν τους λίγους και φέρνουν σε απόγνωση τους πολλούς, έσπευσε να οικοδομήσει ένα καθεστώς. Που δεν απειλεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Απειλεί ευθέως την ίδια τη δημοκρατία. Και έχει ως στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης. Τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου. Τον έλεγχο των πολιτικών της αντιπάλων. Τον εκφοβισμό και τις διώξεις των ενοχλητικών δημοσιογράφων. Την καταστολή των κοινωνικών αγώνων και ιδιαίτερα των αγώνων της νεολαίας.

Η αθλιότητα των μεθόδων που χρησιμοποιούν για να επιβάλουν αυτό το καθεστώς, δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει. Γιατί συμβαδίζει απόλυτα με την αθλιότητα της πολιτικής τους. Ή για να το πω διαφορετικά, όσο πιο άθλιες πολιτικές επιχειρούν να επιβάλουν τόσο αθλιότερες γίνονται και οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν». Συνεχίζοντας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «η σταθερότητα της αισχροκέρδειας που υποσχέθηκε ο κ. Μητσοτάκης στην κρατικοδίαιτη, διαπλεκόμενη και παρασιτική ελίτ, δεν εξασφαλίζεται ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τη διαφάνεια. Γι' αυτό λοιπόν ακολουθούν αυτές τις άθλιες μεθόδους. Γι' αυτό έστησε το καθεστώς του ο κος Μητσοτάκης. Γι' αυτό έστησε και το παρακράτος του. Για να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία. Και να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών που τον στηρίξανε να εκλεγεί, ως αντίδωρο για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μίλησε για «έναν πανικόβλητο πρωθυπουργό στην τελευταία του παρουσία σε ΔΕΘ, να καταφεύγει στο τελευταίο σκαλοπάτι της απελπισίας. Στο σκαλοπάτι του διχασμού και της εθνικής καπηλείας. Προσπάθησε με πολύ κόπο και πολύ ιδρώτα στο μέτωπό του να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό συμφέρον μα το εθνικό συμφέρον. Τη προσωπική πολιτική του επιβίωση, την προσωπική του τύχη με την τύχη της χώρας και έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του όχι σε πρωθυπουργό, αλλά σε κυβερνήτη».
Όπως δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κάτι τέτοιο «είχε να ακουστεί αυτό από τα τέλη της δεκαετίας του 30. Από τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά .Η χώρα όμως χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα».

«Ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας είναι ο Μητσοτάκης»

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε αναφορικά με το επιχείρημα της σταθερότητα που επικαλέστηκε (και) σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης λέγοντας ότι «ο μεγαλύτερος παράγοντας αστάθειας, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη συγκυρία, είναι ένας πρωθυπουργός που υπονομεύει τη θεσμική και δημοκρατική ομαλότητα. Ένας πρωθυπουργός που δε μπορεί πια να σταθεί πουθενά στην Ευρώπη γιατί παραβιάζει στοιχειώδεις κανόνες του Κράτους Δικαίου που αποτελούν πυλώνες κάθε φιλελεύθερης δημοκρατίας».

Πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία κυβέρνηση που «γνωρίζοντας ότι οι πολιτικές της εξυπηρετούν τους λίγους και φέρνουν σε απόγνωση τους πολλούς, έσπευσε να οικοδομήσει ένα καθεστώς. Που δεν απειλεί τους πολιτικούς της αντιπάλους. Απειλεί ευθέως την ίδια τη Δημοκρατία. Και έχει ως στόχο τον έλεγχο της ενημέρωσης. Τη διασπάθιση του δημόσιου πλούτου. Τον έλεγχο τον πολιτικών της αντιπάλων. Τον εκφοβισμό και τις διώξεις των ενοχλητικών δημοσιογράφων».

Επίσης τόνισε ότι «η σταθερότητα της αισχροκέρδειας που υποσχέθηκε ο κύριος Μητσοτάκης στην κρατικοδίαιτη, διαπλεκόμενη και παρασιτική ελίτ, δεν εξασφαλίζεται ούτε με τη δημοκρατία ούτε με τη διαφάνεια. Γιατί η ασυλία σε τραπεζικά στελέχη και η αποδέσμευση λογαριασμών εκατομμυρίων ευρώ για υποθέσεις απιστίας, την ίδια στιγμή που πολίτες χάνουν τα σπίτια τους για χρέη μόλις λίγων χιλιάδων ευρώ, δεν εξασφαλίζεται με μια δικαιοσύνη που ελεύθερα θα λειτουργεί χωρίς παρεμβάσεις.

Γιατί τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια και τα καύσιμα, την ώρα που νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν έχουν να βγάλουν το μήνα από τους υπέρογκους λογαριασμούς, δεν εξασφαλίζονται σε ένα πλαίσιο ελεύθερης και πλουραλιστικής ενημέρωσης των πολιτών. Για αυτό λοιπόν ακολουθούν αυτές τις άθλιες μεθόδους. Για αυτό έστησε το καθεστώς του ο κος Μητσοτάκης. Γι' αυτό έστησε και το παρακράτος του. Για να εδραιώσει τη θέση του στην εξουσία και να εξασφαλίσει τα κέρδη των λίγων και εκλεκτών που τον στηρίξανε να εκλεγεί, ως αντίδωρο για να συνεχίζουν να τον στηρίζουν».

«Η χώρα δεν χρειάζεται δικτάτορα»

Στη συνέχεια κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «προσπάθησε να ταυτίσει το στενό προσωπικό και κομματικό του συμφέρον με το εθνικό συμφέρον, αλλά και την πολιτική του επιβίωση με την τύχη της χώρας. Και όπως επισήμανε, «έφτασε στο σημείο να ανακηρύξει τον εαυτό του σε κυβερνήτη», για να προσθέσει χαρακτηριστικά ότι «αυτό είχε να ακουστεί απ' τα χείλη του δικτάτορα Μεταξά».
«Η χώρα χρειάζεται πρωθυπουργό, όχι δικτάτορα» είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι η χώρα χρειάζεται επίσης «ισχυρή και δημοκρατική κυβέρνηση». Αλλά τέτοια κυβέρνηση δεν δίνουν τα μπόνους του εκλογικού νόμου αλλά η ισχυρή κοινωνική δικαιοσύνη, είπε στη συνέχεια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline