Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  11:53:59

Δύο χρόνια μετά και μόλις 3.800 απόδημοι (από τα 2 και πλέον εκατ.) έχουν γραφτεί τους εκλογικούς καταλόγους. Πλήρης η αδράνεια από τους αρμόδιους Μ. Βορίδη- Στ. Πέτσα. Χαμένο το πλεονέκτημα για υπερψήφιση της ΝΔ από το εξωτερικό. Κύριο

Απροθυμία των αποδήμων να μην μπορούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο, όπως σε όλα τα πολιτισμένα κράτη και να υποχρεωθούν σε πολύπλοκες διαδικασίες εγγραφής, ενώ την ημέρα των εκλογών θα πρέπει να προσέλθουν να ψηφίσουν μόνο σε ελληνικά προξενεία.

Σε απόγνωση στο Μαξίμου – Έλπιζαν πολλά, πάντα επιπόλαια, στις εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους υπέρ της ΝΔ από το σύνολο των αποδήμων (τις υπολόγιζαν κοντά στις 300.000 τουλάχιστον) ,που ξεπερνούν συνολικά τα 2 εκατ. με δικαίωμα ψήφου στις εθνικές εκλογές. Ωστόσο η νομοθετική ρύθμιση με τον κομματικό συμβιβασμό που υπήρξε από τον τότε υπουργό Εσωτερικών Π. Θεοδωρικάκο έθεσε μια σειρά από περιορισμούς, εμπόδια και γραφειοκρατικές διαδικασίες, ενώ απέκλεισε την επιστολική ψήφο.

Μόλις 3.800 Έλληνες του εξωτερικού έχουν εγγραφεί ώστε να έχουν δικαίωμα ψήφου από τον τόπο διαμονής τους στις εθνικές εκλογές, επιδεικνύοντας αδιαφορία (όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί για μια καμπάνια ενημέρωσης και πρόσκλησης να εγγραφούν) με χαμένη ευκαιρία του Κ.Μητσοτάκη ο οποίος έλπιζε να αποκομίσει εκλογικά κέρδη.
Συγκεκριμένα στη ΝΔ ποντάριζαν πολλά σε μία εγγραφή 400.000 Ελλήνων του εξωτερικού που θεωρούσαν ότι θα τους απέδιδε το 55-60% των ψήφων. Είναι εκατό φορές λιγότεροι μέχρι σήμερα..

Ψήφους που κυρίως θα τους έπαιρναν από τους Έλληνες που διαμένουν στις ΗΠΑ, στην Βρετανία και στην Γερμανία.
Στη ΝΔ με την πτώση που έχουν τα πραγματικά της ποσοστά, αναζητούν ψήφους παντού και με οποιονδήποτε τρόπο.

Πριν λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Πειραιώς με τους εκπροσώπους των οργανώσεων του εξωτερικού όπου τους ζητήθηκε να υπάρξει ενημέρωση των Ελλήνων της Διασποράς για την δυνατότητα που τους παρέχει η νομοθεσία να ψηφίσουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων που εγκρίθηκε με ευρύτατη πλειοψηφία από τη Βουλή τον περασμένο Δεκέμβριο, προϋπόθεση για να ενταχθεί κάποιος στο νέο καθεστώς είναι να αποδείξει με δημόσια έγγραφα ότι έχει ζήσει στην Ελλάδα τουλάχιστον τα δύο από τα τελευταία 35 χρόνια, είτε για να εργαστεί ως μισθωτός ή ελεύθερος επαγγελματίας είτε για να σπουδάσει ως μαθητής ή φοιτητής σε δημόσια ή ιδιωτική σχολή είτε για να εκτίσει τη στρατιωτική του θητεία. Παράλληλα, θα πρέπει να έχει υποβάλει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εγγραφή

Για την εγγραφή τους στους νέους εκλογικούς καταλόγους, οι Ελληνες του εξωτερικού χρειάζεται να «ανεβάσουν» μέσω της πλατφόρμας https://apodimoi.gov.gr/ τα έγγραφα που πιστοποιούν ότι πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις. Σε αυτά συγκαταλέγονται το αποδεικτικό φοίτησης σε εκπαιδευτικό φορέα της Ελλάδας, η βεβαίωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών της ημεδαπής και η βεβαίωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας για όσο διάστημα διαρκεί αυτή. Η γνησιότητα των εγγράφων αλλά και το περιεχόμενό τους διασταυρώνονται αυτομάτως από το σύστημα.

«Στόχος μας είναι να δώσουμε τη δυνατότητα στους Ελληνες απανταχού της γης, που πληρούν τις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος, να εκφράσουν την πολιτική τους βούληση διά της ψήφου τους και να συμμετάσχουν με τον τρόπο αυτό ενεργά στις κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της πατρίδας μας» λέει στα «ΝΕΑ» ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και προσθέτει: «Θέλουμε οι Ελληνες του εξωτερικού να έχουν ισχυρό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, η πλατφόρμα, που ξεκίνησε να λειτουργεί προσφάτως, θα βελτιωθεί περαιτέρω τις επόμενες μέρες. Ηδη από τα μέσα Μαρτίου το σύστημα είναι διασυνδεδεμένο με το υπουργείο Παιδείας, ώστε να γίνεται αυτομάτως ο έλεγχος των τίτλων σπουδών, και με τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τη διασταύρωση της κατάθεσης φορολογικής δήλωσης. Χθες αναμενόταν να ολοκληρωθεί και η διασύνδεση της πλατφόρμας με τις υπηρεσίες Στρατολογίας.

Σε περίπτωση που το σύστημα δεν μπορεί να αντλήσει τα απαραίτητα πιστοποιητικά - για παράδειγμα τίτλο σπουδών που εκδόθηκε πριν από το 2003 - οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να σκανάρουν τα έγγραφα και να τα αναρτήσουν στην ηλεκτρονική πύλη. Στη συνέχεια, τα στοιχεία τους θα διασταυρωθούν από τις αντίστοιχες υπηρεσίες.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline