Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:35:49

Η Εκκλησία, μετά του Αγίου Όρους, κάνει επενδύσεις. Η Ιεραρχία με την Κυβέρνηση- ΤΑΙΠΕ και τα μοναστήρια στον Άθω με τον Όμιλο Μυτιληναίου. Προβληματισμοί για τις συνέπειες στο περιβάλλον. Κύριο

Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων για βιομηχανική περιοχή κυρίως με αρκετά έσοδα για κοινωνικούς σκοπούς.

Επένδυση σημασίας και μεγάλης αξίας με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίαςΠαρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας της Ελλάδος και ΤΑΙΠΕΔ για την αξιοποίηση έκτασης της Εκκλησίας στο Σχιστό

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερωνύμου, «σήμερα Μακαριότατε, κάνουμε αυτό το σημαντικό πρώτο βήμα προκειμένου να γίνει πράξη ένα όραμα το οποίο είχατε και το οποίο πολλές φορές είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε. Το όραμα αυτό έγκειται στη δυνατότητα της Εκκλησίας να μπορέσει επιτέλους να αξιοποιήσει επ΄ ωφελεία ολόκληρου του ελληνικού λαού την ακίνητη περιουσία που της έχει απομείνει».

«Η δε δυνατότητα ανάπτυξης ενός υπερσύγχρονου, φιλικού προς το περιβάλλον, κέντρου logistics, μεταφοράς και διαχείρισης εμπορευματοκιβωτίων και όχι μόνο, φαντάζει ως αυτονόητη ανάγκη, αν λάβει κανείς υπόψη τη μεγάλη σημασία και τη δυναμική η οποία αναπτύσσεται στο λιμάνι του Πειραιά. Δεν θέλω, επίσης, να πω πολλά πράγματα για την πολύ μεγάλη σημασία που αποδίδουμε συνολικά ως κυβέρνηση στην αναπτυξιακή δυναμική της δυτικής Αττικής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «εκτός από την αναπτυξιακή πρωτοβουλία η οποία θα ξεδιπλωθεί σε αυτό το χώρο, ταυτόχρονα, να μπορέσουμε να φυτέψουμε πολλά καινούργια δέντρα και να αποδώσουμε στις τοπικές κοινωνίες ένα μεγάλο πάρκο σε έναν χώρο ο οποίος σήμερα δεν είναι χώρος ο οποίος είναι επισκέψιμος».

Κομισιόν: Όλα τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

«Εμείς θέλουμε η Εκκλησία να μπορεί να έχει τη δυνατότητα να εκμεταλλεύεται την ακίνητη περιουσία της και μέσα από τα έσοδα από αυτήν την ακίνητη περιουσία, να μπορεί να στηρίζει το εξαιρετικά πλούσιο και σημαντικό κοινωφελές της έργο», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Η Εκκλησία της Ελλάδος μέσω της ανώνυμης εταιρείας «ΣΧΙΣΤΟ Α.Ε.», την οποία έχει ήδη συστήσει, επιδιώκει την ολιστική αξιοποίηση της συγκεκριμένης ιδιόκτητης έκτασης, περίπου 3.000 στρεμμάτων, που βρίσκεται σε κομβική θέση καθώς συνορεύει νοτιοανατολικά με τον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας και βόρεια με την περιοχή του Σκαραμαγκά. Στη νέα προτεινόμενη χωροθέτηση, το Περιβαλλοντικό Πάρκο Αναψυχής θα έχει διπλάσια έκταση σε σχέση με την υπάρχουσα.

Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους της Εκκλησίας της Ελλάδος και η διάρκεια υλοποίησής του μέχρι και την ολοκλήρωσή του και την έναρξη της λειτουργίας του είναι περίπου τέσσερα χρόνια.
Το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεργαστεί με τον Δικαιούχο του έργου για την ωρίμανση και τη διενέργεια των διαγωνιστικών διαδικασιών και την παρακολούθηση της εκτέλεσης των συμβάσεων.

Mytilineos: Σύμβαση με την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους

Στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των ΑΠΕ για την ηλεκτροδότηση της Ιεράς Κοινότητας. Προβληματισμοί για τις συνέπειες στο περιβάλλον

Σύμβαση με την Ιερά Κοινότητα Αγίου Όρους (ΙΚΑΟ) προκειμένου να συμβάλει στην ενεργειακή εξοικονόμηση των Ιερών Μονών υπέγραψε η Mytilineos μέσω του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SES BU).
Κύριος στόχος του έργου είναι η αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την κάλυψη σημαντικού μέρους της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της Ιεράς Κοινότητας.
Το συνολικό τίμημα της συμβάσης για τη MYTILINEOS ανέρχεται σε 12.844.955,40 ευρώ χωρίς ΦΠΑ και η συνολική διάρκεια εκτέλεσης του έργου, είναι δεκαοκτώ (18) μήνες.

Το έργο

Το έργο αφορά στην προμήθεια, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία 21 αυτόνομων Φωτοβολταϊκών Σταθμών συνολικής ισχύος 2,64MW και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας (Li-on BESS) συνολικής χωρητικότητας περίπου 5 MWh τα οποία θα τοποθετηθούν πλησίον των κτιριακών εγκαταστάσεων 17 Ιέρων Μόνων και 4 εξαρτημάτων 3 εξ αυτών.

Η παρέμβαση στα υφιστάμενα ενεργειακά συστήματα του Αγίου Όρους έχει ως στόχο:
• τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος με τη μείωση των εκπομπών CO2 από την καύση πετρελαίου και τη μείωση της ηχορύπανσης από τη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών
• τη μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και την απεξάρτηση από τη χρήση υγρών καυσίμων
• τον εκσυγχρονισμό των λειτουργιών της Ιεράς Μονής με τη χρήση νέων τεχνολογιών και
• την επίτευξη εξοικονόμησης ενέργειας με την εφαρμογή Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας (Energy Management System – EMS) και εξοπλισμού υψηλής απόδοσης

Ο Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος, Διευθυντής Νέων Ενεργειακών Λύσεων του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι για το νέο αυτό έργο της MYTILINEOS που φέρνει την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους πιο κοντά στην ενέργεια του μέλλοντος, με τα πλέον σύγχρονα συστήματα ΑΠΕ και αποθήκευσης και με σεβασμό στην προστασία του σημαντικού αυτού τοπίου. Με τη συμβολή της «πράσινης» ενέργειας επιτυγχάνεται εξοικονόμηση και αυτάρκεια, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της Ιεράς Κοινότητας στη δύσκολη αυτή διεθνή συγκυρία».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline