Σάββατο 20 Απριλίου 2024  01:24:03

Αρχιτραπεζίτης Γ. Στουρνάρας: Ανησυχεί-και καλώς- για νέα γενιά «κόκκινων δανείων», αλλά όχι για τη λεηλασία των παλαιών, με τα FUNDS-πιράνχας να αξιώνουν ληστρικές αποδόσεις 500-600%. Κύριο

Στον διοικητή της ΤτΕ καταλογίζεται η θεσμική αδιαφορία και η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, παρά την προσωπική και πολιτική του παράδοση, για το θλιβερό φαινόμενο της αισχροκέρδειας των κερδοσκόπων τωνFUNDS, συχνά αδίστακτων προσώπων-μετόχων σε μεθόδους.

1.-Προειδοποιεί και μόνο, για τις δόσεις των στεγαστικών δανείων η Τράπεζα της Ελλάδος.«Αναμένεται σταδιακά μεγαλύτερη επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης» και άλλες τεχνοκρατικές-τραπεζικές δικαιολογίες, απολύτως μονομερείς.

Προειδοποιεί ως Πόντιος Πιλάτος η Τράπεζα της Ελλάδος για κινδύνους για την ομαλή αποπληρωμή των στεγαστικών δανείων, που προκαλεί στα νοικοκυριά η αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και η μείωση του πραγματικού διαθέσιμου εισοδήματός τους.

Η Κεντρική Τράπεζα της χώρας στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προειδοποιεί ότι «η περαιτέρω ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής του Ευρωσυστήματος το προσεχές διάστημα αναμένεται να ασκήσει σταδιακά μεγαλύτερη επίδραση στο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων προς τα νοικοκυριά, τα οποία σε σημαντικό ποσοστό έχουν κυμαινόμενο επιτόκιο».
Όπως αναφέρεται στην Έκθεση, η διατήρηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων σε χαμηλό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια διευκόλυνε τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις και βοήθησε να αποφευχθούν αρνητικές επιδράσεις στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Ωστόσο, από τον Ιούλιο του 2022 το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα των δανείων προς τα νοικοκυριά αυξήθηκε (Σεπτέμβριος 2022: 4,5%, Ιούνιος 2022: 3,9%) αντανακλώντας τη σταδιακή ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ. Η αύξηση αυτή ήταν πιο αισθητή στα μακροπρόθεσμα δάνεια. Ειδικότερα, το μέσο σταθμισμένο επιτόκιο στα υφιστάμενα υπόλοιπα στεγαστικών δανείων με διάρκεια άνω των πέντε ετών αυξήθηκε κατά 74 μονάδες βάσης (Σεπτέμβριος 2022: 2,7%, Ιούνιος 2022: 2%), ενώ στα στεγαστικά δάνεια με διάρκεια από ένα έως πέντε έτη αυξήθηκε κατά 25 μονάδες βάσης (Σεπτέμβριος 2022: 4,1%, Ιούνιος 2022: 3,9%).

Ειδικότερα ο Ελληνας αρχιτραπεζίτης εμφανίζεται να ανησυχεί-και καλώς- για νέα γενιά «κόκκινων δανείων», αλλά όχι για τη λεηλασία των παλαιών, με τα FUNDS-πιράχνας να αξιώνουν ληστρικές αποδόσεις 500-600%. Να μην περιορίζονται από την ΤτΕ., έστω στο διπλάσιο του ποσού που αγόρασαν κάθε κόκκινο δάνειο από την Τράπεζες, αφού δεν δόθηκε τέτοια μεγάλη έκπτωση-μείωση κατά 85-80% τους ίδιους τους οφειλέτες και μάλιστα με νέα τραπεζικά δάνεια, όπως συνέβη με πολλά κερδοσκοπικά FUNDS και πρώτο παράδειγμα τον αδίστακτο βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ.

Στον διοικητή της ΤτΕ καταλογίζεται ευρέως πλέον από οφειλέτες και κοινωνικούς φορείς η προσωπική και θεσμική του αδιαφορία και η έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, παρά την προσωπική και πολιτική του παράδοση, για το θλιβερό φαινόμενο της αισχροκέρδειας των κερδοσκόπων τωνFUNDS, συχνά αδίστακτων προσώπων-μετόχων σε μεθόδους

2.Ο αρχιτραπεζίτης Γ. Στουρνάρας και οι ελληνικές Τράπεζες-πιράνχας. Οι προβλέψεις για τις καλές προοπτικές της χώρας. Τα δύο σοβαρά λάθη (οικονομικά-κοινωνικά), που σχολιάζονται αρνητικά. 

Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Σάββατο, 05 Νοεμβρίου 2022

Στον κατά άλλα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκλογής της ΝΔ με οικογενειακό και αριστερό προφίλ καταλογίζεται ότι δεν έχει δώσει καμία μάχη για την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις και δείξει καμία πρωτοβουλία ελέγχου για την επαίσχυντη αισχροκέρδεια των FUNDS, συχνά από τεχνικές εταιρείες, δικηγόρους, αεριτζήδες και λαμόγια.
Ι.-Θολώνουν το ευρύτερο προφίλ του Γιάννη Στουρνάρα οι παθητικές του συμπεριφορές και αντιλήψεις απέναντι σε μείζονα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, που είναι δύο πολύ σοβαρά:
ατά καθηλωμένα επιτόκια των Τραπεζών παράλληλα με τα υψηλότατα(σε όλη την Ευρώπη) των χορηγήσεων, και
β-το μεγάλο φαγοπότι, ανήθικο πολιτικά και κοινωνικά, που δρομολογήθηκε με την μεταβίβαση-πώληση των κόκκινων δανείων από τις Τράπεζες σε εξευτελιστικά ποσά στα ληστρικά FUNDS ( συνήθως στα 10-15% ) και όχι στους ατυχείς μικρομεσαίους και μεσαίους οφειλέτες στεγαστικών, επαγγελματικών δανείων ακόμα και καταναλωτικών δανείων. Στον κατά άλλα διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, εκλογής της ΝΔ με οικογενειακό και αριστερό προφίλ καταλογίζεται ότι δεν έχει δώσει καμία μάχη για την αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις και δείξει καμία πρωτοβουλία ελέγχου για την επαίσχυντη αισχροκέρδεια των FUNDS από τεχνικές εταιρείες, δικηγόρους, αεριτζήδες και λαμόγια.

ΙΙ.Στουρνάρας στο Politico: Η ΕΚΤ θα πρέπει να ακολουθήσει πιο αργό ρυθμό αύξησης των επιτοκίων.

Στουρνάρας: Αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά 6% φέτος
Για ολόκληρη την ευρωζώνη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εκτίμησε ότι το επόμενο έτος ο πληθωρισμός θα είναι κάτω από το 5,5%
Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας παρά την διαφαινόμενη ύφεση στην ευρωζώνη εμφανίστηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline