Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:19:22

Πρωτιά της ΝΔ αλλά και τέσσερις πληγές, που ακόμα αιμορραγούν. Πρώτη το 10% των ψηφοφόρων της ΝΔ του 2019, που στρέφονται δεξιά. Οι άλλες τρεις. Κύριο

Η γυναικεία ψήφος: Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου, ενός προσώπου ιδιαίτερα δημοφιλούς στο γυναικείο κοινό, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε λάβει 40% στο γυναικείο κοινό και ο ΣΥΡΙΖΑ 36%, ενώ σήμερα η διαφορά είναι ακόμη μικρότερη.

1.Στις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης γα τους νέους, τις γυναίκες και τις νέες οικογένειες μέσα στο 2022, επέλεξε να αφιερώσει το κείμενο που ανήρτησε στο Facebook την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όλες οι δημοσκοπήσεις από τις εκλογές του Ιουλίου 2019 έως πρόσφατα δείχουν σταθερά ότι τρία κοινωνικά στρώματα, δεν ακολουθούν την πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ,. Μητσοτάκη. Συνεχίζουν να προτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα στις πρώτες επιλογές τους. Με αιτίες την εκτεταμένη ανεργία, τη υποαπασχόληση, την ανάγκη για στήριξη των νέων ζευγαριών και ανάλογα προβλήματα τω νέων ηλικιών.

Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να αλλάξει αυτή την αρνητική διάθεση και συμπεριφορά με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Έτσι αποφάσισε και στάθηκε στα μέτρα για την καταπολέμηση της ανεργίας στους νέους, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση της εκπαίδευσης, την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής και έμφυλης βία, τις συντάξεις και την επιλογή μεγάλων στούντιο του Χόλιγουντ να προχωρήσουν σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές στην Ελλάδα.
Παράλληλα υπάρχουν κάποιες αιμορραγίες της ΝΔ η ελλείψεις-αδυναμίες στο κοινωνικό σώμα, οι οποίες χρειάζεται να αντιμετωπισθούν- επουλωθούν έως τις εκλογές.

2.Το μείγμα πάντως που πρέπει να βρει ο πρωθυπουργός, κυρίως όσον αφορά την προεκλογική βιτρίνα, είναι δύσκολο καθώς πρέπει να απευθυνθεί σε ετερόκλητα κοινά, μέσα στην αναμφισβήτητη πρωτιά της ΝΔ στις εκλογές.. Χαρακτηριστικό είναι πως η Νέα Δημοκρατία θέλει να προσεγγίσει έως τις εκλογές διαφορετικά ακροατήρια, τα οποία, σύμφωνα με τις αναλύσεις που έχουν στο Μαξίμου, μπορούν να «κλειδώσουν» την αυτοδυναμία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόκειται για τα εξής target groups:

• Η γυναικεία ψήφος: Η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου, ενός προσώπου ιδιαίτερα δημοφιλούς στο γυναικείο κοινό, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στον ανταγωνισμό. Αξίζει να σημειωθεί πως στις εκλογές του 2019 η Ν.Δ. είχε λάβει 40% στο γυναικείο κοινό και ο ΣΥΡΙΖΑ 36%, ενώ σήμερα η διαφορά είναι ακόμη μικρότερη.

• Βόρεια Ελλάδα: Αντιεμβολιαστικό κίνημα, φιλικά αισθήματα προς τη Ρωσία, έντονος οπαδισμός και υποβόσκουσα αντιπάθεια στο «κράτος των Αθηνών». Η Βόρεια Ελλάδα αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περιοχή, όπου οι διαρροές της κυβερνητικής παράταξης προς τα δεξιά είναι πιο ορατές. Οι μετρήσεις και άλλες εκτιμήσεις δείχνουν πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό στη Βόρεια Ελλάδα, που προσεγγίζει το 10%, το οποίο κινείται στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας και η κυβέρνηση πρέπει να το προσεγγίσει. Φέρονται δυσαρεστημένοι και παραγκωνισμένοι από τις «πράσινες και ρόζ» πολλές επιλογές προσώπων του κ. Μητσοτάκη ως ισχυρών παραγόντω ν στο Μαξίμου και στον κρατικό μηχανισμό, επί χρόνια πολέμιων και εχθρών της ΝΔ.Ο πρωθυπουργός ετοιμάζει πολλές περιοδείες το επόμενο διάστημα στα βόρεια, με πρώτο σταθμό την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη στις 13-14 Ιανουαρίου.

• Νέοι: Στις εκλογές του 2019 οι ηλικίες 17-24 είχαν δώσει τη μεγαλύτερη διαφορά από κάθε άλλη στον ΣΥΡΙΖΑ, ψηφίζοντάς τον σε ποσοστό 38%, ενώ τη Ν.Δ. μόλις 30%. Σήμερα η διαφορά παραμένει, καθώς στις τελευταίες μετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 26% και η Ν.Δ. 20% αποτυπώνοντας παρόμοια τάση. Για πολλούς στο Μαξίμου η υπόθεση «νέοι» είναι χαμένη, αλλά την άποψη αυτή δεν συμμερίζεται ο πρωθυπουργός, που θα επιχειρήσει να ανατρέψει την κατάσταση. Στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. θα βρίσκονται πολλά πρόσωπα της γενιάς των 30άρηδων και των 40άρηδων, ενώ θα υπάρξουν και καμπάνιες στα social media που είναι κατ' εξοχήν τα μέσα που βλέπουν οι νεότερες γενιές.

• Η τάξη των 1.000 ευρώ τον μήνα: Τέλος, για τη Νέα Δημοκρατία είναι πολύ βασική η κατηγορία των πολιτών με μεσαία εισοδήματα, που ξεκινάνε από τα 12.000 και φθάνουν τα 18.000 ευρώ. Πρόκειται για μια κατηγορία η οποία υπέστη μεγάλη οικονομική καθίζηση από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αποτέλεσε δύναμη πυρός για τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019. «Και αυτή η δυναμική πρέπει να διατηρηθεί», αναφέρει στην «Κ» κυβερνητική πηγή.

Οι αριθμοί
58% επί του συνόλου των υποψηφίων της Ν.Δ., ήταν το ποσοστό όσων συμπεριλήφθηκαν για πρώτη φορά σε ψηφοδέλτιο του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές του 2019.
25% υπολογίζεται ότι θα είναι το αντίστοιχο ποσοστό στις επερχόμενες κάλπες.
263 θα είναι φέτος οι υποψήφιοι της Ν.Δ. πέραν των εν ενεργεία βουλευτών. Το 2019 ήταν 341.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline