Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  13:20:46

Τρελά τα υπερέσοδα-υπερκέρδη μέχρι 5 δις από Παρόχους ρεύματος, Προμηθευτές και Διυλιστήρια. Δικαίωση της αντιπολίτευσης και τελικά πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για μεγάλους ειδικούς φόρους μέχρι.....90%. Κύριο

Βουλή: Ψηφίστηκε η τροπολογία για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των προμηθευτών.

1.Με τις ψήφους της ΝΔ εγκρίθηκε η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την οποία θεσπίζεται Προσωρινός Μηχανισμός Επιστροφής Μέρους Εσόδων από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας.

Την τροπολογία καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Παρών, ψήφισαν ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

«Προβλέπουμε την επέκταση του μηχανισμού φορολόγησης υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας που αιτιολόγησε την τροπολογία λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει δημιουργήσει μηχανισμό φορολόγησης των υπερκερδών στον κλάδο της παραγωγής, που μέχρι τώρα έχει αποδώσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν επιστρέψει σε λογαριασμούς ρεύματος. «Έχουμε υποχρεώσει, για πρώτη φορά, μετά την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, τους προμηθευτές, κάθε 20 του μηνός, να δηλώνουν ποια είναι η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου μήνα. Επειδή είχαμε πολύ έντονες, και παραμένουν πολύ έντονες, οι μεταβολές στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας ,εξαιτίας βεβαίως, των μεταβολών στις τιμές του φυσικού αερίου, υπάρχει πιθανότητα δημιουργίας υπερεσόδων, υπερκερδών και στον κλάδο της προμήθειας», είπε ο κ. Σκρέκας.

«Υπολογίζουμε μια εύλογη τιμή λιανικής, βάσει της τιμής χονδρικής -της πραγματικής τιμής χονδρικής- υπολογίζουμε ποια είναι η τιμή χρέωσης από τους προμηθευτές και αν υπάρχει διαφορά μεταξύ εύλογης τιμής και τιμής χρέωσης, δηλαδή υπάρχει μια θετική διαφορά, αυτή την ανακτούμε σε ποσοστό κατ' αρχήν 60% φέτος και αφήνουμε ένα υπολειπόμενο 40% το οποίο θα συμψηφιστεί με πιθανές διαφορές στα επόμενα τρίμηνα», είπε επίσης ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και πρόσθεσε: «κλείνουμε την πόρτα και σε παραγωγούς και σε προμηθευτές στη δημιουργία υπερεσόδων, δηλαδή υπερκερδών. Όλα αυτά τα χρήματα τα εισπράττουμε πίσω και τα οδηγούμε στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και με αυτό τον τρόπο επιδοτούμε τους λογαριασμούς, διατηρώντας προσιτές τιμές».

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

«Η Κυβέρνηση και μαγειρεύει και καλύπτει τα υπερκέρδη και ο υπολογισμός της πλήττει το δημόσιο συμφέρον», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος και κατήγγειλε ότι «η Κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να αποτρέψει τα υπερκέρδη, στηρίζει την αισχροκέρδεια, γιατί μόνη της προτεραιότητα είναι να πηγαίνουν τα λεφτά στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών, που είναι ακόμα σήμερα».

Ομολογία αποτυχίας, χαρακτήρισε την τροπολογία η Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ Ευαγγελία Λιακούλη. «Γιατί τη φέρνετε αυτή την τροπολογία; Δεν είναι ομολογία αυτή ότι αποτύχατε να εισπράξετε; Φέρνετε σήμερα τροπολογία με την οποία μας λέτε ότι αλλάζετε τον τρόπο με τον οποίο θα εισπράττετε τα έσοδα, ενώ σας είπαμε 'κλιμακωτό πλαφόν στην τιμή της λιανικής'», είπε η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Η μόνη απάντηση που θα έπρεπε να έχετε δώσει από την πρώτη στιγμή, θα έπρεπε να ήταν το πλαφόν στη λιανική. Είναι καθαρή, ξεκάθαρη θέση, η οποία λύνει το πρόβλημα από τη ρίζα», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νάντια Γιαννακοπούλου.
«Εδώ πραγματικά γελάμε», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης και πρόσθεσε: «Μόνο ο κ. Μυτιληναίος και οι επιχειρήσεις του, με το 7% της ενέργειας, εμφάνισαν κέρδη 9μηνου 300 εκατομμύρια ευρώ και η ΡΑΕ εκ μέρους σας υπολογίζει υπερκέρδη του συνόλου της αγοράς στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πραγματικά ως εδώ η υποκρισία απέναντι σε ένα λαό που έχετε εξαθλιώσει για να ταΐζετε τις αχόρταγες ορέξεις των δεκαπέντε επιχειρηματιών ολιγαρχών».

«Δίπλα στο 'καλάθι της κοροϊδίας', φέρνετε τροπολογία για τα υπερβάλλοντα έσοδα των προμηθευτών, που θα πάνε στο Ταμείο της πράσινης μετάβασης. Δηλαδή θα επιστραφούν πάλι στη χρηματοδότηση των επιχειρηματικών ομίλων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου και υπογράμμισε πως «όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται η αιτία της ενεργειακής κρίσης και της φτώχειας -που είναι η απελευθέρωση, το χρηματιστήριο και το ακριβό ενεργειακό μίγμα σε βάρος της αξιοποίησης των εγχώριων ενεργειακών πηγών ενέργειας, που υλοποίησαν μαζί Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ταυτόχρονα εξασφαλίζεται η χρηματοδότηση των εταιρειών ενέργειας σε περιόδους κρίσης, μέσα από ένα κυμαινόμενο χαράτσι μέσω των λογαριασμών του ρεύματος».

2.Ρεύμα: Πώς θα φορολογηθούν τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών

Yπογράφτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση, το μπαλάκι στην ΡΑΕ για τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς εννεάμηνου - Με περίπου 460 εκ. θα επιβαρυνθούν οι εταιρείες εντός τριμήνου η καταβολή

Την υπουργική απόφαση με την οποία καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς των ηλεκτροπαραγωγών υπέγραψαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Πρόκειται για την ΚΥΑ με την οποία ανοίγει ο δρόμος της φορολόγησης των υπερκερδών για την περίοδο από Οκτώβριο του 2021 έως και τον Ιούνιο του 2022, μέτρο που αναμένεται να βάλει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης πρόσθετους πόρους της τάξης των 460 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από την προμήθεια φυσικού αερίου για το οποίο θα ακολουθηθεί ανάλογη διαδικασία.
Η υπουργική απόφαση περιγράφει την διαδικασία επιβολής, βεβαίωσης, είσπραξης και απόδοσης της εισφοράς. Όπως αναφέρεται, το ύψος της εισφοράς για κάθε υπόχρεο παραγωγό προσδιορίζεται από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σύμφωνα με την προβλεπόμενη μεθοδολογία όπως αυτή ορίζεται στην παρούσα ΚΥΑ και κοινοποιείται στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στους υπόχρεους ηλεκτροπαραγωγούς.

Το ποσό της εισφοράς βεβαιώνεται και εισπράττεται σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και καταβάλλεται εντός τριών μηνών από την κοινοποίηση. Η προθεσμία και η άσκηση προσφυγής κατά της πράξης προσδιορισμού δεν αναστέλλουν την εκτέλεση της προσβαλλόμενης πράξης.

3.ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ / Να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό πόρισμα της ΡΑΕ για τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών

Απαιτείται διαφάνεια στον υπολογισμό και στη φορολόγηση των υπερκερδών στο ρεύμα, τονίζουν βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης
Την κατάθεση του τελικού πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) για τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τη φορολόγησή τους ζητούν 49 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με πρωτοβουλία του τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης, Σωκράτη Φάμελλου.

Στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση ΝΔ, μέσω νομοθετικών ρυθμίσεων για την αφαίρεση πάσης φύσεως ζημιών και εκπτώσεων στην προμήθεια, κατόρθωσε να απομειώσει το αρχικό ποσό των υπερκερδών των καθετοποιημένων ηλεκτροπαραγωγών, παρακάμπτοντας τη βασική αρχή ότι η προμήθεια και η παραγωγή αντιμετωπίζονται ως διακριτές δραστηριότητες.

Ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το τελικό ποσό υπερκερδών προς φορολόγηση για το εννεάμηνο Οκτωβρίου 2021-Ιουνίου 2022 είναι μικρότερο ακόμα και από αυτό που είχε αρχικά υπολογιστεί από τη ΡΑΕ για το εξάμηνο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022.

Προκειμένου να υπάρξει πλήρης διαφάνεια όσον αφορά στα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών μέχρι τον Ιούνιο 2022, ύψους 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ που, όπως φαίνεται με επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα παραμείνουν κατά το μεγαλύτερό τους μέρος στα ταμεία των ενεργειακών εταιρειών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ζητά την άμεση κατάθεση του πορίσματος στη Βουλή.
Το πλήρες κείμενο της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων
«Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2022

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Θέμα: Κατάθεση στη Βουλή του τελικού πορίσματος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

Στις 23 Μαρτίου ο κ. Μητσοτάκης, μετά από την πίεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αναγκάστηκε να παραδεχθεί την ύπαρξη υπερκερδών στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και να ανακοινώσει την αναδρομική φορολόγησή τους, κατόπιν υπολογισμού τους από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με 90%. Το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που παρουσιάστηκε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στις 12 Μαΐου εκτίμησε τα εν λόγω υπερκέρδη για την περίοδο Οκτώβριος 2021 – Μάρτιος 2022 σε 927 εκατ. ευρώ, με τη μερίδα του λέοντος να αφορά τη «Δημόσια» Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (730 εκατ. ευρώ), η οποία πλέον κερδοσκοπεί ανοικτά εις βάρος των καταναλωτών. Από την εκτίμηση αφαιρέθηκε το τρίμηνο Ιούλιος 2021-Σεπτέμβριος 2021, παρότι, ήδη από τότε ξεκίνησε να παρατηρείται δυσανάλογη αύξηση του περιθωρίου κέρδους στην ηλεκτροπαραγωγή.

Χρειάστηκαν έκτοτε σχεδόν οκτώ (8) μήνες για να ολοκληρωθεί, έστω και με προσωρινά στοιχεία, το νέο πόρισμα για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 (δηλαδή για περίοδο 9 μηνών) της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ανακοινώσει, στις 03.11.2022, ότι προχωρά η φορολόγηση των υπερκερδών, προκειμένου αυτά να επιστραφούν, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη, πίσω στους καταναλωτές ως επιδότηση, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.
Μόνο που, στη διαδρομή μέχρι τον τελικό υπολογισμό, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κατάφερε να απομειώσει σε τέτοιο βαθμό τα υπερκέρδη ώστε να καταλήξει σε φορολογητέο ποσό για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 χαμηλότερο και από αυτό που υπολόγισε η Ρυθμιστική Αρχή για την περίοδο Οκτώβριος 2021-Μάρτιος 2022, ήτοι 415 εκατ. ευρώ έναντι 927 εκατ. ευρώ (!).

Συγκεκριμένα, για να πέσουν οι καθετοποιημένοι ηλεκτροπαραγωγοί στα μαλακά, η κυβέρνηση νομοθέτησε, με το άρθρο 37 του Ν. 4936/2022 την αφαίρεση πάσης φύσεως εκπτώσεων και ζημιών από την προμήθεια (λιανική αγορά), γνωρίζοντας φυσικά ότι αυτό είναι αντίθετο και με τη νομοθεσία όπου ορίζεται σαφώς ότι η παραγωγή και η προμήθεια αποτελούν διακριτές δραστηριότητες οι οποίες πρέπει να αντιμετωπίζονται χωριστά σε λογιστικό επίπεδο, όπως ακριβώς στην περίπτωση που θα ασκούνταν από διαφορετικές επιχειρήσεις (άρθρο 141, Ν. 4001/2011), και αγνοώντας τη θέση και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας στο ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αρχική εκτίμηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το χρονικό διάστημα Οκτώβριος 2021-Ιούνιος 2022 ανέρχεται σε 1,22 δισ. ευρώ, από τα οποία, μετά την αφαίρεση όλων των εκπτώσεων – ακόμα και των εκπτώσεων συνέπειας στη λιανική- και ζημιών από διμερή συμβόλαια, προέκυψε το τελικό ποσό των 415 εκατ. ευρώ, και η τελική αναμενόμενη είσπραξη των 373,55 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη βάση επίσημων στοιχείων του ΑΔΜΗΕ και της ΡΑΕ για την περίοδο Ιούλιος 2021-Μάρτιος 2022 εκτιμά τα υπερκέρδη για την περίοδο Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022 σε 2,2 δισ. ευρώ.

Επειδή εδώ και ενάμιση χρόνο οι καταναλωτές έχουν χρυσοπληρώσει τις ακραίες τιμές ρεύματος και τα υπερκέρδη που έχουν σωρευθεί στα ταμεία του καρτέλ ενέργειας

Επειδή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα έπρεπε να έχουν προβεί τουλάχιστον στη δημοσίευση του τελικού πορίσματος εκτίμησης υπερκερδών προκειμένου να υπάρξει σαφήνεια και διαφάνεια και για τον επιμερισμό των υπερκερδών και για τις «εκπτώσεις» υπολογισμού τους που έγιναν μέσω του Ν. 4936/2022
Αιτούμαστε να κατατεθεί στη Βουλή προς ενημέρωση των βουλευτών και των πολιτών το τελικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με όλους τους αναλυτικούς υπολογισμούς, τις «εκπτώσεις» και τον επιμερισμό υπερκερδών ανά ηλεκτροπαραγωγό.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline