Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:48:45

Σωρηδόν, θάνατοι, δύσκολου τέλους, για προσωπικότητες εμβέλειας: Ειρήνη Παπά (96), Κώστας Καζάκος(87), Δημ. Παντερμαλής (82) Ζαν Λυκ Γκοντάρ (92). Κύριο

Όλοι αντιμετώπιζαν είτε πολύχρονα είτε βραχυχρόνια σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία οδήγησαν στο θάνατό τους.

1. Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του Κώστα Καζάκου, η χώρα μας θρηνεί την απώλεια ακόμα ενός σπουδαίου ανθρώπου του πολιτισμού, αφού πέθανε η ηθοποιός Ειρήνη Παπά σε ηλικία 96 ετών.

Η σπουδαία ελληνίδα ηθοποιός άφησε μια σπουδαία παρακαταθήκη με τις ερμηνείες της σε σημαντικές ταινίες.
Μάλιστα αποτέλεσε μια από τις ελάχιστες Ελληνίδες ηθοποιούς που διέπρεψαν στο εξωτερικό.
Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός ζούσε τα τελευταία της χρόνια στο Χιλιομόδι Κορινθίας (το χωριό που μεγάλωσε), με προβλήματα υγείας λόγω της ασθένειας Αλτσχάιμερ.

«Πρώτα είσαι άνθρωπος, μετά γυναίκα, μετά ηθοποιός»

Η Ειρήνη Παπά είχε εκμυστηρευτεί σε συνέντευξή της: «Πιστεύω ότι πρώτα είσαι άνθρωπος, μετά γυναίκα, μετά ηθοποιός. Πώς θα βάλω το επάγγελμα να με φάει, να μπω σε ένα κουτάκι και να συμπεριφέρομαι ανάλογα. Και αυτή ν´αμαι αλλάζω. Κάποτε η σταρ ήταν διαφορετική. Σήμερα είναι αλλιώτικη. Κάποτε ο σταρ ήταν ο ένας, ο άλλος, σήμερα είναι ο Αλ Πατσίνο. Κάποτε οι σταρ φορούσαν τουαλέτες, σήμερα φοράνε μπλουτζίν σχισμένα, όλο τρύπες. Αύριο θα είναι τα μαλλιά πράσινα. Εγώ αποφάσισα να μην ακολουθήσω... ».
Η μεγάλη Ελληνίδα ηθοποιός ζούσε τα τελευταία της χρόνια στο Χιλιομόδι Κορινθίας (το χωριό που μεγάλωσε), με προβλήματα υγείας λόγω της ασθένειας Αλσχάιμερ.

Η μάχη με το Αλτσχάιμερ
Η μάχη της με την νόσο έγινε γνωστή το 2018, όταν η σπουδαία ηθοποιός ήταν 92 ετών.
Την είδηση είχε αποκαλύψει τότε η δημοσιογράφος Ντέπη Γκολεμά και την επιβεβαίωσε την ίδια χρονιά και η ανιψιά της Ειρήνης Παπά, Μέλια Τατάκη, η οποία είχε αποκαλύψει πως η ηθοποιός πάλευε με το Αλτσχάιμερ από το 2013.
Τότε είχε υπάρξει μία κόντρα μεταξύ των δύο σχετικά με την κατάσταση της υγείας της ηθοποιού, καθώς η δημοσιογράφος ανέφερε πως ήταν καθηλωμένη στο κρεβάτι, ωστόσο η ανιψιά της Ειρήνης Παπά είχε μιλήσει αναλυτικά για τη μάχη της με το Αλτσχάιμερ.

Η αξιοπρεπής ζωή

Η κ. Τατάκη είχε αναφέρει στην Athens Voice το 2018:
«Είμαστε πολύ λυπημένοι. Από χθες το βράδυ μας παίρνουν τηλέφωνο να μας συλλυπηθούν για έναν άνθρωπο που δεν είναι νεκρός. Παρουσιάζεται μια θλιβερή εικόνα μιας γυναίκας που, σε αντίθεση με αυτό που γράφεται, ζει με αξιοπρέπεια, δύναμη και περιβάλλεται από πολλή αγάπη. Ναι, η Ειρήνη έχει Αλτσχάιμερ.
Η αρρώστια δεν είναι ντροπή και μπορεί να συμβεί αναπάντεχα στον καθένα. Εδώ και πέντε χρόνια το έχουμε χειριστεί με ιδιαίτερη προσοχή και πάντοτε διακριτικά. Γιατί να γράφονται τώρα τόσες ανακρίβειες; Χωρίς οι αρθρογράφοι να μπαίνουν καν στον κόπο να επαληθεύσουν τις "πληροφοριες" τους».

Φροντίδα, αγάπη και απομόνωση

Μάλιστα, η ανιψιά της είχε περιγράψει στην «Athens Voice» τη ζωή της Ειρήνης Παπά:

«Δεν είναι κατάκοιτη και ασφαλώς καθόλου παραμελημένη. Το αντίθετο. Τη φροντίζουν τρεις ακόμη γυναίκες και ένας φυσιοθεραπευτής που την γυμνάζει συστηματικά 5 φορές την εβδομάδα. Ο καθένας γράφει ό,τι θέλει και αυτό μας έχει στεναχωρήσει πολύ Η ίδια κρατούσε πάντοτε την ιδιωτική της ζωή μακριά από τη δημοσιότητα. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και εμείς τώρα που νοσεί. Είναι η αδελφή της μητέρας μου. Η αγαπημένη μου θεία. Έχει πάντα την απόλυτη αφοσίωση και την φροντίδα μου και την αγάπη όλων των ανηψιών της. Το οτι είναι ζωντανή και σε ζηλευτή φυσική κατάσταση και ότι καταφέραμε να γιορτάσουμε για 92η φορά τα γενέθλιά της, είναι μόνο από αγάπη».
Έκτοτε δεν είχαν γίνει περισσότερα γνωστά για την πορεία της υγείας της, ωστόσο είναι γεγονός πως η ηθοποιός είχε απομονωθεί εντελώς τα τελευταία χρόνια λόγω της νόσου.

2.Πέθανε ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής

Πέθανε ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Μουσείου της Ακρόπολης και καθηγητής Αρχαιολογίας, Δημήτρης Παντερμαλής σε ηλικία 82 ετών.
Η είδηση του θανάτου του σκόρπισε θλίψη στον χώρο του πολιτισμού.
Ο Δημήτρης Παντερμαλής ήταν καθηγητής Αρχαιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, υπεύθυνος ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο του Δίου και τα τελευταία χρόνια Διευθυντής του Μουσείου Ακροπόλεως.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού

Το υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο της Ακρόπολης ανακοίνωσαν την απώλεια του προέδρου του Δ.Σ., Δημήτρη Παντερμαλή.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Αποχαιρετούμε με συντριβή έναν σπάνιο επιστήμονα, έναν εμπνευσμένο δάσκαλο, έναν πολύτιμο συνεργάτη, έναν καλό φίλο. Η πορεία του Δημήτρη Παντερμαλή είναι γεμάτη από κορυφαία επιτεύγματα στην επιστήμη της Αρχαιολογίας. Υπήρξε πρωτοπόρος, διευθύνοντας τις ανασκαφές στο Δίον, όπου ανέπτυξε ένα καινοτόμο αρχαιολογικό και φυσικό πάρκο. Εφερε νέες, σύγχρονες ιδέες, ως Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας και Κοσμήτορας της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το μεγάλο του έργο όμως, το όραμα ζωής του, υπήρξε το Μουσείο της Ακρόπολης, το οποίο υπηρέτησε από την πρώτη στιγμή, με όλες του τις δυνάμεις.

Ήταν η ψυχή του Μουσείου, όταν αυτό ήταν ακόμη μόνο στα χαρτιά. Βρισκόταν εκεί, σε κάθε στάδιο της δημιουργίας του και μέχρι την τελευταία του στιγμή. Του οφείλουμε ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πιο αγαπημένα στους επισκέπτες μουσεία του κόσμου, ένα μουσείο πρότυπο πολιτιστικής διαχείρισης, που τιμά τον Πολιτισμό μας και την πατρίδα μας. Ένα μουσείο που στα 13 χρόνια λειτουργίας του, καθημερινά, στα εκατομμύρια επισκεπτών που έρχονται από κάθε άκρη του κόσμου, μεταδίδει με τον πιο ουσιαστικό τρόπο το μήνυμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα στη γενέθλια γη.
Επένδυσε στον στόχο της άριστης λειτουργίας του Μουσείου την προσωπικότητα, το κύρος, το πάθος, την φιλοσοφία και την αφοσίωση του. Του οφείλουμε πολλά. Η απώλειά του είναι οδυνηρή για όλους εμάς που τον γνωρίσαμε, που δουλέψαμε μαζί του για περισσότερα από είκοσι χρόνια, που ήταν αγαπημένος φίλος. Στον Στέφανο τα θερμά μου συλλυπητήρια».

3.Πέθανε ο Κώστας Καζάκος

Σε ηλικία 87 ετών πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος, ο οποίος τον τελευταίο καιρό νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό.
Τις τελευταίες εβδομάδες ο Κώστας Καζάκος νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έπασχε από σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα.
Μάλιστα, η υγεία του είχε επιβαρυνθεί τον τελευταίο καιρό καθώς νόσησε με κοροναϊό.

Επίσης, τον Απρίλιο είχε αναγκαστεί να αποχωρήσει λίγο πριν την πρεμιέρα από τη θεατρική παράσταση «Ματωμένα Χώματα» για λόγους υγείας.
Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Η προσωπική του ζωή
Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο (γενν. 1969).
Το 1997 παντρεύτηκε την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: τον Αλέξανδρο (γενν. 1997), την Άρτεμη-Γεωργία (γενν. 1998), την Ηλέκτρα (γενν. 2002) και τη Μάγια (γενν. 2008).
Η Άρτεμις-Γεωργία έχασε τη ζωή της στις 25 Ιουνίου 1999, σε ηλικία 8 μηνών και μία εβδομάδα μετά την βάπτισή της, πάσχοντας από μία σπάνια ασθένεια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline