Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γεωργιάδης: Στην Θεσσαλονίκη συντελείται κοσμογονία επενδύσεων – Θα την κάνουμε Silicon Valley

Για «κοσμογονία επενδύσεων που συντελούνται στη Θεσσαλονίκη και την αλλάζουν» έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την ομιλία του στο ανοιχτό μέρος της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ).

«Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που έχει φροντίσει η κυβέρνηση περισσότερο από κάθε άλλη στην Ελλάδα. Το πάρκο καινοτομίας Thess INTEC θα αλλάξει τα δεδομένα για όλη την Ελλάδα, όχι μόνο για τη Θεσσαλονίκη (...) Στη Θεσσαλονίκη συντελείται επενδυτική κοσμογονία, μία επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας. Στρατηγικά επιλέξαμε σαν κυβέρνηση τη Θεσσαλονίκη για να την κάνουμε Silicon Valley της Ελλάδας», διαβεβαίωσε, αναφέροντας ενδεικτικά τις αμερικανικές επενδύσεις των Pfizer και Deloitte και της ασφαλιστικής Chubb.

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπενθύμισε ακόμα ότι, στο πλαίσιο του master plan που καταρτίστηκε, ενσωματώνοντας και τις προτάσεις της ελληνικής βιομηχανίας, στόχος είναι σε βάθος τριετίας η συμμετοχή της βιομηχανίας να αγγίξει το 12% του ΑΕΠ, αυξάνοντας κατά 50% τη συμμετοχή της. Οπως είπε, με τον τρόπο αυτό, η Ελλάδα θα γίνει σημαντική βιομηχανική δύναμη και θα αντιστραφεί η αποβιομηχάνιση.
Αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, επισήμανε ότι η Ελλάδα δαπανά ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά ΑΕΠ σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπισή της, ενώ πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι με τα προγράμματα που θα βγάλουμε τώρα από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, για να δοθούν (κεφάλαια) σε βιοτεχνίες και βιομηχανίες να παράγουν ρεύμα για κατανάλωση ή net metering από ΑΠΕ και κυρίως ήλιο, μπορεί έχουμε σημαντική μείωση του κόστους ενέργειας για τις βιομηχανικές μονάδες, κάτι που στο μέλλον μπορεί να γίνει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα».

O  κ.Γεωργιάδης εξέφρασε ακόμα την πεποίθηση ότι μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία πάει καλά και θα έχει ανάπτυξη κοντά στο 6% φέτος. Ωστόσο, στο κακό σενάριο, στην περίπτωση δηλαδή που διακοπεί η ροή ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, η ευρωζώνη θα περάσει σε ύφεση το 2023, και η Ελλάδα θα φρενάρει και αυτή, «αλλά θα είναι καλύτερα από τους άλλους».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πάει για νέο ρεκόρ εξαγωγών το 2023 και υπενθύμισε ότι η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Ιούλιο, ενώ μέσω ενεργειακής κρίσης και επίμονου πληθωρισμού, ο οποίος δεν ήταν ένα παροδικό φαινόμενο, όπως αρχικά αναμενόταν.

Πολυμέσα