Σάββατο 20 Απριλίου 2024  15:53:08

Η Ιερά Σύνοδος θα κρίνει εάν προκαλεί ή το αντίθετο το φαινόμενο των χιλιάδων πιστών στον Άγιο Ισίδωρο του Λυκαβηττού. Η λυσσαλέα πολεμική κατά του Δημ. Λουπασάκη, εκλεκτού του αείμνηστου Χριστόδουλου. Κύριο

Το εκκλησιαστικό ήθος του ιερέα από τον Σωτήρη Τζούμα και η πολεμική, μέχρι υπερβολής και ψευδολογίας, για «ανύπαρκτα θαύματα» από τον Τίμιο Σταυρό και για η λάσπη για εμπορευματοποίηση του φαινομένου.

Ελάχιστες αλλά συγκεκριμένες αντιθέσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, χωρίς ευρύτερη απήχηση και κινήσεις διαμαρτυρίας έχουν εμφανισθεί με επίκεντρο τον ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό και τις δεκάδες χιλιάδες πιστών, που προέρχονται εκεί χωρίς φανατισμούς. Θρησκοληψίες και άλλα λυπηρά φαινόμενα του παρελθόντος,. Ενώπιον της κατάστασης αυτής, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φέρνει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο, στην προσεχή συνεδρίαση της οποίας, στις αρχές Οκτωβρίου, θα ενημερώσει για όλες τις ενέργειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής, για τα πορίσματα ερευνών που έγιναν από την Εκκλησία και τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αντιμετωπιστεί οριστικά η πρωτοφανής κατάσταση.

Η απόφαση του Αρχιεπισκόπου έρχεται ως απάντηση στην «έντονη ενόχληση» που έχουν εκδηλώσει κάποιοι ιεράρχες για την ανοχή και συντήρηση της «απάτης με τα θαύματα», όπως τη χαρακτηρίζουν, του ιερέα Δημήτρη Λουπασάκη, ο οποίος υπόσχεται θαύματα από τον Τίμιο Σταυρό που διατηρεί στον ναό, με αποτέλεσμα χιλιάδες απελπισμένοι πιστοί να συνωστίζονται εκεί. Ισχυρισμοί χωρίς αποδείξεις, πρόχειρες και φανατικές, χωρίς επώνυμες μαρτυρίες. .Από το περιβάλλον του Αρχιεπισκόπου, κατά την «Καθημερινή» διαμηνύεται ότι έχει βρεθεί η λύση που θα ικανοποιήσει όλους έπειτα από προσπάθειες που διήρκεσαν αρκετούς μήνες. Πιθανόν ο σχεδιασμός περιλαμβάνει μετακίνηση του σταυρού σε άλλο περιβάλλον, σε χώρο όπου κανείς δεν θα μπορεί να αμφισβητήσει ότι, εφόσον υπάρχει θαυματουργός επίδραση, εκεί θα είναι περισσότερο χρήσιμη από οπουδήποτε αλλού.
Πολλοί πιστοί επισκέπτονται σχεδόν καθημερινά τον ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό, για τη δύναμη και τη βοήθεια από τον Τίμιο Σταυρό. [ΝΙΚΟΣ ΚΟΚΚΑΛΙΑΣ]

Η απόφαση να έρθει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο δεν δείχνει να καθησυχάζει ιεράρχες που από καιρό έχουν επισημάνει ότι αυτό που καθημερινά διαδραματίζεται στις πλαγιές του Λυκαβηττού δεν είναι τίποτα περισσότερο από επαίσχυντη εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου και της απελπισίας. Μάλιστα, θεωρείται κοινό μυστικό ότι εάν ο ναός των Αγίων Ισιδώρων δεν ανήκε στη δικαιοδοσία της Μητρόπολης Αθηνών, στη δικαιοδοσία δηλαδή του Αρχιεπισκόπου, οι αντιδράσεις αρκετών μητροπολιτών θα είχαν εκφραστεί από καιρό και σε υψηλούς τόνους για την ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων προκειμένου να σταματήσει αυτή η επιβλαβής για την Εκκλησία και την πίστη κατάσταση. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν λείπουν οι φωνές που ασκούν κριτική για καθυστερημένη αντίδραση αλλά και για την απόφαση να έρθει το θέμα στην Ιερά Σύνοδο. Οπως λέγεται χαρακτηριστικά, πρόκειται για θέμα αποκλειστικά της αρμόδιας μητρόπολης και όχι για ζήτημα του οποίου χρειάζεται να επιληφθεί η Ιερά Σύνοδος, ενώ αφήνονται υπαινιγμοί για διαδικασίες που για άλλη μια φορά θα φέρουν καθυστερήσεις χωρίς να δοθεί λύση.

Η διά Χριστόν σαλότητα και ο π.Δημήτριος Λουπασάκης των Αγίων Ισιδώρων Λυκαβηττού
• Post published:23 Μαΐου 2022
????Του Σωτήρη Μ. Τζούμα

Η διά Χριστόν σαλότητα, δηλαδή η «τρέλα για τον Χριστό», αναφέρεται σε μία ειδική κατηγορία απλών ανθρώπων αλλά και αγίων, στο ιερό σώμα της Εκκλησίας, οι οποίοι ενεργώντας με παράδοξο τρόπο και μακριά από τα συνήθη τυπικά ηθικά σχήματα και τις τυπικότητες,κατάφεραν να επιτύχουν την υπέρβαση και την αγιότητα και συνάμα να τραβήξουν κοντά τους ή να επαναφέρουν πλήθος κόσμου κοντά στην Εκκλησία.
Το παράδειγμα και το φαινόμενο τέτοιων ανθρώπων πολλές φορές υπήρξε σκανδαλιστικό για πιστούς και μη στην ιστορία της εκκλησίας, και είναι αλήθεια ότι διήγειραν τον φθόνο και την κακότητα των υπολοίπων και μάλιστα μέσα από τον εκκλησιαστικό χώρο.
Ωστόσο η Εκκλησία μας μέσω των ανθρώπων αυτών είδε την έκφραση και τη φανέρωση ενός ξεχωριστού χαρίσματος του Αγίου Πνεύματος, μία από τις οξύτερες μορφές της θείας λειτουργιάς και του παραστατικού θείου κηρύγματος.

Οι «διά Χριστόν σαλοί» -τρελοί για τον Χριστό, κατά το δη λεγόμενο, είναι συνήθως κληρικοί και μοναχοί, οι οποίοι αφήνουν την ησυχία τους ξεπερνούν τους εαυτούς των και κατεβαίνουν στις πόλεις κοντά στο λαό του Θεού λειτουργώντας με πράξεις υπερβολικές και κατ´άλλους παράλογες, οι οποίες όμως έχουν βαθύτερο νόημα και σκοπό ώστε να καταδείξουν την αλήθεια που βρίσκεται πίσω από τα προσχήματα και τους τύπους του κόσμου αλλά και τα μυστήρια της Εκκλησίας. Αυτοί οι άνθρωποι αγαπούν τον Θεό πραγματικά και θέλουν να κάνουν και τους άλλους να τον αγαπήσουν ή έστω να τον γνωρίσουν!

Ένας τέτοιος χαρακτήρας δοτικός και ανατρεπτικός, ένας δια Χριστόν σαλός, ζει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα μας, μέσα στην καρδιά της Αθήνας, κεντρικά αλλά και απόκεντρα, κοσμικά αλλά και απόκοσμα και διατρανώνει με όλο του το είναι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης μαρτυρία πίστεως! Πρόκειται για τον π. Δημήτριο Λουπασάκη, τον ιερέα με τον Τίμιο Σταυρό στο χέρι και την θαυματουργική δύναμη στην προσευχή.
Όταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος πήρε την απόφαση να βάλει τον π. Δημήτριο στον προσκυνηματικό ναό των Αγίων Ισιδώρων ( γνωστό μέχρι τότε μόνο στους γκάγκαρους Αθηναίους)ήξερε τι έκανε.

Από την χειροτονία του π. Δημητρίου από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο που είχε καταλάβει ότι ο π. Δημήτριος θα αποτελέσει ένα εναλλακτικό κέντρο προσευχής και προσέλκυσης των πιστών.
Του είπε να πάει εκεί στον βραχώδη ναό του Λυκαβηττού και να λειτουργεί νύχτα και μέρα και να τον καταστήσει φάρο τηλαυγή. Και ο π. Δημήτριος πήρε την εντολή και την έφερε εις πέρας.

Τον π. Δημήτριο τον γνώρισα σε μια εποχή που η κακότητα και ο κομπλεξισμός των συναδέλφων του και μάλιστα ενός φιλόδοξου και αδίστακτου κληρικού- που ήθελε να γίνει Μητροπολίτης πάση θυσία- τον είχε τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί και τον έστελνε στο Επισκοπικό δικαστήριο με
αστείες αιτιολογίες αλλά με σοβαρότατες κατηγορίες.Δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε το θέμα αυτό. Θα έλθει η ώρα του.
Αλλά η Εκκλησία μας είναι ο χώρος του αχώρητου που τα πάντα χωρεί! Δίπλα στους κακούς και εμπαθείς κληρικούς υπάρχουν και ανοιχτόμυαλοι με φόβο Θεού και αγάπη προς τον πλησίον.

Ένας τέτοιος κληρικός κίνησε τα νήματα και ολίγον προ της επερχόμενης θύελλας παρουσίασε με παρρησία το όλο θέμα στον Αρχιεπίσκοπο και ο πανέξυπνος Ιερώνυμος είπε να αφήσουν ήσυχο τον π. Δημήτριο να συνεχίσει να κάνει το έργο του και να μην τον ενοχλούν.
Και πράγματι έκτοτε ο π. Δημήτριος συνεχίζει το έργο του πλαισιωμένος από τα πνευματικά του τέκνα τα οποία έχουν καταστήσει τους Αγίους Ισιδώρους ένα πνευματικό Ησυχαστήριο στην καρδιά του κράτους των Αθηνών.
Και δεν υπάρχει μέρα που να μην χτυπήσει η καμπάνα η οποία καλεί τους πιστούς σε εσπερινό ή ιερή παράκληση ή θεία λειτουργία. Και π. Δημήτριος ακούραστος πρωί και βράδυ προΐσταται των λειτουργιών και των ακολουθιών, οι οποίες μεταδίδονται από το ιντερνετικό κανάλι που έχουν δημιουργήσει εκεί στο προσκύνημα τα πνευματικά του τέκνα και το οποίο έχει υψηλή ιντερνετική δυναμική η οποία μπορεί και βουνά να κυλήσει.

Και να πούμε εδώ ότι τα παιδιά που πλαισιώνουν τον π. Δημήτριο είναι όλα μορφωμένα και ξεχωριστά. Και πράγματι ο π. Δημήτριος εκτός από τις δύο κατά σάρκα θυγατέρες του έχει πολλά πνευματικά παιδιά. Και δεν λέγω μόνο για τους Μοναχούς και κληρικούς που είναι κοντά του αλλά και για ανθρώπους από τον κόσμο του επιχειρείν που τον αγαπούν και τον στηρίζουν. Όπως ο διεθνούς φήμης επιχειρηματίας κ. Γιωργος Δεσύλλας γνωστός στην Ελλάδα από τη μεγάλη εταιρία leasing FLEX CARS ο οποίος αποτελεί συνεργάτη του π. Δημητρίου και όλης της Αδελφότητας των Αγίων Ισιδώρων. Μάλιστα προχθές ανακοίνωσε από την Ιταλία επένδυση 300 σχεδόν εκατομμυρίων ευρώ.( Θα σας ενημερώσουμε διεξοδικά για το θέμα αυτό με άλλη ανάρτηση).

Πολλοί μέμφονται και διακωμωδούν τα «θαύματα» τα οποία γίνονται στο προσκύνημα και τα οποία εντυπωσιάζουν και γιαυτό γίνονται γνωστά μέσα από τα ρεπορτάζ. Όμως τα θαύματα δεν τα..κάνει ο π. Δημήτριος, αλλά η προσευχή και η πίστη των εμπεριστατωμένη συνανθρώπων μας. Ο π. Δημήτριος απλά έχει παρρησία με την προσευχή του έναντι του Θεού και τον εισακούει ο Κύριος.
Και ναι, θα μπορούσαμε όλοι να είμαστε καχύποπτοι σε όλη αυτή την «θαυματουργία», αν όμως υπήρχε εκμετάλλευση! Κάθε άλλο, όμως, παρά αυτό συμβαίνει! Ο πιστός ανάβει το κεράκι του και πέραν τούτου ουδέν ..Κανείς δεν ζητά χρήματα! Και ως γνωστόν τα θαύματα δεν πωλούνται!

Πολλοί πιστοί πηγαίνουν κάθε Κυριακή στον Ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων στον Λυκαβηττό αφού έχει γίνει πλέον πόλος έλξης των πιστών. Ανεβαίνουν στον λόγο, με το κρύο και με τη ζέστη, και κάθονται με τις ώρες. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα που εόρταζε ο Άγιος Ισίδωρος ο Χίος, πάνω από δυόμιση χιλιάδες πιστών -ανάμεσά τους και πολλοί επώνυμοι- κατέκλυσαν το προσκύνημα του Λυκαβηττού. Το αδιαχώρητο επικρατούσε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την πολυκοσμία, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για την πανδημία παρ´οτι είναι πλέον χαλαρά.
Μάλιστα ο πατήρ Δημήτριος που τον ακολουθεί το πλήθος των χιλιάδων πιστών βρέθηκε κοντά τους και τους «σταύρωσε»! Πολλοί εκ των ανθρώπων αυτών είναι με ανίατες ασθένειες.

Και αυτό τον Τίμιο Σταυρό ο π. Δημήτριος τον κρατάει πάνω από 30 χρόνια στα χέρια του.
Και οι πιστοί που πηγαίνουν στον ιερό ναό των Αγίων Ισιδώρων είτε είναι υγιείς και πηγαίνουν να προσευχηθούν, είτε πάσχουν από διάφορες σοβαρές ασθένειες. Ο π.Δημήτριος είναι πάντα κοντά τους ακούραστος και τους ευλογεί και τους Σταυρώνει..Γιαυτό τον φθονούν οι υπόλοιποι γιατί δεν μπορούν να ακολουθήσουν το εξοντωτικό του πρόγραμμα. Έχουν γίνει όλοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline