Σάββατο 20 Απριλίου 2024  11:41:29

Καλό για τις Τράπεζες, αλλά... «Ευρωπαϊκό επίτευγμα» κατά τον ΥΠΟΙΚ Σταϊκούρα, η μείωση των κόκκινων δανείων στο 10%. Ωστόσο πήγαν, κοψοχρονιά, σε Funds με άγριες απαιτήσεις και μεθόδους. Κύριο

Τα προβληματικά δάνεια έφυγαν από τα βιβλία των τραπεζών αλλά δεν εξαφανίστηκαν ως διά μαγείας από την πραγματική οικονομία. Πέρασαν στην πλειονότητά τους σε άλλα χέρια, των funds κυρίως, μέσω των τιτλοποιήσεων του προγράμματος «Ηρακλής», και τα έχουν αναλάβει οι εταιρείες διαχείρισης δανείων και πιστώσεων (servicers).

Μέσω του «Ηρακλή» τιτλοποιήθηκαν και «έφυγαν» από τους ισολογισμούς περί τα 50 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 25 δισ. ευρώ πέρασαν απευθείας σε funds μέσω πώλησης. Ωστόσο δεν πρέπει να υποτιμάται η σημασία της εξυγίανσης των τραπεζικών ισολογισμών, καθώς η δραστική μείωση των «κόκκινων» δανείων είναι από τις πλέον καθοριστικές παραμέτρους που εξετάζουν οι οίκοι αξιολόγησης όσο η χώρα κυνηγάει την επενδυτική βαθμίδα.

Για μοναδικό ευρωπαϊκό κατόρθωμα έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφερόμενος στη μείωση των κόκκινων δανείων κατά την τελευταία τριετία. Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα και τα στοιχεία που παρουσίασε στην εκδήλωση του υπουργείου Οικονομικών στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2022 τα κόκκινα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες ανάγονταν στο 10% επί του συνόλου των δανείων και η αξία τους στα 14,8 δισ. ευρώ.

Μοναδικό πανευρωπαϊκό παράδειγμα
«Όταν αναλάβαμε το 2019, τα αντίστοιχα νούμερα στις τράπεζες ήταν 43,6% και 75,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών στην εκδήλωση όπου το θέμα της ήταν «ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Αγορών Χρήματος και Κεφαλαίου- Capital Marketς».

• Διαβάστε επίσης Τράπεζες: Deals μέσω κόκκινων δανείων και επενδύσεις 2,5 δισ. ευρώ
«Πρόκειται για ένα μοναδικό ευρωπαϊκό κατόρθωμα που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση την τελευταία τριετία. Αντίστοιχο παράδειγμα δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην ΕΕ», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

Αντιμέτωποι με τα funds οι δανειολήπτες

Η αισιόδοξη πάντως τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών δεν φαίνεται να τη συμμερίζονται δικηγόροι που ασχολούνται με υποθέσεις δανειοληπτών.
Σύμφωνα με τη δικηγόρο Αριάδνη Νούκα που περιέγραψε μια τεχνητή και όχι πραγματική μείωση των κόκκινων δανείων μιλώντας στο One TV. Ουσιαστικά οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν απαλλάξει τα χαρτοφυλάκιά τους από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων αλλά αυτό στην πραγματικότητα δεν σημαίνει ότι έχουν απαλλαγεί και οι δανειολήπτες από το βάρος των δανείων αυτών και την αποπληρωμή τους.

Αντίθετα αυτά τα κόκκινα δάνεια -που δεν εμφανίζονται πλέον στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών- τα διαχειρίζονται funds. Μάλιστα η κα Νούκα εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει εκτόξευση του όγκου των κόκκινων δανείων λόγω της νέας αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς θα αυξηθούν οι δόσεις αποπληρωμής των δανείων που καλούνται οι δανειολήπτες να καταβάλουν για την εξυπηρέτησή τους.

10.7.2022 .. Στάθης Σχοινάς ΑΥΓΗ====134.240 πλειστηριασμοί ακινήτων πάσης φύσεως και κάθε μορφής ιδιοκτησίας έως το τέλος του 2022

Περίπου 700.000 ακίνητα είναι δεσμευμένα σε κόκκινα δάνεια σύμφωνα με άριστα ενημερωμένες πηγές της Τράπεζας της Ελλάδος. Την ίδια στιγμή, μέσω ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, σύμφωνα με το e-auction, έως το τέλος του 2022 είναι αναρτημένοι προς πραγματοποίηση 134.240 πλειστηριασμοί ακινήτων πάσης φύσεως και κάθε μορφής ιδιοκτησίας. Μόνο για την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένοι 1.173 πλειστηριασμοί, εκ των οποίων οι 34 αφορούν κατοικίες.

Παρά το γεγονός ότι οι ισολογισμοί των τραπεζών έχουν ελαφρυνθεί σημαντικά από μη εξυπηρετούμενα δάνεια και επισφαλείς συμμετοχές και το σχετικό ποσοστό τους έχει υποχωρήσει στην περιοχή του 10% και χαμηλότερα, ούτε οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί και, το κυριότερο, εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Η συνεχιζόμενη κρίση (πανδημία, πληθωρισμός) οδηγεί στον βάσιμο φόβο πως η κατάσταση θα χειροτερεύσει.

Μεγάλη μπίζνα

Πριν κάμποσα χρόνια ο Klaus-Anders Nysteen, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Hoist, σε συνέντευξη που έδωσε στη Στοκχόλμη, είχε χαρακτηρίσει τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα τη μεγαλύτερη «μπίζνα» στην Ευρώπη. Η Hoist είναι ο συνιδρυτής στην Ελλάδα τα πολύ γνωστής PQH (όπου το P από τη γνωστή πολυεθνική PriceWH, το Q από την ελληνικής ιδιοκτησίας Qualco και το H από το Hoist). H PQH είχε αναλάβει την εκκαθάριση της Αγροτικής και των υπόλοιπων εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών που χρεοκόπησαν αλλά και τα «χρωστούμενα» στη ΔΕΗ.

Στη δευτερογενή αγορά δανείων κινούνται εταιρείες μικρές και μεγάλες, από vulture funds (γύπες, αρπακτικά) μέχρι σοβαρούς επαγγελματίες.

Οι servicers διαχειρίζονται ανοίγματα που φτάνουν τα 130 δισ. περίπου. Το 79% της ελληνικής αγοράς κόκκινων δανείων μοιράζονται doValue, Intrum και Cepal, με τους υπόλοιπους 22 μικρότερους servicers να κατέχουν μερίδιο αγοράς με βάση τη συνολική αξία των ανοιγμάτων 21% (στοιχεία από έκθεση της ΤτΕ τον Δεκέμβριο 2021).

Do Value, Intrum, Cepal είναι οι «μεγάλοι» της αγοράς, με χαρτοφυλάκια πολλών δισεκατομμυρίων και αυτοί κυρίως είναι οι επισπεύδοντες στους περισσότερους πλειστηριασμούς.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline