Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  02:24:12

Η αναπλ. Υπουργός Μίνα Γκάγκα: Άνοιξε παράθυρο για αυξήσεις τιμών στα «φθηνά φάρμακα» και των ποσοστών συμμετοχής στους ασφαλισμένους. Κουτσούμπας ματαίως: «Μην το τολμήσετε..» Κύριο

Στις 252 οι βασικές ελλείψεις φαρμάκων.Η καθυστερημένη αντίδραση στις ελλείψεις, μεθοδευμένες και μη, δεν μπόρεσε να οδηγήσει σε έγκαιρα και πιο αποτελεσματικά μέτρα.

Παράθυρο για αυξήσεις στα φάρμακα άνοιξε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, υποστηρίζοντας ότι κάποια φάρμακα είναι πολύ φθηνά και η κάτω του κόστους -κατά την κα Γκάγκα- τιμή τους στην αγορά δεν αποτελεί κίνητρο για την παραγωγή τους από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Σε συνεννόηση με τις εταιρείες

Ειδικότερα στο φόντο των ελλείψεων φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά η Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του Σκάι ρωτήθηκε αν θα αυξηθούν οι τιμές στα φάρμακα και απάντησε ότι «τα πολύ φθηνά φάρμακα είναι κάτι που πρέπει να σκεφτούμε, δηλαδή πρέπει να αξίζει τον κόπο να τα παράξει κάποιος για να τα έχουμε. Δεν είναι λογικό να έχουμε φάρμακα κάτω από το κόστος».
Μάλιστα η κα Γκάγκα άφησε να εννοηθεί ότι γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση -αυξήσεις στις τιμές ορισμένων φαρμάκων- συζητήσεις με τις φαρμακοβιομηχανίες. «Είναι κάτι που συνεννοούμαστε με όλες τις εταιρείες. Η επαφή μας με τις εταιρείες είναι πολύ καλή. Όλες οι εταιρείες και οι πολυεθνικές και οι ελληνικές έχουν διάθεση να βοηθήσουν και να παράξουν περισσότερα φάρμακα. Νομίζω ότι πολλά από τα θέματα θα λυθούν λίγο πολύ άμεσα».

Το βασικό κομμάτι της διαφοράς θα καλύψει ο ΕΟΠΠΥ

Σύμφωνα με τη κα Γκάγκα ενδεχόμενες αυξήσεις στα φάρμακα θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά κάποιο μικρό ποσοστό θα το επιβαρυνθούν οι ίδιοι οι πολίτες, ασθενείς και ασφαλισμένοι.
«Οι τιμές αν αλλάξουν, αλλάζουν στον ΕΟΠΠΥ και η διαφορά για τον πολίτη παραμένει στη διαφορά που πληρώνει ο πολίτης. Το βασικό κομμάτι του φαρμάκου πληρώνεται από το ελληνικό δημόσιο» είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Προέτρεψε για τη χρήση γενόσημων

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις στα φάρμακα, η κα Γκάγκα υποστήριξε ότι δεν είναι τεχνητές. Ανέφερε ότι είναι παγκόσμιο φαινόμενο και πως εδώ και καιρό γίνεται τεράστια προσπάθεια να υπάρχουν τα φάρμακα αυτά. Εξήγησε πως η έλλειψη οφείλεται και στο πρώιμο κύμα γρίπης, ενώ αρνήθηκε ότι υπήρξε καθυστέρηση στην λήψη μέτρων από την πλευρά του υπουργείου Υγείας.
Η κ. Γκάγκα σημείωσε επίσης ότι για την αντιμετώπιση των ελλείψεων, υπάρχουν γενόσημα προτρέποντας για τη χρησιμοποίησή τους. Τόνισε ότι τα αντιπυρετικά φάρμακα δεν πρόκειται να μπουν σε ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν σχολεία λόγω γρίπης.

ΕΟΦ / Η ατελείωτη λίστα με τα φάρμακα που λείπουν από την αγορά

Στα τέλη Δεκεμβρίου έλειπαν 232 φάρμακα σύμφωνα με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΕΟΦ - Ο κατάλογος με τους κωδικούς
Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) καθώς επιβεβαιώνεται ότι τα φαρμακεία αδειάζουν από φάρμακα. Σύμφωνα με τους μετριοπαθείς υπολογισμούς του ΕΟΦ, στα τέλη Δεκεμβρίου από την ελληνική αγορά έλειπαν 232 σκευάσματα, όταν οι ελλείψεις τον περασμένο Νοέμβριο ανέρχονταν συνολικά σε 186 προϊόντα και τον περασμένο Σεπτέμβριο σε 182.

Για τα 76 από αυτά, έχει διακοπεί η παραγωγή και διάθεσή τους, ενώ τα 156 είναι σε μακροχρόνια και σοβαρή έλλειψη, όπως επισημαίνουν οι υπεύθυνοι του Οργανισμού.
Σύμφωνα με το iatronet.gr, μεταξύ των σκευασμάτων που λείπουν από την ελληνική αγορά, περιλαμβάνονται συνολικά 9 εμβόλια και 37 νοσοκομειακά φάρμακα. Σοβαρή είναι και η έλλειψη σκευασμάτων που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), τα οποία ανέρχονται σε 67 προϊόντα.

Κουτσούμπας: Όχι σε αύξηση τιμών στα φάρμακα – Απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών»

Όχι σε αύξηση των τιμών στα φάρμακα και πλήρης και δια παντός απαγόρευση των «παράλληλων εξαγωγών» τονίζει ο Δημήτρης Κουτσούμπας προειδοποιώντας την κυβέρνηση «να μην τολμήσει» να αξιοποιήσει τις ελλείψεις που παρατηρούνται στα φάρμακα για να αυξήσει τις τιμές «όπως ήδη ψελλίζουν διάφοροι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων».
Στο βωμό της αγοράς
Ο γραμματέας του ΚΚΕ εγκαλεί την κυβέρνηση ότι θυσιάζει την υγεία του λαού στο βωμό αγοράς και του κέρδους όπου τα φάρμακα διακινούνται ως εμπόρευμα σε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων.

Αναλυτικά η δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα έχει ως εξής:
«Το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη φαρμάκων και μάλιστα σε μια περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η υγεία του λαού θυσιάζεται στον βωμό της πολιτικής που θεωρεί το φάρμακο εμπόρευμα, που πουλιέται, αγοράζεται και διακινείται ανάλογα με το κέρδος και ρυθμίζεται με τους κανόνες της αγοράς.
»Αυτό ακριβώς συμβαίνει είτε όταν ο λαός χρυσοπληρώνει τα φάρμακα, είτε όταν οι πολυεθνικές και οι φαρμακαποθήκες αποσύρουν σκευάσματα και κάνουν «παράλληλες εξαγωγές» για να αυξήσουν την κερδοφορία τους. Αυτή είναι και η περιβόητη ελεύθερη αγορά της ΕΕ, που όλα τα άλλα κόμματα έχουν ως «ευαγγέλιο».

Να μην τολμήσει
»Το ΚΚΕ έχει αναδείξει το συγκεκριμένο θέμα εδώ και μήνες, με διάφορες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να αξιοποιήσει την κατάσταση που υπάρχει για αύξηση των τιμών των φαρμάκων, όπως ήδη ψελλίζουν διάφοροι εκπρόσωποι των φαρμακοβιομηχάνων. Λύση για τον λαό δεν αποτελούν τα μέτρα της κυβέρνησης, λύση είναι να απαγορευτούν τώρα όλες οι «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, πλήρως και για πάντα.
»Φάρμακο δωρεάν για τον λαό, διαθέσιμο για κάθε ασθενή που το χρειάζεται, την ώρα που το χρειάζεται!».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline