Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  23:19:39

Θλιβερή η μετεξέλιξη... Η Μόσχα επί δεκαετίες σημαιοφόρος κατά των πυρηνικών και υπέρ της ειρήνης, τώρα απειλεί με τα αντίθετα. Πρωτοστατεί ο δουλικός Μεντβέντεφ. Κύριο

Δέκα χιλιάδες φέρονται οι πρώτοι εθελοντές στην απόφαση του Πούτιν για επιστράτευση αλλά και παράλληλα πολλοί οι λιποτάχτες νέοι , που εγκαταλείπουν την χώρα.

1.Πυρηνικά όπλα θα χρησιμοποιηθούν, αν χρειαστεί, για να προστατεύσουμε το Ντονμπάς και άλλες περιοχές στοπν πόλεμο κατά της Ουκρανίας, λέει ο Μεντβέντεφ

Οποιαδήποτε όπλα στο οπλοστάσιο της Μόσχας, «συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων», μπορεί να χρησιμοποιηθούν για την προστασία περιοχών στην Ουκρανία, τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ την Πέμπτη. Πρόσωπο απόλυτα δουλικό στις επιλογές και εντολές του Βλ. Πούτιν.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, τα δημοψηφίσματα που σχεδιάζουν περιοχές στην Ουκρανία για την προσάρτησή τους στη ρωσική ομοσπονδία «θα γίνουν» και «δεν υπάρχει επιστροφή».
«Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι όχι μόνο οι δυνατότητες κινητοποίησης, αλλά και οποιαδήποτε ρωσικά όπλα, συμπεριλαμβανομένων των στρατηγικών πυρηνικών όπλων και των όπλων που βασίζονται σε νέες τεχνολογίες, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του Ντονμπάς και άλλων εδαφών μετά τα δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία», ανέφερε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται πως στο τηλεοπτικό του διάγγελμα χθες ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι στόχος του είναι «να απελευθερώσει» το Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, ενώ σημείωσε ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής δεν επιθυμούν να επιστρέψουν υπό τον «ζυγό» της Ουκρανίας.
Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι επιδίδεται σε πυρηνικό εκβιασμό σε βάρος της χώρας του και επισήμανε ότι η Ρωσία διαθέτει «πολλά όπλα για να απαντήσει» στις, όπως τις αποκάλεσε, απειλές της Δύσης, τονίζοντας ότι «δεν μπλοφάρει».

2. Παράλληλα, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποχρεώσει τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να λογοδοτήσει για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τον Πούτιν να τη γλιτώσει έτσι απλά», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, μιλώντας στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Απευθυνόμενος στα μέλη του Σ.Α., τους ζήτησε «να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι απερίσκεπτες πυρηνικές απειλές (της Ρωσίας) πρέπει να σταματήσουν αμέσως».

3.Ρωσία: Παρουσιάστηκαν ήδη 10.000 εθελοντές, σύμφωνα με τη Μόσχα

Περίπου 10.000 εθελοντές παρουσιάστηκαν ήδη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, χωρίς να περιμένουν τα έγγραφα της μερικής επιστράτευσης, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το ρωσικό Γενικό Επιτελείο

Περίπου 10.000 εθελοντές παρουσιάστηκαν ήδη για να πολεμήσουν στην Ουκρανία, χωρίς να περιμένουν τα έγγραφα της μερικής επιστράτευσης, μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα το ρωσικό Γενικό Επιτελείο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη την πρώτη επιστράτευση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκου είπε ότι στόχος είναι να στρατολογηθούν 300.000 άτομα για την εκστρατεία της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πρόσθετοι έλεγχοι στα αεροδρόμια

Από αρκετά αεροδρόμια της Ρωσίας φθάνουν στο μεταξύ αναφορές ότι γίνονται πρόσθετοι έλεγχοι σε άνδρες επιβάτες που αναχωρούν από την Ρωσία για το εξωτερικό.

Σειρά από μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αναφέρουν ότι στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγίας Πετρούπολης και στα αεροδρόμια της Μόσχας ελέγχουν στην πραγματικότητα όλους τους νέους άνδρες. Σύμφωνα με άλλα μηνύματα οι έλεγχοι είναι επιλεκτικοί.
Κατά κανόνα, στον έλεγχο διαβατηρίων, τους ρωτούν πότε αγόρασαν το εισιτήριο, εάν είναι μετ' επιστροφής, αν έχουν υπηρετήσει στον στρατό και αν έχουν κάποια στρατιωτική ειδικότητα. Σύμφωνα με αρκετές μαρτυρίες, ο έλεγχος μπορεί να διαρκέσει 15-20 λεπτά, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές μέχρι στιγμής ότι δεν έχουν αφήσει κάποιον να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος μετά τον έλεγχο.

Ρωσία: Εντατικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια σε άνδρες που φεύγουν από τη χώρα

Όπως γράφει ο ιστότοπος Rotonda, στο αεροδρόμιο Πούλκοβο ελέγχουν όλους στην ουσία τους άνδρες που φεύγουν για το εξωτερικό. Οι αναγνώστες του ιστότοπου αναφέρουν ότι καταγράφουν τα στοιχεία του φύλλου πορείας και του διαβατηρίου. Παρόμοιους ελέγχους αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες στα αεροδρόμια της Μόσχας Ντομοντέντοβο και Βνούκοβο.

Χθες ο Ρώσος πρόεδρος με διάταγμα του ανακοίνωσε μερική επιστράτευση, παρότι οι διατυπώσεις στο διάταγμα είναι ασαφείς και στην ουσία αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο της κλήτευσης κάθε πολίτη που είναι έφεδρος. Μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί κάποιοι περιορισμοί που να αφορούν την απαγόρευση εξόδου για όσους ενδέχεται να κληθούν στον στρατό. Παράλληλα ο νόμος για την επιστράτευση προβλέπει ότι όσοι ανήκουν στην κατηγορία αυτή απαγορεύεται να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους χωρίς την άδεια του στρατολογικού γραφείου.

Με την ανακοίνωση της επιστράτευσης αυξήθηκαν αισθητά οι πωλήσεις αεροπορικών εισιτηρίων για πτήσεις από τη Ρωσία προς το εξωτερικό και ως εκ τούτου και οι τιμές των εισιτηρίων. Επίσης, αναφέρεται ότι στις εξόδους στα σύνορα με άλλες χώρες έχουν σχηματισθεί ουρές χιλιομέτρων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline