Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:31:21

Παίδων «Αγία Σοφία» σε κακοδιοίκηση: Κινητοποιήσεις και ερώτηση στη Βουλή για τα 3.000 παιδιά σε αναμονή..... χειρουργείου. Κύριο

Στη μακρά λίστα αναμονής βρίσκονται παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις, ωστόσο λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων ακόμη περιμένουν.

-Βασικός λόγος της αναστολής των χειρουργείων είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων, το οποίο αν και διαθέτει 17 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι εννιά (9).

Κινητοποιήσεις, ερώτηση στη Βουλή, οργή και απελπισία έχει προκαλέσει η αναστολή των προγραμματισμένων χειρουργείων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό χειρουργείο της Ελλάδας, το νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία.
Όπως είχε γράψει και το in σε ρεπορτάζ του, τα παιδιά που βρίσκονται στη λίστα αναμονής φτάνουν τα 3.000 και αυξάνονται, καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν παγώσει τα προγραμματισμένα χειρουργεία.
Για την «μαύρη τρύπα» στους αναισθησιολόγους έγραψε και η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» στις 19/9/2022, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως καταγράφονται καθυστερήσεις ακόμα και στην πραγματοποίηση επεμβάσεων σε νεογνά, με όποιες συνέπειες έχει η παραπάνω παραμονή τους στις μονάδες εντατικής νοσηλείας νεογνών.

Επίσης στη λίστα αναμονής βρίσκονται παιδιά με χρόνια σοβαρά νοσήματα τα οποία πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση, αλλά και παιδιά που πρέπει να υποβληθούν σε μικροεπεμβάσεις, ωστόσο λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων ακόμη περιμένουν.
Βασικός λόγος της αναστολής των χειρουργείων είναι η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων, το οποίο αν και διαθέτει 17 οργανικές θέσεις, αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι εννιά (9).

Κινητοποιήσεις από την ΕΙΝΑΠ – Να καλυφθούν οι κενές θέσεις

Λόγω της κατάστασης σήμερα Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου οι γιατροί του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» προχωρούν σε κινητοποίηση, διεκδικώντας την κάλυψη κενών θέσεων εργασίας, ειδικά αναισθησιολόγων.
Όπως αναφέρει η ΕΙΝΑΠ: «Οι ελλείψεις προσωπικού στο Αιματολογικό εργαστήριο του νοσοκομείου "Παίδων Αγία Σοφία" έχουν αναγκάσει τους ιατρούς να πραγματοποιούν 6 με 10 εφημερίες ο καθένας ανά μήνα ενώ πια στις μικρές εφημερίες κλείνει μετά τις 9 το βράδυ και οι εξετάσεις αποστέλλονται και πραγματοποιούνται στο διπλανό νοσοκομείο. Αυτή -η προσωρινή ελπίζουμε λύση- άρχισε πρόσφατα να πραγματοποιείται και για το βιοχημικό εργαστήριο. Το νοσοκομείο έχει γενική εφημερία μέρα παρά μέρα.

Ο ένας από τους δύο βιολόγους του αιματολογικού εργαστηρίου παραιτήθηκε, αφού είχε βγει σε αναστολή ως ανεμβολίαστος και από τότε σταμάτησε να γίνεται ο έλεγχος για Gilbert. Το εργαστήριο εξυπηρετούσε όλη την Ελλάδα και από τότε η σημαντική αυτή εξέταση σταμάτησε.
Δυστυχώς, δεν υπάρχει δυνατότητα για πρόσληψη επικουρικών ιατρών αφού δεν υπάρχει κανείς στη λίστα καθώς κανείς δεν θέλει να έρθει με τέτοιες
συνθήκες εφημέρευσης. Θέση μόνιμου ιατρού δεν προκηρύσσεται τα τελευταία 2 χρόνια ενώ εντός εξαμήνου θα βγει στη σύνταξη άλλος ένας ιατρός. Ο μοναδικός επικουρικός ετοιμάζεται να φύγει για αλλού με αποτέλεσμα να παραμένουν ένας επιμελητής Α, δύο ιατροί με θέση Διευθυντή (όπου ο ένας είναι ΑΜΕΑ και έχει κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα) και καθώς και ένας βιολόγος που καλύπτει το τμήμα Γενετικής – Έρευνας.
Για την εύρυθμη λειτουργία του αιματολογικού απαιτείται η άμεση προκήρυξη 3 οργανικών θέσεων, η εξεύρεση μέχρι τότε επικουρικών ιατρών και η πρόσληψη τουλάχιστον ενός βιολόγου. Στα εργαστήρια υπάρχουν 16 κενές θέσεις ειδικευομένων μικροβιολογίας.

Σε επικίνδυνη θέση βρίσκεται και η Αιμοδοσία του νοσοκομείου όπου χρήζει άμεσα στήριξη με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό, ενώ οι δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας με 830 τακτικά μεταγγιζόμενους ασθενείς είναι υπό διάλυση λόγω έλλειψης μόνιμων ιατρών.
Τέλος, είναι γνωστή η έλλειψη αναισθησιολόγων στο Παίδων Αγία Σοφία με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται χειρουργεία μόνο στα έκτακτα περιστατικά και να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία των μικρών ασθενών.
Η ΕΙΝΑΠ καλύπτει την κινητοποίηση που οργανώνουν οι γιατροί του νοσοκομείου την Τρίτη 20/09/22 στις 12:00 μμ. στην πύλη».

Στη Βουλή το ζήτημα των χειρουργείων στο Παίδων «Αγία Σοφία»

Το θέμα της αναστολής των χειρουργείων στο Παίδων τίθεται και ως ερώτηση στη Βουλή από τον βουλευτή Κρίτων Αρσένη.
Ο βουλευτής σημειώνει ότι «το γεγονός αυτό που εγκυμονεί κινδύνους για παιδιά με σοβαρά και χρόνια νοσήματα, δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία» και ρωτάει τον Θάνο Πλεύρη «σε τι ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην λειτουργία των χειρουργικού τομέα; Πώς σκοπεύετε να λύσετε άμεσα αυτή την σοβαρή κατάσταση, πριν υπάρξουν επιπλέον δυσάρεστες εξελίξεις;».
Το μεγαλύτερο παιδιατρικό Νοσοκομείο της χώρας Παίδων «Αγ. Σοφία» αναστέλλει τη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων

Στις 29 Αυγούστου, η προϊσταμένη του Αναισθησιολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων «Αγ. Σοφία», ενημέρωσε την διοίκηση του νοσοκομείου ότι εξαιτίας της έλλειψης ιατρών αναισθησιολόγων, αναστέλλονται από 5/9/2022 όλα τα τακτικά περιστατικά της λίστας χειρουργείου και θα εξυπηρετούνται μόνο ασθενείς των ογκολογικών τμημάτων, των νεογνολογικών κλινικών και άλλων εκτάκτων και επειγόντων περιστατικών.
Το γεγονός αυτό δεν προέκυψε ως κεραυνός εν αιθρία. Ήδη ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» ενημέρωσε από το Ιούνιο του 2021 την τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για το ζήτημα της στελέχωσης του αναισθησιολογικού τμήματος. Ενώ για τις σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, στον χειρουργικό τομέα του νοσοκομείου, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ εφιστούσε την προσοχή στη διοίκηση της 1ης ΥΠΕ από τα μέσα του προηγούμενου Ιουλίου.

Οι ελλείψεις σε ιατρούς αναισθησιολόγους, εξαιτίας αποχωρήσεων και μη έγκαιρων αναπληρώσεων (από τις 17 προβλεπόμενες θέσεις αναισθησιολόγων αυτή τη στιγμή καλύπτονται μόνο οκτώ) αλλά και η απουσία ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού σε κρίσιμες θέσεις, έχουν οδηγήσει σε ματαίωση ή επ΄ αόριστον αναβολή όλων των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων για το σύνολο των μονάδων στο μεγαλύτερο παιδιατρικό νοσοκομείο της χώρας, παρέχοντας σχεδόν αποκλειστικά επείγουσες χειρουργικές υπηρεσίες, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους για παιδιά με σοβαρά και χρόνια νοσήματα.

Ερωτάται ο Υπουργός:
Σε τι ενέργειες έχει προβεί η διοίκηση του νοσοκομείου για την αντιμετώπιση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί στην λειτουργία των χειρουργικού τομέα;
Πώς σκοπεύετε να λύσετε άμεσα αυτή την σοβαρή κατάσταση, πριν υπάρξουν επιπλέον δυσάρεστες εξελίξεις;

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline