Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  18:49:22

Tυφλή αλλά και με κατάγματα από χθες... Ντογιάκος στο στόχαστρο όλων, πλην Κυβερνήσεως. Θεσμική αντίθεση Χρ. Ράμμου- «ηρωικές» δηλώσεις Α. Τσίπρα- κριτική από ΚΚΕ- ΚΙΝΑΛ. Κύριο

Απαγορευτική γνωμοδότηση Ντογιάκου για ΑΔΑΕ και παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ πυροδοτούν το πολιτικό σκηνικό, με μια υπόθεση μακράς προεκλογικής έντασης. Οργισμένες αντιδράσεις από κ.κ Ράμμο και Τσίπρα , συναίνεση ΚΙΝΑΛ-ΚΚΕ.

1.Πολιτική θύελλα , διαίρεσης και μακράς έντασης από χθες στον χώρο της Δικαιοσύνης,.. Την πυροδότησε η κρίσιμης σημασίας γνωμοδότηση του εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ισίδωρου Ντογιάκου, με την οποία ουσιαστικά απαγορεύει και μάλιστα νωρίτερα από μια τριετία και με ειδικούς όρους την μετέπειτα ενημέρωση των πολιτών από την ΑΔΑΕ για τις παρακολουθήσεις, οι οποίες θα τους αφορούν και μόνο προσωπικά. Χωρίς κανένα ανάλογο δικαίωμα ενημέρωσης σε πολιτικούς αρχηγούς, κόμματα, βουλευτές, δικηγόρους και άλλα τρίτα πρόσωπα.. Στην περιοριστική-απαγορευτική γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου αντέδρασε με σφοδρότητα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής, Χρήστος Ράμμος,(τον οποίο διατήρησε στη θέση αυτή η διακυβέρνηση της ΝΔ) ενώ πυρά κατά του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού εξαπέλυσε και ο Αλέξης Τσίπρας ο οποίος κάνει λόγο για απόπειρα «εκφοβισμού» των λειτουργών της ΑΔΑΕ και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι παραιτείται της ασυλίας του. «Σας περιμένω να με συλλάβετε», δήλωσε με ηρωικούς τόνους.

Η γνωμοδότηση Ντογιάκου

Σύμφωνα με τον κ. Ντογιάκο, η ΑΔΑΕ δεν χρειάζεται να απευθύνεται στους παρόχους, αφού ούτως ή άλλως ενημερώνεται για τα βουλεύματα που δίνουν το πράσινο φως για την παρακολούθηση του υπόπτου, είτε για θέματα ασφαλείας είτε για την διακρίβωση ποινικών εγκλημάτων.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον εισαγγελικό λειτουργό, μόνο ο θιγόμενος μπορεί να κάνει αίτημα για να μάθει αν ήταν υπό παρακολούθηση και όχι κάποιος άλλος αντί αυτού. Όπως έκανε δηλαδή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προ ημερών με αίτημά του προς την ΑΑΔΕ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το σημείο της γνωμοδότησης που αναφέρει ότι τα αιτήματα που έγιναν πριν από τη δημοσίευση του νέου νόμου δεν μπορούν να ικανοποιηθούν αφού ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ. Και καταλήγει υποστηρίζοντας ότι ο νομοθέτης δεν έχει δώσει στην ΑΔΑΕ λευκή επιταγή.

«Η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα για έλεγχο στους παρόχους, ώστε να απαντήσει στον θιγόμενο ιδιώτη. Κυριαρχικός είναι ο ρόλος του τριμελούς οργάνου, στο οποίο προεδρεύει εισαγγελικός λειτουργός και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι μέλος» ανέφερε  «Δεν απονέμεται απευθείας εκ του Συντάγματος στην ΑΔΑΕ η ελεγκτική της αρμοδιότητα. Το Σύνταγμα αν και καθιδρύει την ΑΔΑΕ, καταλείπει στον κοινό νομοθέτη το εύρος και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της. Μολονότι ανεξάρτητη, δεν είναι κανονιστικά αυτόνομη», σημείωσε επίσης ο κ. Ντογιάκος.

2.Έντονη , θεσμική αντίδραση Ράμμου

Εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη είχε εκφράσει ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, ξεκαθαρίζοντας την πρόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής να μην μείνει απλός παρατηρητής.
Με σαφή, νέα δήλωσή του σε έντονο ύφος επισημαίνει ότι «ο Εισαγγελεύς του Αρείου Πάγου δεν δύναται, επικαλούμενος τη γενική αρμοδιότητά του να γνωμοδοτεί επί "νομικών ζητημάτων γενικού ενδιαφέροντος", να διατυπώνει γνώμη επί της ερμηνείας και εφαρμογής διατάξεων που αφορούν τις συνταγματικές αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ, πολύ δε περισσότερο να απευθύνει στην Αρχή "κατευθυντήριες οδηγίες και απειλώντας μάλιστα με πρωτοφανή τρόπο τα μέλη της με βαρύτατες ποινικές κυρώσεις, αν ασκήσουν τις αρμοδιότητες τους με τρόπο διαφορετικό από τον από αυτόν υιοθετούμενο"».

«Ο θεσμός των ανεξαρτήτων αρχών προϋποθέτει την πραγματική και όχι απλώς στα χαρτιά ανεξαρτησία της λειτουργίας τους και δεν είναι συμβατός με την άσκηση των αρμοδιοτήτων αυτών υπό κηδεμόνευση ή καθ' υπαγόρευση», υπογραμμίζει.
Και όλα αυτά μάλιστα εφόσον στην προκειμένη περίπτωση η ΑΔΑΕ έχει ήδη επιληφθεί αρμοδίως συναφών υποθέσεων και διενεργεί ήδη σχετικούς ελέγχους.

Ο πρόεδρος της ανεξάρτητης Αρχής καταλήγει ότι «η επίμαχη γνωμοδότηση του κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, πέρα από το γεγονός ότι νομικά δεν έχει παράγει καμία απολύτως δέσμευση (ως γνωστόν δέσμευση στην ελληνική έννομη τάξη παράγουν μόνο οι δικαιοδοτικές αποφάσεις των δικαστηρίων), παραβιάζει εξόφθαλμα την ευθέως εκ του Συντάγματος εκπορευόμενη ανεξαρτησία της ΑΔΑΕ, η οποία μέχρι σήμερα είχε πάντοτε γίνει σεβαστή».

3.Τσίπρας: «Παραιτούμαι της ασυλίας μου, σας περιμένω να με συλλάβετε»

Ο κ. Τσίπρας σε δήλωσή του αναφέρει πως ένα μήνα μετά την επίσκεψή του στον Ισίδωρο Ντογιάκο όπου εξέθεσε τους προβληματισμούς του για τις παρακολουθήσεις πολιτικών και μελών των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ανώτατος εισαγγελέας όχι μόνο δεν ανταποκρίθηκε αλλά «σήμερα επιχειρεί με τρόπο πρωτόγνωρο να εμποδίσει την κατά το Σύνταγμα αρμόδια ανεξάρτητη Αρχή να ασκήσει τα καθήκοντά της και να αναζητήσει την αλήθεια».

Επιπλέον ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι η γνωμοδότηση του κ. Ντογιάκου για την ΑΔΑΕ «αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος» και προσθέτει ότι «κανένας νόμος και καμία γνωμοδότηση δε μπορεί να ακυρώσει το Σύνταγμα και την εκεί οριζόμενη αποστολή της ΑΔΑΕ να ελέγχει και να διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών».
Ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι ο εισαγγελέας «δε στέκεται μόνο στη γνωμοδότηση, αλλά επιχειρεί και να εκφοβίσει τους λειτουργούς της Ανεξάρτητης Αρχής, διατυπώνοντας απειλές περί κάθειρξης όσων τολμήσουν να πράξουν το καθήκον τους και αντισταθούν στην εκτροπή αναζητώντας την αλήθεια».

«Σας περιμένω να με συλλάβετε»

«Οι απειλές αυτές είναι γνωστές και διατυπωμένες από τους ενόχους και όσους τρέμουν την αποκάλυψη των παρανομιών που διέπραξαν, εδώ και μήνες», αναφέρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συνεχίζει:
«Ωστόσο μιας και τις επαναλαμβάνει ο κ. Εισαγγελέας, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ουδείς άλλος πέραν του θιγόμενου έχει δικαίωμα να αναζητήσει στοιχεία, είναι προφανές ότι οι απειλές αυτές δεν αφορούν μόνο τα στελέχη της ΑΔΑΕ αλλά και εμένα προσωπικά. Αφού ως γνωστόν, έχω καταθέσει από τις 7 Δεκεμβρίου 2022, αίτημα ενώπιον της ΑΔΑΕ προκειμένου να αναζητηθούν στοιχεία σχετικά με την άρση του απορρήτου συγκεκριμένων προσώπων με κρίσιμο ρόλο στο δημόσιο βίο».

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας καλεί τον κ. Ντογιάκο να τον συλλάβει: «Αν αυτή η ενέργεια, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, διώκεται ποινικά, του δηλώνω ότι παραιτούμαι της βουλευτικής μου ασυλίας και τον καλώ να προβεί στα νόμιμα σε βάρος μου».
Επιπλέον αναφέρει: «Κύριε Εισαγγελέα, Πλατεία Ελευθερίας 1, είναι το γραφείο μου. Σας περιμένω να με συλλάβετε. Ας γνωρίζετε, όμως, τόσο εσείς όσο και όσοι απεργάζονται αυτές τις πρωτοφανείς και κατάφωρα αντισυνταγματικές ενέργειες πως ό,τι και να κάνετε, δεν θα εμποδίσετε την αλήθεια να λάμψει, ούτε θα καταφέρετε να φιμώσετε τη δημοκρατία. Έχει βαθιές ρίζες σε αυτόν το τόπο»

4.Η τοποθέτηση της κυβέρνησης
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έλαβε θέση για την επίμαχη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρου Ντογιάκου και για τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί τόσο από τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ), κ. Χρήστου Ράμμου, όσο και από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Οικονόμου σχολιάζει ότι «ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ συνηθίζουν να τιμούν την Δικαιοσύνη μόνο όταν οι αποφάσεις της είναι σύμφωνες με τις επιδιώξεις τους». και προσθέτει:
«Αντίθετα, η κυβέρνηση σέβεται και τιμά σταθερά την Δικαιοσύνη και την Δημοκρατία: χωρίς ιδιοτελείς προϋποθέσεις, υποσημειώσεις και αστερίσκους. Εμείς σταθερά με τους κανόνες και τους θεσμούς της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας συνεχίζει σταθερά να αναζητά ταυτότητα μέσα στην τοξικότητα». Τέλος σε υστερόγραφο σχολιάζει το εξής:
«Θα περιμέναμε από τον κ. Τσίπρα, έναν πρώην πρωθυπουργό, να αντιλαμβάνεται ότι τέτοιους είδους θεατρινισμοί ταιριάζουν περισσότερο σε κάποιον σαν τον κ. Βαρουφάκη. Τελικά, φαίνεται ότι οι δύο τους εξακολουθούν να μοιάζουν σε πολλά».

5.ΠΑΣΟΚ: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου εμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ

Έντονη είναι και η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ στη γνωμοδότηση του Ισίδωρου Ντογιάκου τον οποίο η Χαριλάου Τρικούπη κατηγορεί ότι παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ για τις υποκλοπές.
Αληθινή σκοπιμότητα

Αναλυτικά σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ αναφέρει:
«Με τη σημερινή του γνωμοδότηση ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρεμποδίζει την έρευνα της ΑΔΑΕ, η οποία ως ανεξάρτητη συνταγματική αρχή οφείλει να κάνει απερίσπαστη το έργο της
»Πρωτίστως, όμως, αποκαλύπτει την αληθινή σκοπιμότητα του πρόσφατου κυβερνητικού νομοθετήματος, ως νομοθετικής παρέμβασης όχι υπέρ της αποκάλυψης της αλήθειας και της ενίσχυσης των θεσμών όπως διαφημίστηκε, αλλά υπέρ της συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων και της εκ των υστέρων «νομιμοποίησης» των κυβερνητικών αυθαιρεσιών.
Βαριά ευθύνη

»Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέρει βαριά την ευθύνη για το πλήγμα στους θεσμούς και το Κράτος Δικαίου, επιβεβαιώνοντας καθημερινά πόσο άριστος μιμητής της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξε.
»Υ. Γ. Όπως αποκαλύπτεται από την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, οι ελληνικές διπλωματικές αρχές στο Μπαγκλαντές είχαν ενημερωθεί επισήμως για το ταξίδι «εκπαίδευσης» ανώτερων αξιωματούχων της ασιατικής χώρας στα συστήματα παρακολούθησης του Predator στην Αθήνα. Δεν ήταν στις προθέσεις μας να επισκιάσουμε το πανηγυρικό κλίμα για την ανάληψη καθηκόντων αναπληρωτή γενικού διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας από τον Γιάννη Σμυρλή, που ως γ. γ. του Υπουργείου Εξωτερικών φέρεται να είχε ανοίξει την πόρτα της εξαγωγής του Predator σε ανελεύθερα καθεστώτα στην Αφρική, αλλά οφείλουμε να ρωτήσουμε: Η ένορκη διοικητική εξέταση που διατάχθηκε, ολοκληρώθηκε;»

6.ΚΚΕ: Η γνωμοδότηση Ντογιάκου ενισχύει το «σκοτεινό» θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων

«Η γνωμοδότηση Ντογιάκου, όχι μόνο υλοποιεί, αλλά και ενισχύει περαιτέρω τον πρόσφατο αντιδραστικό νόμο της Ν.Δ. και συνολικά το "σκοτεινό" θεσμικό πλαίσιο των παρακολουθήσεων, κομμάτι του οποίου είναι βέβαια και η ΑΔΑΕ. 'Αλλωστε το ΚΚΕ έχει πολύ πικρή πείρα για τον ρόλο της στη συγκάλυψη των υποθέσεων υποκλοπών σε βάρος του» επισημαίνει σε σχόλιό του το ΚΚΕ και τονίζει:
«Αποκαλύπτεται πανηγυρικά τόσο ο ρόλος της δήθεν "ανεξάρτητης" δικαιοσύνης, της οποίας η ηγεσία ορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση, όσο και των δήθεν "ανεξάρτητων" αρχών, που αποτελούν μέρος του προβλήματος, ως το "φύλλο συκής" του θεσμικού βούρκου που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline