Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:56:31

Νέο Θρίλερ στη Ρωσία: Ρώσος ολιγάρχης και φίλος του Πούτιν πεθαίνει στα 39 του χρόνια. Έξι αυτοκτονίες Ρώσων ολιγαρχών από τον Φεβρουάριο μέχρι σήμερα. Νέες διαστάσεις παίρνει ο θάνατος επιφανών στελεχών ρωσικών επιχειρήσεων. Κύριο

Σύμφωνα με τον πρώην αντιπρόεδρο της Gazprombank Ιγκόρ Βολόμπουεφ κανένας εξ' αυτών δεν αυτοκτόνησε αλλά ο θάνατος τους οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια.

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει τους θανάτους έξι Ρώσων ολιγαρχών και των οικογενειών τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι και σήμερα. Ο λόγος τέσσερις δισεκατομμυριούχους και δύο στελέχη της Gazprom.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για τον 64χρονο μεγιστάνα Μιχαήλ Γουότφορντ που γεννήθηκε στην Ουκρανία και βρέθηκε κρεμασμένος στην έπαυλή του στο Σάρεϊ της Αγγλίας τον προηγούμενο μήνα. Ο θάνατός του χαρακτηρίστηκε «ανεξήγητος».

Γείτονας του Γουότφορντ δήλωσε πως ο 64χρονος «Μίσα» ήταν φίλος με έναν άλλο Ρώσο ολιγάρχη τον Μπόρις Μπερεζόφσκι, ο οποίος βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του στο Άσκοτ του Μπερκσάιρ το 2013. Σύμφωνα με τον γείτονα του 64χρονου ο ολιγάρχης ήταν πεπεισμένος ότι ο φίλος του δολοφονήθηκε από μία υπηρεσία πληροφοριών. Ακόμη ο ίδιος πρόσθεσε ότι του είναι δύσκολο να πιστέψει ότι ο 64χρονος αυτοκτόνησε.

Ο χορός των «ύποπτων» αυτοκτονιών ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου όταν το στέλεχος της Gazprom Invest Leo Shulman βρέθηκε απαγχονισμένος στο σπίτι του κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Λίγες μέρες αργότερα στην ίδια περιοχή βρέθηκε απαγχονισμένος ο αναπληρωτής διευθυντής της Gazprom Alexander Tyulakov. Τρεις μέρες αργότερα αυτοκτόνησε ο Γουότφορντ.

Τρεις εβδομάδες αργότερα και συγκεκριμένα στις 25 Μαρτίου εντοπίστηκαν νεκροί στο Νίζνι έχοντας τραύματα από μαχαίρι ο Βασίλι Μελνίκοφ, ιδρυτής της ιατρικής εταιρείας «ΜedStom», η σύζυγος του και τα δύο τους παιδιά. Σύμφωνα με τις αρχές δεν υπήρξαν ενδείξεις παραβίασης της υπερπολυτελούς κατοικίας του Μελνίκοφ και πρόσθεσαν πως εξετάζονται διάφορα σενάρια γύρω από τον θάνατό τους.

Στις 18 Απριλίου βρέθηκε νεκρός στα περίχωρα της Μόσχας με ένα πιστόλι στο χέρι του ο αντιπρόεδρος της Gazprombank Βλαντισλάβ Αβάγιεφ. Κοντά του βρέθηκε νεκρή η σύζυγός καθώς και η κόρη του. Σύμφωνα με φιλορωσικά κυβερνητικά μέσα, πρόκειται για έγκλημα πάθους και αναφέρουν πως ο 51χρονος αυτοκτόνησε αφού πρώτα πυροβόλησε και σκότωσε την 47χρονη σύζυγό του Γελένα και την 13χρονη κόρη του Μαρία, έχοντας συνειδητοποιήσει πως η σύζυγός του είναι έγκυος από άλλον άνδρα.

Παράλληλα υπήρξαν αναφορές σύμφωνα με τις οποίες ο Αβάγιεφ βασάνιζε για ώρες την σύζυγό του. Ωστόσο όπως δήλωσε ένας συνάδελφός του είναι πολύ δύσκολο ο 51χρονος να αυτοκτόνησε και μίλησε για «σκηνοθετημένο» συμβάν.

Στις 19 Απριλίου η λίστα των ολιγαρχών που έχασαν τη ζωή τους κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες μεγάλωσε. Και αυτό διότι βρέθηκε απαγχονισμένος ο 55χρονος πολυεκατομμυριούχος και πρώην διευθυντής της Novatek, (Ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου) Σεργκέι Προτοσένια.

Ο Προτσένια βρέθηκε απαγχωνισμένους στις 20 Απριλίου στο θέρετρο Γιορέτ Ντε Μάρ στην Ισπανία. Νεκρή βρέθηκε επίσης η 53χρονη σύζυγός του Νατάλια και η 18χρονη κόρη του Μαρία. Η εκδοχή σε αυτή την υπόθεση, σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές είναι πως ο Προτσένια κρεμάστηκε αφού πρώτα σκότωσε με τσεκούρι αλλά και μαχαίρι την σύζυγό και την κόρη του.

Πάντως αυτό που προξένησε εντύπωση είναι ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση δεν εντοπίστηκε κάποιο σημείωμα που να εξηγούσε τους λόγους της αυτοκτονίας, δεν βρέθηκαν αποτυπώματα στα όπλα του εγκλήματος (μαχαίρι και τσεκούρι), ενώ δεν εντοπίστηκαν ίχνη αίματος πάνω στη σορό του. Μάλιστα ο 22χρονος γιός του, Φεντόρ δήλωσε στη MailOnline ότι ο πατέρας του ποτέ δεν θα σκότωνε τη μητέρα και την αδελφή του και επιμένει ότι και οι τρεις δολοφονήθηκαν.

«Αγαπούσε τη μητέρα μου και ειδικά τη Μαρία την αδελφή μου. Ήταν η πριγκίπισσα του. Δεν θα μπορούσε ποτέ να κάνει κάτι που θα την βλάψει. Δεν ξέρω τι συνέβη εκείνο το βράδυ, αυτό που ξέρω είναι ότι ο πατέρας μου δεν τους έκανε κακό», είπε ο Φεντόρ.

Την ίδια στιγμή το θρίλερ με τους θανάτους συνεχίζεται με τον πρώην αντιπρόεδρο της Gazprombank Ιγκόρ Βολόμπουεφ, να εμφανίζεται πεπεισμένος ότι κανένας εξ' αυτών δεν αυτοκτόνησε αλλά δολοφονήθηκαν. Ο Βολόμπουεφ πριν από λίγο διάστημα παραιτήθηκε από τη ρωσική τράπεζα με σκοπό να πολεμήσει στην Ουκρανία.

«Είναι δύσκολο να πιστέψω ότι ο Αβάγιεφ πυροβόλησε την 13χρονη κόρη του και αυτοκτόνησε. Κατά τη γνώμη μου πρόκειται για σκηνοθετημένη αυτοκτονία. Η αυτοκτονία του σκηνοθετήθηκε», τόνισε και εκτίμησε ότι μπορεί να τον «έφαγαν» γιατί γνώριζε πάρα πολλά.

Σύμφωνα με τον Βολομπούεφ ο Αβάγιεφ δολοφονήθηκε και ο πιθανότερος λόγος είναι πως «ήξερε πάρα πολλά» καθώς διαχειριζόταν υποθέσεις VIP πελατών της Gazprombank – ίσως και του ίδιου του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Ο Αβάγιεφ αναφερόταν στον αναπληρωτή πρόεδρο του Συμβουλίου (της Gazprombank), τον Βλαντιμίρ Ρίσκιν (...)Ο Ρίσκιν είναι υπεύθυνος για το προσωπικό και τις ειδικές υπηρεσίες που παρέχει η τράπεζα στους VIP πελάτες της. Δηλαδή ο Αβάγεφ θα πρέπει να είχε πρόσβαση... στους λογαριασμούς τους», είπε ο Βολόμπουεφ σε ουκρανικό μέσο ενημέρωσης.

Για την υπόθεση Προτοσένια ανέφερε ότι είναι αρκετές οι ομοιότητες και πως ούτε σε αυτή την περίπτωση «κολλάει» η εκδοχή της αυτοκτονίας. Ο Προτοσένια ήταν πρώην αντιπρόεδρος της Novatek, μιας ρωσικής εταιρίας φυσικού αερίου με στενούς δεσμούς με το Κρεμλίνο. «Όλες αυτές οι ιστορίες είναι περίεργες. Δεν πιστεύω ότι είναι αυτοκτονία. Δεν μου ''κολλάει''», τόνισε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline