Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  01:22:05

Νικόλ Μαλλιωτάκη βουλευτής των Ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ, διαβεβαιώνει: «Είναι διακομματική η προσπάθεια για μπλόκο στα F-16 της Τουρκίας και σε Γερουσία και σε Βουλή». Σχέδια για πίεση και στο ΝΑΤΟ. Κύριο

Όλο και μειώνεται στη Δύση το κύρος, η αξιοπιστία και η όποια επιρροή τόσο της Τουρκίας όσο και του αστάθμητου, μεγαλομανούς Τ. Ερντογάν.

1.H ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Νικόλ Μαλλιωτάκη ζητά από τον Aμερικανό πρόεδρο πιο αποφασιστική στάση έναντι ηγετών όπως ο Ερντογάν. (φυσικά τελείως αντίθετη από εκείνη που είχε κρατήσει ο άλλοτε αρχηγός της Ντόναλντ Τράμπ όταν ήταν στο Λευκό Οίκο μέχρι τις αρχές του 2020.).

Παράλληλα, για τη διακομματική προσπάθεια που έχει γίνει στο Κογκρέσο να εμποδιστεί η πώληση F-16 στην Tουρκία μίλησε στον ΣΚΑΪ και τον Χριστόδουλο Αθανασάτο η ελληνικής καταγωγής βουλευτής των Ρεπουμπλικανών, Νικόλ Μαλλιωτάκη. Η ίδια πάντως ζητά από τον Aμερικανό πρόεδρο πιο αποφασιστική στάση έναντι ηγετών όπως ο Ερντογάν.

Νέα επιστολή 22 Αμερικανών βουλευτών ξεκαθαρίζει προς την αμερικανική Γερουσία ότι με την πώληση των μαχητικών F-16 η Τουρκία θα αποκτήσει επιπλέον εργαλεία για να προχωρήσει σε περισσότερες παραβιάσεις.
Συνεχίζουν τις πιέσεις οι Αμερικανοί βουλευτές ώστε να υιοθετηθεί τροπολογία, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας. Με επιστολή προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στην Βουλή και στην Γερουσία 22 βουλευτές ζητούν να διατηρηθεί ο περιορισμός στην δυνατότητα της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν να πουλήσει αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία.

Η επιστολή των Αμερικανών βουλευτών

1---Χριστόδουλος Αθανασάτος - Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ: Το περασμένο καλοκαίρι, υποστηρίξατε τη διακομματική τροπολογία, η οποία θα απαγόρευε στον Πρόεδρο Μπάιντεν να πουλήσει αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή εξαρτήματα εκσυγχρονισμού στην Τουρκία εάν συνεχίσει την επιθετικότητά της στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Σας ανησυχεί το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν και άλλοι αξιωματούχοι, παρά τις παραβιάσεις και την κλιμάκωση από την Τουρκία, εξακολουθούν να υποστηρίζουν τον εκσυγχρονισμό των F-16;

==Νικόλ Μαλλιωτάκη - Βουλευτής Ρεπουμπλικανών: Ανησυχώ, και νομίζω ότι αυτό είναι ένα διαρκές ζήτημα, για το οποίο πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας στο Κογκρέσο για το τι θα σήμαινε αυτό για τους συμμάχους μας, ιδιαίτερα την Ελλάδα και την Κύπρο και το Ισραήλ. Αυτό που κάναμε είναι να δουλεύουμε με διακομματικό τρόπο. Ο βουλευτής Κρις Παππάς από το Νιου Χάμσαϊρ και ο Γκας Μπιλιράκης από τη Φλόριντα. Προσπάθησα με επιμονή να περάσω αυτή τη γραμμή στην Βουλή.

Στην πραγματικότητα, δεν θα είχε περάσει αυτή η τροπολογία χωρίς την υποστήριξη των Ρεπουμπλικανών. Και ο Γκας Μπιλιράκης και εγώ δώσαμε πάνω από 60 ψήφους για να διασφαλίσουμε ότι αυτή η τροπολογία θα εγκριθεί. Και τώρα πρέπει να συνεργαστούμε με τους συναδέλφους μας στη Γερουσία για να βεβαιωθούμε ότι θα συντάξει τον τελικό Νόμο.
Νομίζω ότι θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Πρόεδρο Μπάιντεν να διαβεβαιώσει το Κογκρέσο ότι ο συγκεκριμένος εξοπλισμός και τα μαχητικά αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν εναντίον της Ελλάδας.

2.---Χριστόδουλος Αθανασάτος - Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ: Πιστεύετε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κάνει αρκετά προκειμένου ο Πρόεδρος Ερντογάν να λογοδοτήσει; Ακόμα και μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Μπάιντεν, ήταν επιθετικός κατά της Ελλάδας;

====Νικόλ Μαλλιωτάκη - Βουλευτής Ρεπουμπλικανών: Ναι, νομίζω ότι αυτό που βλέπουμε είναι μία αδύναμη εξωτερική πολιτική από τον πρόεδρό μας. Χρειαζόμαστε έναν ισχυρότερο ηγέτη που να μπορεί να εγκαλεί αυτούς τους ηγέτες που απλώς προσπαθούν να αναβιώσουμ τις αυτοκρατορίες τους, τις αρχαίες αυτοκρατορίες τους. Αυτή τη στιγμή, το βλέπετε με την Κίνα και στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την επιθετικότητά της με την Ταϊβάν. Το βλέπετε προφανώς, με τη Ρωσία και την Ουκρανία. Και τώρα το βλέπετε και με τον Ερντογάν και τη ρητορική του σχετικά με τα ελληνικά νησιά. Νομίζω ότι αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένας ισχυρότερος πρόεδρος που θα βεβαιώνει ότι θέτουμε τα συμφέροντα της Αμερικής όπως επίσης και τα συμφέροντα των συμμάχων μας πάνω από όλα.

3.----Χριστόδουλος Αθανασάτος - Δημοσιογράφος ΣΚΑΪ: Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, πώς πρέπει να ενεργήσει το Κογκρέσο και γενικά οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ;

====Νικόλ Μαλλιωτάκη - Βουλευτής Ρεπουμπλικανών: Νομίζω ότι πρέπει να συνεργαστούμε με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ για να διασφαλίσουμε ότι κανένα μέλος δεν εκφοβίζει άλλα μέλη. Υποτίθεται ότι εργαζόμαστε μαζί για έναν κοινό στόχο σταθερότητας, ειρήνης και ευημερίας σε όλη την επικράτειά μας. Νομίζω ότι πρέπει να εργαζόμαστε προκειμένου να αποτρέπουμε την διοίκηση όταν υπάρχουν προτάσεις όπως αυτή η πώληση εξοπλισμών. Το πιο σημαντικό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι επίσης να συνεχίσουμε τις συνεργασίες μας με την Κύπρο και την Ελλάδα όσον αφορά τον στρατιωτικό εξοπλισμό, την ενεργειακή και άλλες στρατηγικές οικονομικές συνεργασίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline