Τρίτη 16 Απριλίου 2024  21:01:06

Ρ. Μενέντεζ, πανίσχυρος και πάλι: «Βάναυσος δικτάτορας ο Ερντογάν... Ποτέ δεν θα πάρει τα F-16.... Να φύγει ο στρατός κατοχής από την Κύπρο». Κύριο

1.Ο γερουσιαστής, ξεκαθάρισε με την πιο σκληρή γλώσσα, ότι η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας αποτελεί απειλή για τα αμερικανικά συμφέροντα. και πρόκληση για τους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.

Ρ.Μενέντεζ, πανίσχυρος και πάλι ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών τες Γερουσίας καταγγέλλει: «Βάναυσος δικτάτορας ο Ερντογάν...Ποτέ δεν θα πάρει τα F-16.... Να φύγει οριστικά και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

Διαδικτυακή εκδήλωση με αφορμή την 39η επέτειο από την μονομερή ανακήρυξη της «ανεξαρτησίας» του ψευδοκράτους διοργάνωσε η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, οι Γερουσιαστές Μενέντεζ, Κρις Βαν Χόλεν, Τζον Σαρμπάνης και Ντίνα Τάιτους, ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και εκπρόσωποι κυπριακών και ελληνικών ομογενειακών οργανώσεων.

Ο Γερουσιαστής και Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, δήλωσε περήφανος που είναι υποστηρικτής του κυπριακού ζητήματος, ζητώντας από όλους να φροντίσουν ώστε να φύγει και ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης από την Κύπρο. Επανέλαβε, δε, ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία.

«Η συνεχιζόμενη προθυμία του Ερντογάν να επιβληθεί στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο σημαίνει ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ η Αμερική να σταθεί πλάι-πλάι με την Κυπριακή Δημοκρατία. Είμαι περήφανος που είμαι επί μακρόν υποστηρικτής του κυπριακού ζητήματος και των αγώνων για δεκαετίες για ασφάλεια και δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζετε, είμαι πλήρως αφοσιωμένος στο θέμα της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας», τόνισε κατά την παρέμβαση του ο κ. Μενέντεζ.
Πρόσθεσε ότι χάρηκε όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν το περασμένο φθινόπωρο πιστοποίησε ότι επιτρέπει στην Κύπρο να αγοράζει όπλα αμερικανικής κατασκευής.

«Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, αλλά υπάρχει ακόμα περισσότερη δουλειά που πρέπει να γίνει. Ο Ερντογάν συνεργάστηκε με τους πιο βάναυσους δικτάτορες στην Ιαπωνία και την Κίνα, τον Πούτιν και τη Ρωσία. Παρατηρεί ότι συμβαίνει στην Ουκρανία γιατί θέλει να κάνει το ίδιο στη βόρεια Κύπρο», ανέφερε.
«Είναι πιο ασταθής και απρόβλεπτος. Γι' αυτό σήμερα η απειλή για την κατεχόμενη περιοχή είναι μια απειλή που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη. Οι ΗΠΑ δεν πρέπει να βάλουν κανένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 στα χέρια του Προέδρου Ερντογάν. Δεν θα εγκρίνω κανένα F-16 για την Τουρκία μέχρι να πραγματοποιήσει την επιθετική του εκστρατεία σε ολόκληρη την περιοχή», υπογράμμισε ο Μενέντεζ.

Τέλος, ανέφερε ότι υπάρχουν τόσα πολλά που οι Κύπριοι, οι κάτοικοι του Νιου Τζέρσεϊ και όλοι οι Αμερικανοί μπορούν να επιτύχουν μαζί εάν συνεργαστούν.
«Ας φροντίσουμε και κάθε τελευταίος Τούρκος στρατιώτης να φύγει οριστικά από το νησί της Κύπρου. Να φτιάξουμε μια Ανατολική Μεσόγειο ενωμένη και ειρηνική», σημείωσε.

Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την εκτίμησή του για τη συμμετοχή του Γερουσιαστή Μενέντεζ στη διαδικτυακή συζήτηση.
Σημείωσε πως «ο ρόλος του στην προσέγγιση της Κύπρου και των ΗΠΑ ήταν ζωτικής σημασίας. Είμαστε μια μοναδικά ασφαλής σταθερή εξαίρεση σε αυτήν την πολύ ταραγμένη περιοχή. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη μέση των κατακλυσμικών εξελίξεων στην Ευρώπη».
Ο κ. Κασουλίδης έκανε αναφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία τονίζοντας πως «με τη δική μας τραγική εμπειρία από τη στρατιωτική εισβολή και την τουρκική κατοχή πάνω από το ένα τρίτο της επικράτειάς μας, είμαστε σε θέση να κατανοήσουμε καλύτερα την τραγική κατάσταση στην Ουκρανία».
Στην παρέμβαση του ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Γκας Μπιλιράκης είπε μεταξύ άλλων πως «συνεχίζουμε να εστιάζουμε στην παράνομη κατοχή της Κύπρου. Πρέπει να γίνει πολύ περισσότερη δουλειά. Όλοι οι Κύπριοι αξίζουν ένα τέλος στην παράλογη διαίρεση της πατρίδας τους».

Ο Γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν ευχαρίστησε τον κ. Μενέντεζ που κρατάει «ζωντανή» την υπόθεση της δικαιοσύνης στην Κύπρο.
Ο Δημοκρατικός βουλευτής, Κρις Πάπας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «είναι πολύ σημαντικό να μην ξεχνάμε τι συνέβη το 1974, τι συνέβη το 1983 με την ίδρυση της λεγόμενης "δημοκρατίας της βόρειας Κύπρου". Γνωρίζουμε τι έκαναν οι Τούρκοι, απομάκρυναν ανθρώπους από τις κοινότητές τους», είπε. Επίσης αναφέρθηκε στην παράνομη ενέργεια του Ερντογάν να ανοίξει την παραλία στα Βαρώσια.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline