Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:54:19

Δεν βιάζεται για τις εκλογές ο Κυρ. Μητσοτάκης. «Οι πρώτες κάλπες τον Μάιο, μετά το Πάσχα», ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο. Το ΝΟΝ PAPER από Μαξίμου σε βουλευτές και στελέχη. Κύριο

«Ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά».

Το χρόνο των εκλογών αποκάλυψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το Πάσχα και οπωσδήποτε τις πρώτες εβδομάδες του Μάιου για τις πρώτες κάλπες, γεγονός που σημαίνει ότι οι αναγκαίες δεύτερες κάλπες θα στηθούν τέλη Ιουνίου, πολύ κοντά στην ημερομηνία των εκλογών του 2019 , στις 7 Ιουλίου.

1.Σύμφωνα με το ενημερωτικό NONPAPER από το Μαξίμου, δηλαδή κεντρικές κυβερνητικές πηγές, «ο πρωθυπουργός είναι συνεπής στη δέσμευσή του για εκλογές στο τέλος της 4ετίας. Θα προσδιορίσει ο ίδιος ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά».
Στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, όπως γίνεται στην αρχή κάθε χρονιάς, συζητήθηκε ο προγραμματισμός του επόμενου διαστήματος:
– Ο προγραμματισμός του νομοθετικού έργου και τα νομοσχέδια που επεξεργάζονται τα υπουργεία
– Ο απολογισμός και η προβολή του κυβερνητικού έργου ανά τομέα ώστε όλο αυτό το έργο που έχει παραχθεί να μην χαθεί στην αντιπαράθεση της προεκλογικής περιόδου
– Βασικές αρχές του προγράμματος για την επόμενη 4ετία με έμφαση στην αύξηση των μισθών, όπως περιέγραφε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρωθυπουργός
– Η προβολή των περιφερειακών αναπτυξιακών προγραμμάτων, με τα έργα που έχουν γίνει κι αυτά που έχουν σχεδιαστεί
– Η κατάρτιση προγράμματος περιοδειών του Πρωθυπουργού, των υπουργών και των κομματικών στελεχών
Τι θα κρίνει τις εξελίξεις
Αυτή τη στιγμή, δύο φαίνεται να είναι τα «κλειδιά» των εξελίξεων.

Πρώτον, το Πάσχα και συγκεκριμένα το εάν ο Πρωθυπουργός προσανατολίζεται – όπως του ζητούν οι περισσότεροι – να τοποθετήσει τη γιορτινή ανάπαυλα ανάμεσα στις δύο αναμετρήσεις ή αν θα προκρίνει τελικά εκλογές χωρίς βιασύνη μετά τη... σούβλα στα χωριά.

Δεύτερον, η παράμετρος των προεδρικών εκλογών στην Τουρκία και ειδικότερα το αν επιβεβαιωθούν σενάρια που εκ νέου ξεπηδούν από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου για επίσπευση της διαδικασίας εντός Μαΐου ή αν οι τουρκικές κάλπες θα στηθούν κανονικά στις 18 Ιουνίου.
Ανησυχίες έχουν άλλωστε διατυπωθεί στο Μαξίμου για πιθανούς κινδύνους εφόσον συμπέσει η ελληνική μετεκλογική πραγματικότητα, δηλαδή το διάστημα μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης, με την κορύφωση της προεκλογικής περιόδου στην Τουρκία. Εξού και τα σενάρια που θέλουν τον Ερντογάν να εξετάζει εναλλακτικές ημερομηνίες κρατά ζωηρές τις εκτιμήσεις για ενδεχόμενο (σχεδόν) παράλληλων αναμετρήσεων σε Ελλάδα και Τουρκία.

Οι πιθανές ημερομηνίες

Σύμφωνα με πολιτικές εκτιμήσεις ο κ. Μητσοτάκης θα αποφασίσει βασιζόμενος σε λεπτομέρειες το πότε ακριβώς θα προκηρύξει τις εκλογές.

Αυτή τη στιγμή τα επικρατέστερα σενάρια κινούνται εντός του Απριλίου. Η 2α και η 9η Απριλίου είναι δύο πιθανές ημερομηνίες που μπορεί να στηθούν κάλπες. Η πρώτη θεωρείται ιδανική από πολλούς καθώς μόλις μία ημέρα πριν θα έχει προηγηθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει προαναγγελθεί για την Πρωταπριλιά.
Η 9η Απριλίου θεωρείται για άλλους ιδανική καθώς είναι μία εβδομάδα πριν από το Πάσχα και πολλοί θα το συνδυάσουν με την πασχαλινή έξοδο, αυξάνοντας τη συμμετοχή, καθώς σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να μην πήγαιναν καν να ψηφίσουν. Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε και τις προθέσεις του σε πρόσφατη στιχομυθία που είχε με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Προεδρικό Μέγαρο, που όταν τον ρώτησε πότε θα πάμε σε εκλογές, απάντησε: «Μετά τον Απρίλιο, μια εβδομάδα πριν, μια εβδομάδα μετά, είναι όλα ανοιχτά», είπε.

Συνεπώς πιθανότητες έχει και η 26η Μαρτίου, μία ημέρα μετά την εθνική εορτή, με το εορταστικό κλίμα των ημερών να είναι για πολλούς το καλύτερο για να πάνε οι πολίτες στις κάλπες.
Την ίδια ώρα, πολλοί αναρωτιούνται εάν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές στην Τουρκία επηρεάζουν κάπου τον ελληνικό σχεδιασμό. Υπενθυμίζεται πως χθες ο Ομέρ Τσελίκ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι εκλογές στην Τουρκία να γίνουν νωρίτερα, δηλαδή στις 30 Απριλίου ή στις 14 Μαΐου, αντί του Ιουνίου. Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν πως ο σχεδιασμός του κ. Ερντογάν δεν επηρεάζει τα ελληνικά πράγματα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline