Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  16:14:56

Άχυρα ψευδών ειδήσεων καθημερινώς... Νέοι νεκροί στο Αιγαίο με ευθύνη των Ελλήνων. Μηταράκης: Δεν δημιουργείται καραβάνι προσφύγων από την Τουρκία. Κύριο

Ο υπουργός κατηγόρησε την Άγκυρα ότι προσπαθεί να εργαλειοποιήσει το ζήτημα του μεταναστευτικού με νέες ψευδολογίες για την περιοχή του Έβρου, όπως πριν ημέρες με ανάλογες «ειδήσεις » για ομάδες σε νησίδες του ποταμού.

Αχυρα ψευδολογιών για εσωτερική κατανάλωση και κυβερνητικούς προπαγανδιστές.Ο Νότης Μηταράκης διέψευσε πληροφορίες που ξεκίνησαν να διακινούνται σε τουρκικά ΜΜΕ και ξεκαθάρισε ότι στη Τουρκία «δεν δημιουργείται κανένα καραβάνι προσφύγων», το οποίο έχει ως προορισμό τα ελληνικά σύνορα.

«Δεν έχει ξεκινήσει να δημιουργείται καραβάνι προσφύγων και δεν αποδεικνύεται ως τώρα ότι η προσπάθεια ορισμένων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργεί ένα κλίμα κινητοποίησης», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

Επίσης, σε συνέντευξή που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι για το θέμα αυτό έχει επικοινωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την αρμόδια επίτροπο Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την αρμόδια επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, «ενώ πλήρη ενημέρωση έχει και η Frontex και συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία ως προς το θέμα των συνόρων».

Επίσης, σημείωσε ότι «υπάρχει μια προσπάθεια στην Τουρκία για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, ενώ την ίδια ώρα προσπαθούν να διώξουν μετανάστες οι Τούρκοι λόγω των δικών τους οικονομικών προβλημάτων που βιώνουν».

2. Milliyet: Ένα τεράστιο καραβάνι Σύρων προσφύγων είναι έτοιμο να κινηθεί προς την Ευρώπη
Ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον τουλάχιστον από 70.000 άτομα που θα κινηθούν σε ομάδες των 50, όπως αναφέρει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα

Μια πολύ μεγάλη ομάδα Σύρων που ζει στην Τουρκία οργανώνει αυτές τις ημέρες τη μεταφορά προσφύγων συμπατριωτών τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας Milliyet επικαλούμενη πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP.

Το κείμενο έχει τίτλο «Καραβάνι με πρόσφυγες» και τονίζει ότι η σχετική οργάνωση γίνεται μέσω καναλιού που δημιουργήθηκε στην πλατφόρμα Telegram (σ.σ. είναι μια από τις εφαρμογές για ασφαλή επικοινωνία μέσω κινητών τηλεφώνων, ανάλογη με το WhatsApp και το Viber) και ήδη συμμετέχουν σε αυτή 70.000 άτομα. Μέσω του Telegram παρέχονται πληροφορίες για το τι θα πρέπει να φέρουν μαζί τους οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «για το μεγάλο ταξίδι προς την Ευρώπη». Ειδικότερα, τους ζητούν να έχουν μεταξύ άλλων υπνόσακους, σκηνές, σωσίβια, νερό, κονσέρβες και κουτιά πρώτων βοηθειών.

Ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί η ημερομηνία που θα ξεκινήσει το καραβάνι ούτε ο τρόπος με τον οποίο οι χιλιάδες Σύροι θα φτάσουν στην Ευρώπη. Αυτό που έχει γίνει γνωστό είναι πως οι ενδιαφερόμενοι θα χωριστούν σε ομάδες των 50 ατόμων και η κάθε ομάδα θα έχει έναν επικεφαλής.

Μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων οι διοργανωτές, που δεν κατονομάζονται ωστόσο αναφέρεται πως εδρεύουν στην περιοχή Γενιμπόσνα της Κωνσταντινούπολης, τόνισαν πως τους κούρασε η δεκάχρονη παραμονή στην Τουρκία και ότι στόχος τους είναι τώρα να αναζητήσουν μία καλύτερη τύχη στη γηραιά ήπειρο.
Όπως είναι φυσικό οι ελληνικές αρχές βρίσκονται ήδη σε επαγρύπνηση, κυρίως στα χερσαία σύνορα του Έβρου προκειμένου να μην περάσει ούτε ένας μετανάστης ή πρόσφυγας παράνομα στη χώρα μας.

3.Τουρκικά ΜΜΕ κατηγορούν την Ελλάδα για 6 νεκρούς μετανάστες στο Αιγαίο

Βάρκα με μετανάστες στη Λέσβο (φωτογραφία αρχείου / Associated Press)
Τα τουρκικά ΜΜΕ, με έκτακτη είδηση σήμερα το απόγευμα, κατηγορούν την Ελλάδα ότι άφησε να πεθάνουν 6 άνθρωποι μεταξύ των οποίων 2 μωρά, 3 παιδιά και 1 γυναίκα στο Αιγαίο, μετά από απώθηση της βάρκας τους στα τουρκικά χωρικά ύδατα.
Άλλοι 5 άνθρωποι αγνοούνται

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2022, στις 00:10, μετά την πληροφορία ότι βρισκόταν ομάδα παράτυπων μεταναστών σε σωσίβιες σχεδίες ανοιχτά του Marmaris Kizilburun, 2 σκάφη του (τουρκικού) Λιμενικού Σώματος μεταφέρθηκαν αμέσως στον τόπο του συμβάντος και συνολικά 66 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν από τις 3 σωσίβιες λέμβους που εντοπίστηκαν. Αγνοούνται άλλα 5 άτομα.

Οι μετανάστες ξεκίνησαν από την Τρίπολη/Λίβανο στις 10 Σεπτεμβρίου 2022 με ξύλινη βάρκα μήκους 15 μέτρων για να πάνε στην Ιταλία και ζήτησαν βοήθεια από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας για ανεφοδιασμό. Η βάρκα έφτασε στις ακτές της Ρόδου στις 12 Σεπτεμβρίου 2022. Έγινε γνωστό ότι αφού επιβιβάστηκαν σε σκάφος της Ελληνικής Ακτοφυλακής και τους πήραν τα τιμαλφή τους, επιβιβάστηκαν σε συνολικά 4 σωσίβιες σχεδίες σε σημείο κοντά στα τουρκικά χωρικά ύδατα και τους άφησαν να τους παρασύρει το ρεύμα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline