Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  18:36:46

Αιφνιδιασμός από τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου: Κανονικός «βασιλεύς» ο Κωνσταντίνος (όχι των Ελλήνων), κανονικός: «Πρίγκιπας και Διάδοχος» ο 55χρονος Παύλος. Κύριο

Η αναγνώριση πέρα από τα συνταγματικά δεδομένα της Ελλάδος και το όλο σκεπτικό μιας παρόμοιας θεσμικής αναγνώρισης.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο με χθεσινή του ανακοίνωση, θερμή και τιμητική από κάθε άποψη για την βασιλική οικογένεια μιλά για «βασιλιά» Κωνσταντίνο και «διάδοχο υψηλότατο Πρίγκιπα» Παύλο

Και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης αναφέρεται σε βασιλιά Κωνσταντίνο, χωρίς προσθήκες σε «τέως, πρώην και Γλυξμπουργκ». Θεωρούν ότι ο Κωνσταντίνος, η Άννα Μαρία και οι απόγονοι τους ανήκουν πάντα σε αυτόνομο βασιλικό οικογενειακό κλάδο και κατά συνέπεια, δικαιούνται να φέρουν ανάλογους τίτλους, χωρίς αυτοί να αναφέρονται στενώς-ειδικώς είτε να εξαρτώνται την πολιτειακή κατάσταση στην Ελλάδα ή ακόμα από την όποια θεσμική τους αναγνώριση από το ελληνικό Κράτος, Σύνταγμα, Κοινοβούλιο κλπ... Μετά το Δημοψήφισμα του 1974 ο Κωνσταντίνος απώλεσε την βασιλική εξουσία του(θρόνο) αλλά όχι την βασιλική ιδιότητα. Ομοίως ο Παύλος παραμένει πάντα πρίγκηπας και διάδοχος αυτής της βασιλικής γενιάς-κατηγορίας της Ελλάδος επί τόσες γενιές, ανεξάρτητα εάν δεν ασκεί συγκεκριμένα καθήκοντα στο συγκεκριμένο κράτος και λαό..

Αιφνιδίασε έτσι και προκάλεσε διάφορα σχόλια προκαλεί η επίσημη ενημέρωση από την ιστοσελίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου σχετικά με το θάνατο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, με βάση τις παραπάνω ειδικές και ασυνήθιστες αναφορές

Με σαφήνεια στο ενημερωτικό δελτίο γίνεται λόγος για «Πατριαρχικό Τρισάγιο για τον αείμνηστο Βασιλέα Κωνσταντίνο» χωρίς αναφορά στο γεγονός πως ο αποθανών δεν έχει πλέον καμία θεσμική ιδιότητα.

Στη συνέχεια στο δελτίο τύπου γίνεται μια ακόμη αναφορά στον «διάδοχο Υψηλότατο Πρίγκιπα» Παύλο.

Χωρίς να τον αποκαλέσει «τέως» βασιλιά, σχολίασε τον θάνατο του Κωνσταντίνου και ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, την στιγμή που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας το κοινό αίσθημα, πήρε την ορθή απόφαση να ταφεί ο τέως βασιλιάς, ως ιδιώτης.

«Ο Βασιλεύς Κωνσταντίνος υπήρξε αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής ιστορίας και ο θάνατός του κλείνει έναν σημαντικό κύκλο που καθόρισε τη μεταπολιτευτική πορεία της χώρας. Εκφράζω τα ειλικρινή και θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Πατριαρχείου:

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, πληροφορηθείς τον θάνατο του αειμνήστου Βασιλέως Κωνσταντίνου, με τον οποίο συνδεόταν με μακροχρόνια προσωπική φιλία, τέλεσε, σήμερα, Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2023, στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό, Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής αυτού, περιστοιχούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Συνοδικούς παρέδρους και κληρικούς της Πατριαρχικής Αυλής.

Επίσης, ο Παναγιώτατος επικοινώνησε νωρίτερα, τηλεφωνικώς, με τον διάδοχο Υψηλότατο Πρίγκιπα Παύλο, και απέστειλε συλλυπητήριο Γράμμα προς την οικογένεια του εκλιπόντος.

Παύλος, τέως διάδοχος της Ελλάδας

Ο Παύλος, τέως διάδοχος του Βασιλείου της Ελλάδας (Τατόι, 20 Μαΐου 1967) είναι το δεύτερο παιδί και ο πρώτος γιος του τέως βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου Β΄ και της συζύγου Άννας Μαρίας
Βιογραφία

Γεννήθηκε το 1967 ως πρίγκιπας Παύλος της Ελλάδος και της Δανίας στα θερινά Ανάκτορα του Τατοΐου στην Αθήνα.
Μεγάλωσε στη Ρώμη, όπου ήταν η μόνιμη έδρα του βασιλιά Κωνσταντίνου, έπειτα από το αποτυχημένο αντιπραξικόπημα της 13ης Δεκεμβρίου 1967 ενάντια στη δικτατορία των Συνταγματαρχών και τη φυγή του από την Ελλάδα. Μετά το 1973 η βασιλική οικογένεια μετακόμισε στο Λονδίνο.
Αρχικά φοίτησε στο Ελληνικό Κολλέγιο του Λονδίνου και στην συνέχεια στο κολλέγιο UWC-USA στο Νέο Μεξικό των ΗΠΑ. Συνέχισε τις σπουδές του στο πανεπιστήμιο Georgetown στην Ουάσιγκτον απ' όπου πήρε πτυχίο και διδακτορικό στις διεθνείς σχέσεις. Για τρία χρόνια (1987-1990) υπηρέτησε στον Βρετανικό Στρατό, στην Φρουρά των Σκώτων Βασιλικών Δραγόνων (Royal Scots Dragoon Guard) και αποσύρθηκε με τον βαθμό του υπολοχαγού.

Παντρεύτηκε την 1η Ιουλίου 1995 στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας στο Λονδίνο την Μαρί Σαντάλ Μίλλερ και μαζί απέκτησαν πέντε παιδιά: την Μαρία Ολυμπία (γεν. 1996), τον Κωνσταντίνο Αλέξιο (γεν. 1998) , τον Αχιλλέα Ανδρέα (γεν. 2000) , τον Οδυσσέα Κίμωνα (γεν. 2004) και τον Αριστείδη Σταύρο (γεν. 2008). Ζει με την οικογένειά του στην Νέα Υόρκη.
Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2022 ήταν επίσημος προσκεκλημένος στην Κρατική Κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' του Ηνωμένου Βασιλείου μαζί με πολλά μέλη βασιλικών οικογενειών από την Ευρώπη και τον κόσμο. Παρευρέθηκε στην κηδεία με την μητέρα του και την σύζυγό του.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline