Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  00:45:55

«Πληγωμένο θηρίο» ο Πούτιν και πως θα αντιδράσει; Δεν θα τερματίσει τον πόλεμο-εισβολή και μάλλον ετοιμάζει αντεπίθεση σε άλλα μέτωπα. Κύριο

Πανηγυρικό κλίμα στη Χερσώνα, το Κίεβο όμως φοβάται τις επόμενες κινήσεις του «πληγωμένου Πούτιν».Πρόεδρος Πρόεδρος Ζελένσκι: «Η Χερσώνα είναι δική μας. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα».

H ουκρανική σημαία κυματίζει υπερήφανα στην ελεύθερη Χερσώνα, σε μια πληγωμένη από τα χτυπήματα πόλη που ξαφνικά «ξύπνησε» σε ένα κλίμα θριάμβου και πανηγυρισμών, μετά οκτώ μηνών σκληρή κατάκτηση των Ρώσων. Ήταν η πιο μεγάλη και σημαντική πόλη που κατέκτησαν στην πολεμική τους εισβολή στην Ουκρανία. «Ελεύθερη Χερσώνα» λυτρωτικά και οριστικά.
Πολύ καλό για να είναι αληθινό, σχολιάζει σε ανάλυσή του αρθρογράφος του BBC, μελετώντας τη ρωσική πολιτική των τελευταίων μηνών και τη διαπραγματευτική τους γραμμή που βασίζεται στα δικά τους τετελεσμένα. «Θα επιστρέψουν;», «θα χτυπήσουν εκ νέου;», ερωτήματα που μοιραία ανακύπτουν παρακολουθώντας κανείς την εμμονή του Βλαντιμίρ Πούτιν για αναβίωση ενός τσαρικού οράματος.

Η ανατροπή στο πολεμικό σίριαλ επήλθε λίγες ημέρες μετά δημοσίευμα της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο η Δύση ωθούσε το Κίεβο να εμπλακεί σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, με την πλευρά του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει μόνο υπό διαφορετική ρωσική ηγεσία και το Κρεμλίνο να δηλώνει μεν ανοιχτό αλλά «λαβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα».

Παρακολουθώντας την πρώτη εικόνα στη Χερσώνα, που είχε αναδειχθεί «μητέρα των μαχών», βλέπει κανείς την ουκρανική σημαία να ανεβαίνει σε ολοένα και περισσότερα δημόσια κτίρια, ενώ αμέσως μετά την πρώτη απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων, ο Ζελένσκι διόρισε τέσσερις νέους διοικητές σε περιοχές της πόλης.

Με το ηθικό ακμαίο, το πατριωτικό φρόνημα κυρίαρχο και την ανάγκη για να φωνάξουν δυνατή τη λέξη «ελευθερία» μεγάλη, οι κάτοικοι της πόλης έχουν βγει στους δρόμους.

«Ιστορική μέρα, νίκη των ουκρανικών δυνάμεων» γράφουν τα μέσα ενημέρωσης του Κιέβου, που αναφέρονται παράλληλα σε ταπείνωση της Μόσχας.

Η Ρωσία, όμως, επιλέγει να ακολουθεί μια μυστικοπαθή Στάθη, κρατώντας κλειστά τα χαρτιά της. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρκέστηκε απλώς να πει ότι η απόσυρση δεν συνιστά ήττα, ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει και πως δεν έχουν μετανιώσει που έβγαλαν τα στρατεύματα.

Οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες, πάντως, έχουν εκφράσει την ανησυχία μήπως επρόκειτο για μια ακόμη κίνηση προπαγάνδας από το καθεστώς Πούτιν, ενώ γίνεται λόγος και για στήσιμο παγίδας.

Δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων σφοδρών χτυπημάτων από drones, με έναν θυμωμένο και πληγωμένο Πούτιν να επανέρχεται με βομβιστικές επιθέσεις που θα πλήξουν και τον άμαχο πληθυσμό.

Ζελένσκι: Η Χερσώνα είναι δική μας – Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα
Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι «δική μας», χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Χερσώνα, η σημαντική πόλη στη νότια Ουκρανία που ανακαταλήφθηκε σήμερα από τις ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων, είναι «δική μας», χαιρέτισε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Ο δικός μας λαός. Δική μας. Η Χερσώνα», έγραψε ο Ζελένσκι στο Telegram, συνοδεύοντας το σύντομο μήνυμά του με τη γαλαζοκίτρινη σημαία της Ουκρανίας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι «εισήλθε» στη Χερσώνα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων βρίσκονται ήδη μέσα στην πόλη.
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Βρισκόμαστε στη διαδικασία να πάρουμε πίσω τη Χερσώνα», είπε σε ομιλία μέσω βίντεο. Άλλες ουκρανικές δυνάμεις βρίσκονται σταθμευμένες κοντά στην πόλη, πρόσθεσε.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline