Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  08:25:00

«Να υποχρεωθούν οι Τράπεζες, έστω πιεζόμενες...» πρωτοφανής, θαρραλέα σύσταση της Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό. Μέσα σε κλίμα έντονης κριτικής για την κερδοσκοπία τους. Κύριο

Μητσοτάκης: Οι τράπεζες πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί για μέτρα υπέρ των δανειοληπτών, κυρίως για την αύξηση των επιτοκίων στα δάνεια και τον μηδενισμό των καταθέσεων.

Ευαίσθητοι ωτακουστές της κοινωνικής ανάγκης αλλά και δυσφορίας μετά τα υπερκέρδη πολλών δις των τεσσάρων συστηματικών Τραπεζών.« Να υποχρεωθούν οι Τράπεζες, έστω πιεζόμενες...» αυστηρή και θαρραλέα σύσταση της Προέδρου προς τον Πρωθυπουργό, μέσα σε κλίμα έντονης κριτικής για την κερδοσκοπία τους.

Στο κρίσιμο θέμα των αδίστακτων τραπεζών και την ανάγκη στήριξης των δανειοληπτών στάθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι τράπεζες «πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί, πρέπει να στηρίξουν δηλαδή τα ευάλωτα νοικοκυριά, καθώς έχουν υψηλή κερδοφορία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να αποτρέψουμε τη δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων».
Όπως είπε, μια τέτοια κίνηση θα ήταν προς όφελος και των ίδιων των τραπεζών, πέρα από την επιβεβλημένη στήριξη που πρέπει να προσφέρουν στα νοικοκυριά που δοκιμάζονται με την αύξηση της δόσης για τα στεγαστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι πρέπει να πέσουν τα επιτόκια δανεισμού και αντίστοιχα να ανέβουν τα επιτόκια των καταθέσεων.
Εξέφρασε, δε, την ελπίδα ότι οι συζητήσεις θα οδηγήσουν σε μια συμφωνία. «Είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε μια θετική λύση για τους δανειολήπτες και τους καταθέτες, αλλά και τις ίδιες τράπεζες που έχουν στηριχθεί πολύ», είπε.

Παίρνοντας τον λόγο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε τα εξής: «Πρόεδρε η χώρα μετά από τις τρεις αλλεπάλληλες κρίσεις, την οικονομική, την περίοδο της πανδημίας και την κρίση που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το τεράστιο πρόβλημα στην ενέργεια, πραγματικά είναι σε δύσκολη κατάσταση. Καλά είναι τα θετικά νέα αλλά όλοι ξέρουμε και ανησυχούμε για το χειμώνα που έρχεται, για την περίοδο που έρχεται και ο πρώτος είναι ο χειμώνας. Και βεβαίως το μεγάλο πρόβλημα πέφτει στα πιο ευάλωτα τμήματα της κοινωνίας. Εκεί πρέπει να δοθεί όλη η προσπάθεια νομίζω να στηριχθούν αυτά τα κομμάτια της κοινωνίας που κυρίως είναι συμπολίτες μας αλλά και όπως είπατε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν ανάγκη στήριξης, και νομίζω θα είναι σημαντικός ο ρόλος που θα κληθούν να παίξουν οι τράπεζες, έστω και πιεζόμενες αν μου επιτρέπετε να το πω, ελπίζω ότι θα το κάνουν. Η βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα προβλήματα που ανακύπτουν και η στήριξη στην κοινωνία νομίζω ότι τελικά θα είναι σε όφελος και της οικονομίας σε βάθος χρόνου. Φυσικά το ενδιαφέρον όλων είναι το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας μας».

Τι συμφώνησε η κυβέρνηση με τις τράπεζες
Σε εντατικοποίηση των επαφών με εκπροσώπους του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος στις παρεμβάσεις που καλείται να αναλάβει το τραπεζικό σύστημα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline