Παρασκευή 19 Απριλίου 2024  07:18:31

«Ελεύθεροι και οι υπουργοί ακόμα». Πάνω από 20 βουλευτές, Ευρωβουλευτές και μεγαλοστελέχη της ΝΔ υπολογίζεται ότι θα παραβρεθούν τη Δευτέρα στην Μητρόπολη. Ονόματα και πρώτες δηλώσεις. Δεν θέτει κανένα θέμα κομματικής πειθαρχίας το Μαξίμου. Κύριο

Φόβοι για πολιτικό-κοινωνικό κόστος από τις περιοριστικές, φοβικές αποφάσεις της Κυβέρνησης, δηλαδή του κλειστού κύκλου του Μαξίμου. Ορισμένοι σε αμηχανία και ξένοι με το γενναιόδωρο , ευαίσθητο χαρακτήρα του μέσου νεοδημοκράτη.

Σε εσωκομματικό θέμα της Νέας Δημοκρατίας τείνει να εξελιχθεί το τελετουργικό της κηδείας του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ και οι περιορισμοί στην όλη διαδικασία που επεβλήθησαν με την επιμονή της κηδείας «ενός απλού ιδιώτη»..

Στο κλειστό και αποκομμένο συχνά κυβερνητικό επιτελείο πήραν τις συγκεκριμένες αποφάσεις και με το βλέμμα στις εκλογές. Άλλωστε στο Μέγαρο Μαξίμου δίνουν μάχη να κρατήσουν την επαφή τους με την εκλογική βάση του κέντρου καθώς θεωρούν ότι αυτό θα κρίνει το εκλογικό αποτέλεσμα, και συνειδητοποιούσαν ότι πιθανή ικανοποίηση των αιτήματων της οικογένειας του Κωνσταντίνου Β΄ θα επέφερε άλλο ένα ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους κεντρώους ψηφοφόρους

Η διαφοροποίηση Σαμαρά και οι «αντιρρήσεις»

Εντούτοις, από το πρωί της Πέμπτης φαίνεται ότι το ζήτημα κρύβει παγίδες καθώς στελέχη της γαλάζιας παράταξης εξέφρασαν διαφορετικές εκτιμήσεις για τους χειρισμούς της υπόθεσης. «Ο πρώην βασιλιάς υπήρξε ο συνταγματικά ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς επίσης και Ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς» αναφέρει, μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς σε μια τοποθέτηση με σαφείς αποστάσεις από τις κυβερνητικές αποφάσεις. Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς τονίζει ότι «ο θάνατος ενός πρώην Ανώτατου Άρχοντα όμως - πέρα από την ανθρώπινη πλευρά - έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους. Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες...» αφήνοντας σαφείς αιχμές για τις αποφάσεις της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ, Μιλτιάδης Χρυσομάλλης μιλώντας στο Open τόνισε ότι θα παρευρεθεί στην κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας λέγοντας ότι αν «και το πολιτειακό ζήτημα έχει κλείσει, ο εκλιπών υπήρξε αρχηγός του κράτους, των ενόπλων δυνάμεων και Ολυμπιονίκης» ενώ σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Βαρεμένου για το αν θα πάει ως ιδιώτης ή ως βουλευτής στην κηδεία απάντησε: «Ας μην δείχνουμε μικροψυχία».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Ελίζα Βόζεμπεργκ η οποία, μιλώντας στον ΣΚΑΪ απέφυγε να απαντήσει σχετικά με το αν η απόφαση της κυβέρνησης ήταν σωστή, υποστήριξε ότι αυτή ελήφθη στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου: «Όμως η αλήθεια είναι ότι ο εκλιπών υπήρξε αρχηγός κράτους, οφείλουμε όλοι να διαβάζουμε ιστορία, να μην την αμφισβητούμε [...] ήταν ένας άνθρωπος που δεν έκανε κακό στην Ελλάδα, κρίνεται για κάποιες δράσεις, θα τον κρίνει η Ιστορία. Από την άλλη πλευρά δεν ήταν κάποιος εχθρός της Ελλάδας»

«Η κυβέρνηση σε αυτό έκανε λάθος», μιλώντας στην ΕΡΤ, υποστήριξε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης λέγοντας ότι «αν αυτό συνέβαινε σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, δεν θα ήταν αυτές οι αποφάσεις».
Εντύπωση, επίσης, προκάλεσε και η ανάρτηση του υπουργού Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη στην οποία χαρακτηρίζει τον εκλιπόντα «βασιλέα Κωνσταντίνο» ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης απέφυγε να αξιολογήσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης λέγοντας ότι «υπήρξε μία απόφαση σε μια διυπουργική επιτροπή στην οποία δεν συμμετείχα. Δεν συνηθίζω να σχολιάζω κυβερνητικές αποφάσεις αλλά να πειθαρχώ σε αυτές».Παράλληλα σε3 άλλες δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνης Γεωργιάδης φέρεται να δηλώνει ότι θα τον εκπροσωπήσει στην κηδεία η σύζυγος του.

Τα φιλοβασιλικά του αισθήματα αποκάλυψε και ο υφυπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, πολέμιος κάθε δεξιού δημοσιογράφου ως υφυπουργός ΜΜΕ ο οποίος χτες το βράδυ με 8 λέξεις έπλεξε το εγκώμιο του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ ανακοινώντας στο twitter του το θάνατό του.
Ο Στέλιος Πέτρας αποχαιρέτησε τον Γλύξμπουργκ με τη φράση «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας. Συλλυπητήρια στην οικογένεια του».
Η ανάρτηση του κ. Πέτσα προκάλεσε τα σχόλια και τη χλεύη από πολλούς χρήστες του twitter.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline