Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιμάνι Αλεξανδρούπολης: Χωρίς προσφορά Σαββίδης και Κοπελούζος - Σε εταιρεία των ΗΠΑ το λιμάνι, με εταίρο την κατασκευαστική ΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη. Κύριο

Δύο μόνο προσφορές αντί για αναμενόμενες τέσσερις υποβλήθηκαν τελικά για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη και την κοινοπραξία συμφερόντων Δημ. Κοπελούζου, να ματαιώνουν κάθε συμμετοχή τους και να μην καταθέτουν προσφορά.

Με συνέπεια το κρίσιμης σημασίας λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όποια κι αν είναι τελικά η έκβαση του διαγωνισμού θα καταλήξει σε «αμερικανικά χέρια».

Όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, παρέλαβε σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, δύο (2) προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.).
Προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):

1. Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFAGROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

2. Η LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗΑ.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).
Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η κοινοπραξία της International Port Investments Alexandroupolis στην οποία συμμετέχει η επενδυτική εταιρεία Black Summit των ομογενών αδελφών Χαραλαμπάκη είχε κινηθεί δραστήρια για την εξαγορά του λιμανιού εδώ και αρκετό καιρό και είχε την ανοικτή υποστήριξη του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιτ.

Θετικά έβλεπε η αμερικανική πλευρά και την Qintana Infrastructure & Development που αντιπροσωπεύει μία ομάδα Τεξανών επενδυτών από τον χώρο του πετρελαίου.
Αντίθετα με επιφυλάξεις αντιμετωπιζόταν από την πρώτη στιγμή η παρουσία στο διαγωνισμό του ΟΛΘ όπου κυρίαρχος είναι ο Ιβάν Σαββίδης αλλά και η προσφορά της δεύτερης κοινοπραξίας υπό την Cameron, στην οποία συμμετέχει η πλευρά Κοπελούζου. Παρά το γεγονός ότι ο γνωστός επιχειρηματίας στον τομέα της ενέργειας -και σε πολλούς ακόμη- έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια κανάλια συνεργασίας με τους Αμερικανούς, η μακρόχρονη επιχειρηματική σχέση του με την Gazprom εξακολουθούσε να προκαλεί προβληματισμό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχήμα που ευνοείται περισσότερο από την αμερικανική πλευρά είναι αυτό που έχει επικεφαλής την Black Summit, στο οποίο δίνει έντονο ελληνικό χρώμα ο κατασκευαστικός όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η αμερικανική αναπτυξιακή τράπεζα International Development Finance Corporation (DFC) θα ρίξει το δικό της οικονομικό βάρος υπέρ της κοινοπραξίας, ώστε η προσφορά που θα κατατεθεί τελικά να έχει μικρό κίνδυνο να ξεπερασθεί από τον ανταγωνισμό. Θετικά κρίνει, πάντως, η αμερικανική πλευρά και το ενδιαφέρον της Quintana Infrastructure & Development.

Τι φοβούνται οι Αμερικανοί

Δύο είναι οι φόβοι των Αμερικανών για την τροπή που μπορεί να πάρει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού: να τεθούν ζητήματα ασφάλειας σε ένα κατ' εξοχήν ευαίσθητο λιμένα, από τον οποίο διακινούνται και μεγάλα φορτία οπλισμού προς την Ουκρανία και να μην προχωρήσουν με τους ρυθμούς που θέλουν οι Αμερικανοί οι επενδύσεις εκσυγχρονισμού και επέκτασης του λιμανιού.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, στην πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού, Νίκου Παναγιωτόπουλου στις ΗΠΑ τόνισε με μεγάλη έμφαση τη σημασία του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης για τις ΗΠΑ και το NATO. «Η κατά προτεραιότητα πρόσβαση στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη βορειοανατολική Ελλάδα επέτρεψε στον αμερικανικό στρατό να συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία, καθώς το έθνος αυτό μάχεται για να διατηρήσει την κυριαρχία του μετά την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου», δήλωσε ο Όστιν στον Έλληνα υπουργό.

«Η αμυντική σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας δεν ήταν ποτέ ισχυρότερη. Η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας αντικατοπτρίζει την ακλόνητη δέσμευση των εθνών μας για κοινή ειρήνη και ασφάλεια. Και επέτρεψε την επέκταση των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα για να υποστηρίξουν τους στόχους των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ για στρατηγική πρόσβαση στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η πρόσβαση που έχει δοθεί στις αμερικανικές δυνάμεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, επιτρέπει τη γρήγορη είσοδο στη Θάλασσα του Μαρμαρά και στη συνέχεια μέσω του Βοσπόρου στη Μαύρη Θάλασσα. «Αυτή η πρόσβαση μας επιτρέπει να συνεχίσουμε να παρέχουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, να αντιμετωπίζουμε κακόβουλους παράγοντες και να ασκούμαστε και να επιχειρούμε στα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», τόνισε ο Όστιν.

Πολυμέσα