Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  01:02:50

Αλεξανδρούπολη και Θεσσαλονίκη, πλήρη λιμάνια για σκοπούς ΝΑΤΟ-ΗΠΑ. Οι νέες αποστολές Οπλων για Βαλκάνια, χωρίς εμπόδια από τον μεγαλομέτοχο «ρωσόφιλο Ιβάν Σαββίδη». Κύριο

Τις επόμενες ημέρες, ίσως και ώρες, από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να διέλθουν φορτία όπλων και οχημάτων με προορισμό την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Σε εκκρεμότητα η νέα ανάπτυξη του λιμανιού της Καβάλας.

Η ΔΙΑΦΩΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ

Οικειοθελώς, μέσα σε ένα κλίμα στενότητας, από τη διεκδίκηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, νευραλγικής εθνικής και συμμαχικής σημασίας(τελικά ο διαγωνισμός παραχώρησης ματαιώθηκε....). τέθηκαν οι δύο κύριοι μέτοχοι, κατά τρόπο αποκαλυπτικό.. Ο λόγος για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης στον οποίο το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών ανήκει ως γνωστόν στον όμιλο του Ιβάν Σαββίδη και η κοινοπραξία Cameron SA-Goldair Cargo και Bollore Africa Logistics, στην οποία συμμετέχει και η πλευρά Κοπελούζου.
Οι ΗΠΑ φέρονταν να έβλεπαν, πάντα, με δυσπιστία την ανάμειξη του Ιβάν Σαββίδη, ενώ εξέφραζαν επιφυλάξεις και ως προς την κοινοπραξία στην οποία συμμετείχε ο Κοπελούζος. Ως προς τον χαμηλών τόνων πάντα Ι.Σαββίδη, ο λόγος είναι «η εκλεκτική σχέση του με το ρωσικό κατεστημένο» και το περιβάλλον του Βλ. Πούτιν. Οι επιφυλάξεις, όσον αφορά τον Δημ. Κοπελούζο αφορούσαν τις επιχειρηματικές ενεργειακές συνεργασίες του με τον ρωσικό κολοσσό της Gazprom να έχει πολλές συνεργασίες εμπιστοσύνης με πολυεθνικές της Γερμανίας και των ΗΠΑ..

Το τελευταίο διάστημα πλήθαιναν οι πληροφορίες (κατ' άλλους, ανυπόστατα σενάρια) περί ενδεχόμενης αποχώρησης του Ιβάν Σαββίδη από τον ΟΛΘ Α.Ε. Σενάρια τα οποία τροφοδοτούνται από την επιχειρηματική στασιμότητα που παρατηρείται εδώ και καιρό από τον όμιλο του κ. Σαββίδη, σε συνδυασμό με την μακρά απουσία του ιδίου από την Ελλάδα (έχει να εμφανιστεί δημοσίως τουλάχιστον δύο χρόνια).

Σενάρια τα οποία ενισχύονται επίσης από τις πληροφορίες περί αποχώρησής του από το χώρο των media, αρχής γενομένης με τη φημολογούμενη πώληση του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. Το ενδεχόμενο της αποχώρησης του Ιβάν Σαββίδη από τον ΟΛΘ είναι βέβαιο πως θα το έβλεπε με πολύ καλό μάτι ο αμερικανικός παράγοντας ο οποίος εξακολουθεί να ενδιαφέρεται σφόδρα για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Επιπλέον ο ΟΛΘ Α.Ε. είναι μέσα στο παιχνίδι της διεκδίκησης του λιμανιού της Ηγουμενίτσας καθώς χθες περιελήφθη στις δύο από τις τρεις εταιρείες από τις οποίες το Υπερταμείο ζήτησε να καταθέσουν βελτιωμένη προσφορά.

2.Φαίνεται ότι η Αλεξανδρούπολη με τις υφιστάμενες υποδομές της δεν επαρκεί, επί του παρόντος, για να εξυπηρετήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες εφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων και έτσι «επιστρατεύεται» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Σταύρος Τζίμας

Στις 23 Νοεμβρίου του 2018 πραγματοποιήθηκε στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στη Θεσσαλονίκη ανοιχτή ημερίδα της Εθνικής Ενωσης για την Ατλαντική και Ευρωπαϊκή Συνεργασία, τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη ΝΑ Ευρώπη και τον ρόλο που προαλείφεται από τους Δυτικούς να διαδραματίσει σε αυτές η πόλη.

Οπως ήταν φυσικό, το βλέμμα όλων στην αίθουσα, αυτοδιοικητικών αρχόντων, επιχειρηματιών και στρατιωτικών, ήταν στραμμένο στο λιμάνι της πόλης, στο οποίο μόλις είχε αποκτήσει (Μάρτιος 2018), μέσω διεθνούς διαγωνισμού, το πλειοψηφικό πακέτο ο –για πολλούς αμφιλεγόμενος Ελληνορώσος επιχειρηματίας– κ. Ιβάν Σαββίδης. Κάποια στιγμή τον λόγο έλαβε η τότε πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη, Ρεμπέκα Φονγκ, η οποία αναρωτήθηκε για το τι θα συμβεί εάν σε ενδεχόμενη κρίση στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης χρειαστεί να μετακινηθούν μέσω του λιμανιού δυτικά στρατεύματα και οπλισμός και η φιλορωσική ιδιοκτησία του σαμποτάρει τη διέλευση, υποκινώντας π.χ. απεργία των λιμενεργατών ή σκηνοθετώντας ένα ατύχημα στις εγκαταστάσεις.

«Ηταν ένα εύλογο ερώτημα, στο οποίο κανείς δεν είχε την απάντηση», αφηγείται ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία και τότε επικεφαλής του στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη, Χρήστος Δρίβας, που παρίστατο στην εκδήλωση. Μόνο ο (τότε) δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης αντέταξε ένα «ας έβαζαν οι Αμερικάνοι τα χρήματα για να το πάρουν εκείνοι, ανοιχτός διαγωνισμός έγινε».
Τι συνέβη όμως και οι Αμερικανοί, οι Δυτικοί γενικά, όχι μόνο έχασαν «μέσα από τα χέρια τους» το λιμάνι, αλλά επέτρεψαν να ναυλοχήσουν στο λιμάνι του Θερμαϊκού –που επί αιώνες υπήρξε γεωστρατηγικό «μήλον της Εριδος» για τους ισχυρούς και φιλοξένησε διελεύσεις στρατών σε κρίσιμες πολεμικές αναμετρήσεις, όπως οι Βαλκανικοί Πόλεμοι, Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, εμφύλιος Γιουγκοσλαβίας, για να μην πάμε πιο πίσω, στο Βυζάντιο και στην αρχαία Ελλάδα– αντίπαλα ρωσικά συμφέροντα;

Εως τώρα το αιωρούμενο ερώτημα δεν έχει απαντηθεί επισήμως από όλους όσοι ομνύουν στον τεράστιο γεωστρατηγικό ρόλο του σημαντικότερου λιμένα της χερσονήσου του Αίμου. Η αλήθεια είναι ότι έκτοτε, όσες φορές χρειάστηκε (τουλάχιστον δύο επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ) να γίνουν μέσω του λιμανιού της Θεσσαλονίκης μεταφορές στρατιωτικού εξοπλισμού του ΝΑΤΟ, η διέλευση έγινε απρόσκοπτα, με εξαίρεση κάποιες διαμαρτυρίες του ΚΚΕ. Ούτε απεργίες ούτε περίεργα ατυχήματα υπήρξαν. Με τη ρωσική εισβολή, όμως, τίποτα πλέον δεν είναι όπως πριν στη ΝΑ Ευρώπη. Οι υποδομές των συμμάχων (λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομοι κ.λπ.) έχουν ενταχθεί ενεργά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να αναδεικνύεται σε υψίστης σημασίας κόμβο για την εκ του Νότου τροφοδοσία των ανεπτυγμένων στην Ανατολική Ευρώπη στρατευμάτων του. Φαίνεται όμως ότι η Αλεξανδρούπολη με τις υφιστάμενες υποδομές της δεν επαρκεί, επί του παρόντος, για να εξυπηρετήσει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες εφοδιασμού των νατοϊκών δυνάμεων και έτσι «επιστρατεύεται» και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που εξακολουθεί να παραμένει «σταθερή αξία», στους σχεδιασμούς τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες που πρωτοείδαν το φως σε ρωσικά ΜΜΕ, και επιβεβαίωσαν στην «Κ» άλλες τρεις διαφορετικές πηγές, τις επόμενες μέρες, ίσως και ώρες, από τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης (τούτη τη φορά) και της Αλεξανδρούπολης πρόκειται να διέλθουν φορτία όπλων και οχημάτων με προορισμό την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία.
Σύμφωνα με ρωσικά δημοσιεύματα, έχουν προγραμματιστεί 29 αποστολές που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οχήματα μάχης πεζικού τύπου Bradley, άρματα μάχης Abrams, ελικόπτερα και εκατοντάδες άλλα στρατιωτικά οχήματα. «Αν και παλαιότερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρησιμοποιούσε μόνο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τη μεταφορά εξοπλισμού, τώρα θα χρησιμοποιείται το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το μερίδιο ελέγχου του οποίου ανήκει στον Ελληνορώσο επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη», σημειώνουν τα ρωσικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας ότι στρατιωτικά φορτία «μπορεί να υποδηλώνουν μια πιθανή αιφνιδιαστική επέκταση της παρουσίας των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη».

Πρόσφατα εγκαταστάθηκε στη Ρουμανία η 101η αερομεταφερόμενη μεραρχία επίλεκτων πεζοναυτών των ΗΠΑ με την επωνυμία «Ουρλιάζοντες Αετοί», αποτελούμενη από δύναμη 8.000 ανδρών, οι οποίοι έχουν παραταχθεί στα σύνορα με τα όπλα «στραμμένα» προς την Υπερδνειστερία, προς αναχαίτιση ενδεχόμενης εισβολής των Ρώσων στα Καρπάθια, και ανεφοδιάζονται κυρίως μέσω Αλεξανδρούπολης. Μάλιστα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βουκουρέστι ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπέγραψε συμφωνία αναβάθμισης των λιμανιών Αλεξανδρούπολης και Κωστάντζας, ενώ κατά την τελευταία σύνοδο των υπουργών Αμυνας ΝΑ Ευρώπης στη Σόφια, ο Βούλγαρος ΥΠΑΜ Ντιμίταρ Στογιάνοφ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να αναβαθμίσει την πολυεθνική ομάδα μάχης του ΝΑΤΟ που σταθμεύει στην περιοχή Νόβο Σέλο από τάγμα σε ταξιαρχία, με τροφοδοσία της, εφόσον χρειαστεί, μέσω Θεσσαλονίκης. Στρατιωτικοί κύκλοι δεν απέκλειαν να συνδέεται, πλην των εμπορικών συναλλαγών, και με την πρόσφατη επίσκεψη στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης τού αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών της χώρας, Ιβάν Ντεμερτζίεφ. Όσο για την αιφνιδιαστική ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, αρμόδιες πηγές ανέφεραν στην «Κ» ότι δεν αλλάζει «απολύτως τίποτα» ως προς τη στρατιωτική του σημασία.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline