Τρίτη 23 Απριλίου 2024  23:58:08

Η «Πρωτοβουλία 21» από τα μεγαλύτερα Ιδρύματα για τα 200 χρόνια- και εκτός της Γιάννας Αγγελοπούλου πέρυσι- δηλώνουν ότι συνεχίσουν τις χωριστές τους δραστηριότητες. Κύριο

Ανάμεσα τους τα Ιδρύματα Βαρδινογιάννη,. Λασκαρίδη, Θεοχαράκη, Κωνστα ντινόπουλου, Λαμπράκη, Κωστόπουλου, Ωνάση,.Στασινόπουλου, Μποδοσάκη., Μαρτίνου, Λεβέντη, Λάτση. Γενικός συντονιστής ο Γιάννης Μαύρος, σύμβουλος στην Εθνική Τράπεζα..

«Aν προήλθε κάτι επιπλέον από την Πρωτοβουλία 21, είναι η κατάρριψη του μύθου ότι οι Ελληνες δεν μπορούμε να συνεννοηθούμε». Σε μία μόνο φράση, ο Πάνος Λασκαρίδης, πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», συνόψισε το μεγαλύτερο, ίσως, κέρδος από τη συστράτευση 17 ιδιωτικών ιδρυμάτων υπό κοινή ομπρέλα για τις δράσεις του εορτασμού των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821. Την περασμένη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την παρουσία εκπροσώπων όλων των συμμετεχόντων, ώστε να γίνει ο απολογισμός των πεπραγμένων (συνέδρια, εκδόσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις κ.λπ.), αλλά και κάτι ακόμη πιο σημαντικό: να ανακοινωθεί πως η Πρωτοβουλία 21 θα συνεχίσει να υπάρχει και μετά το πέρας του ιδρυτικού σκοπού της. Πλέον, όμως, στο επίκεντρό της θα έχει την κλιματική αλλαγή, την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Είναι μια ιδιαίτερα θετική εξέλιξη, που δείχνει πως όταν κάτι είναι κτισμένο σε γερά θεμέλια, μπορεί να αντέξει στον χρόνο.

Ο ακούραστος συντονιστής της Πρωτοβουλίας 21, Γιάννης Μάνος.

Το εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Αφενός τα ιδρύματα –από το Ωνάση και το Λάτση μέχρι το Θεοχαράκη, το Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακοπούλου, το Μαριάννα Βαρδινογιάννη κ.ά.– είχαν «εκπαιδευθεί» έως τώρα να έχουν το δικό τους αυτόνομο πρόγραμμα. Αφετέρου οι συνθήκες υγειονομικής κρίσης υπό τις οποίες τιμήθηκε η επέτειος, δυσκόλεψαν πολύ τα πράγματα. Ωστόσο, οι επικεφαλής των φορέων ομονόησαν, συνεργάστηκαν με τρόπο εποικοδομητικό, άνοιξαν έναν κοινό δρόμο, που θα ήταν κρίμα να χαθεί μετά τον εορτασμό.
Ο πρόεδρος του Ιδρύματος «Αικ. Λασκαρίδη», Π. Λασκαρίδης.

Την εκδήλωση τίμησε με μαγνητοσκοπημένο χαιρετισμό της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. «Αυτές οι δράσεις», υπογράμμισε, «δεν θα ήταν δυνατό να υλοποιηθούν αν δεν πρυτάνευε πνεύμα αγαστής συνεργασίας μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας, των Ιδρυμάτων και των φορέων που συμμετείχαν στην Πρωτοβουλία 1821-2021. Λαμπρό παράδειγμα συνένωσης δυνάμεων, απέδειξε ότι η συσσωμάτωση και η σύμπραξη για έναν κοινό σκοπό δημιουργεί μια νέα δυναμική στην πολιτισμική μας ζωή, ικανή να φέρει εις πέρας και το πλέον δυσεπίτευκτο τόλμημα».
Η εκδήλωση της Πρωτοβουλίας 21 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Λαμπράκη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

Εκπροσωπώντας τον πρωθυπουργό, ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος είπε πως η Πρωτοβουλία 21 απέδειξε πως όταν δουλεύει ο καθένας μόνος μπορεί να πηγαίνει ταχύτερα στον προορισμό του, αλλά όταν δουλεύουμε όλοι μαζί πηγαίνουμε όλοι μαζί μακρύτερα. Ο συντονιστής της Πρωτοβουλίας, σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Ιωάννης Μάνος, ανέφερε: «Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις δράσεις της Πρωτοβουλίας συμπορεύονται συνεργάτες από διαφορετικούς φιλοσοφικούς, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους και δεν υπήρξε κανένα ζήτημα, παρά τις διαφορετικές τους αντιλήψεις. Τούτο γιατί, όταν υπάρχουν συγκεκριμένοι και συμφωνημένοι στόχοι, διαρκής συντονισμός, παρακολούθηση και αξιολόγηση των έργων και κυρίως έντιμος διάλογος, οι όποιες διαφορές λειαίνονται και είναι δεδομένη η συναντίληψη».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline