Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:44:40

Από Χαρ. Φλωράκη και Μάρκο Βαφειάδη έως Φ. Γεννηματά, τραγουδιστές και πρώην υπουργούς δεκάδες κηδείες με δημόσια δαπάνη και πολλές τιμές. Δυσφορία για την κηδεία του Κωνσταντίνου ως απλού ιδιώτη αν και υπήρξε Ολυμπιονίκης και Αρχηγός Κράτους. Κύριο

Δυσφορία ευρύτερη για μικροψυχία και φοβικά « παλαιά αριστερά σύνδρομα» της Πολιτείας. Κύμα διαμαρτυρίας στο Διαδίκτυο από πολίτες, που δεν θεωρούνται φιλομοναρχικοί αλλά δεν ανέχονται αυτή τη συμπεριφορά ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού Κράτους.

1.Λυπηρή η διαπίστωση με πολιτικούς κραδασμούς. Η Κυβέρνηση δεν ενέκρινε ούτε ένα λόχο απόδοσης τιμών στο νεκρό και μεταφορά του φερέτρου του στη Μητρόπολη, όπως συμβαίνει σε όλες τις κηδείες απόστρατων, πρώην ανώτερων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ με τιμές αρχηγού Κράτους κηδεύτηκαν όλοι οι πρώην Πρωθυπουργοί (με τελευταίο τον Κων. Μητσοτάκη) , Πρόεδροι Δημοκρατίας,( με τελευταίο τον Καρ. Παπούλια και Χρ. Σαρτζετάκη) υπουργοί του ΠΑΣΟΚ , όπως οι Γ. Γεννηματάς , Μελίνα Μερκούρη κ.α.

Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος, που τις προηγούμενες ημέρες, η οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου έχει μιλήσει με δικηγορικό γραφείο, προκειμένου να ενημερωθεί και να αναζητήσει τρόπους υπέρβασης των νομικών εκκρεμοτήτων που αφορούν την τελετή της κηδείας του άλλοτε μονάρχη.
Πληροφορίες ήθελαν μέλη της οικογένειας να επιθυμούν η σορός του τέως βασιλιά να τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, σενάριο όμως που απορρίφθηκε από την κυβέρνηση.

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί πως το ενδεχόμενο του λαϊκού προσκυνήματος παραμένει ανοιχτό, εφόσον η οικογένεια επιλέξει να πραγματοποιήσει την Εξόδιο Ακολουθία σε κάποιον άλλο ναό, όπου ίσως και να επιτραπεί. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να μεταφερθεί εκεί κάποιες ώρες νωρίτερα, προκειμένου όσοι πολίτες θέλουν αν μεταβούν για να του πουν το τελευταίο «αντίο», σε ένα λαϊκό προσκύνημα.
Σε κάθε περίπτωση, οι γιοι του τέως βασιλιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος, είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις διαδικασίες και να κάνουν τις σχετικές επαφές, αναζητώντας απαντήσεις σε διαδικαστικά (και νομικής και πολιτικής φύσης) ζητήματα.
Αμφότεροι περίμεναν τις αποφάσεις της κυβέρνησης για να προχωρήσουν τις διαδικασίες. Τώρα που τις έχουν στα χέρια τους μπορούν να προχωρήσουν τις διαδικασίες.

Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα γίνει η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωσνταντίνου όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κηδεία θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή θα γίνει στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.
Την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου θα γίνει η κηδεία του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η κηδεία θα τελεστεί στην Μητρόπολη Αθηνών και η ταφή θα γίνει στο Τατόι. Σύμφωνα με πληροφορίες την εξόδιο ακολουθία θα τελέσει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών.

Τι είχε ανακοινώσει νωρίτερα η Ιερά Σύνοδος

Νωρίτερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ανακοίνωσε τα εξής: «Σήμερα ο Μακαριότατος και οι Σεβασμιότατοι Συνοδικοί εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς την οικογένεια του εκδημήσαντος τέως βασιλέως Κωνσταντίνου, η οποία και τους προσκάλεσε στην τέλεση της Εξοδίου Ακολουθίας κατά τα προβλεπόμενα υπό της εκκλησιαστικής τάξεως και εθιμοτυπίας».
Θα ταφεί ως ιδιώτης αποφάσισε η κυβέρνηση
Κατά την διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε ο τέως Βασιλιάς Κωνσταντίνος να ταφεί ως ιδιώτης, ενώ η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι.

Αναλυτικά οι αποφάσεις της κυβέρνησης

• Ο τέως Βασιλιάς θα ταφεί ως ιδιώτης
• Η ταφή θα πραγματοποιηθεί κοντά στους προγόνους του στο Τατόι
• Την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει στην κηδεία η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη
• Θα τηρηθούν όλες οι διαδικασίες που προβλέπει το Πρωτόκολλο για τους επίσημους από το εξωτερικό που θα παραστούν στην κηδεία.

Τρίτη 24 Μάη 2005

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ 1914 - 2005
Καλό κατευόδιο σύντροφε Χαρίλαε

Την περασμένη Κυριακή, 22 Μάη, στις 6 το απόγευμα άφησε την τελευταία του πνοή, στο σπίτι του στο Χαλάνδρι, ο επίτιμος πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης, από καρδιακή ανακοπή. Η είδηση του θανάτου του κομμουνιστή λαϊκού ηγέτη προκάλεσε βαθιά συγκίνηση στο πανελλήνιο, στους απλούς ανθρώπους του μόχθου, αλλά και στον πολιτικό κόσμο, στον κόσμο των Τεχνών και των Γραμμάτων.
Οπως έγινε γνωστό χτες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Θ. Ρουσσόπουλο, η κηδεία του Χ. Φλωράκη θα γίνει δημοσία δαπάνη, κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού και με σχετική απόφαση του υπουργού Εσωτερικών. Ηδη από χτες σωματεία και μαζικοί φορείς, επώνυμοι και ανώνυμοι Ελληνες πολίτες, αδελφά κόμματα και ξένοι επίσημοι συλλυπούνται την ΚΕ του ΚΚΕ και εύχονται στον σ. Χαρίλαο «καλό κατευόδιο».
Οσοι επιθυμούν να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση στο ΚΚΕ, αντί στεφάνων, όπως ήταν η επιθυμία του εκλιπόντος, μπορούν να καταθέτουν το σχετικό ποσό στον παρακάτω λογαριασμό, στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας: 150/624722-93.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline