Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  17:37:34

Συμβιβασμός τελικά Νικόλαου-Μαξίμου για σύντομο λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 6-11 στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Προβλέψεις για μεγάλη λαϊκή προσέλευση από τη νύχτα της Κυριακής. Κύριο

Η Κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει από την πλήρως αρνητική της θέση και προβληματίζεται για τα θέματα τήρησης της τάξεως την κρίσιμη ημέρα της Δευτέρας, από τους επιφανείς επισήμους και αρχηγούς Κρατών έως τις μεγάλες λαϊκές μάζες.

Τελικά επιτεύχθηκε ένας πρώτος συμβιβασμός μεταξύ του Νικόλαου- Γεραπετρίτη να υπάρξει, ένα έστω σύντομο λαϊκό προσκύνημα τη Δευτέρα 6-11 στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Προβλέψεις για μεγάλη λαϊκή προσέλευση από τη νύχτα της Κυριακής. .

Η Κυβέρνηση αναγκάσθηκε να υποχωρήσει από την πλήρως αρνητική της θέση και προβληματίζεται για τα θέματα τήρησης της τάξεως την κρίσιμη ημέρα της Δευτέρας, από τους επιφανείς επισήμους και αρχηγούς Κρατών έως τις μεγάλες λαϊκές μάζες .
Εν συνεχεία θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 12 το μεσημέρι στη Μητρόπολη Αθηνών
Στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου στη Μητρόπολη θα βρίσκεται η σορός του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου από τις 06:00 έως τις 10:00 την Δευτέρα. Οι πολίτες που το επιθυμούν θα μπορούν να μεταβούν για αυτές τις ώρες στο παρεκκλήσι δίπλα από τον ιερό ναό προκειμένου να αποτίσουν φόρο τιμής στον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ.
Εν συνεχεία θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία στις 12:00 στη Μητρόπολη Αθηνών. Η σορός του τέως Βασιλιά έπειτα θα μεταφερθεί στους βασιλικούς τάφους στο Τατόι.

Πλήθος γαλαζοαίματων αναμένεται να παρευρεθεί στην κηδεία του τέως Βασιλιά. Ενδεικτικά, θα παραστούν τόσο ο Bασιλιάς Φίλιππος ΣΤ' και η σύζυγός του Λετίθια όσο και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α.
No compatible source was found for this video.
Στην Αθήνα βρίσκεται ήδη η Βασιλομήτωρ Σοφία, αδελφή του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ, η οποία είχε σπεύσει στην Ελλάδα εδώ και μέρες καθώς η υγεία του τέως Βασιλιά είχε επιδεινωθεί.
Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας εξάλλου έχει τους στενότερους δεσμούς αίματος με τον τέως Βασιλιά.
Την ίδια ώρα, "το παρών" θα δώσει τόσο η Βασίλισσα της Δανίας, Μαργαρίτα Β', η οποία και υπενθυμίζεται πως είναι αδελφή της Άννας Μαρίας, όσο και ο Πρίγκιπας της Δανίας Φρειδερίκος, αγαπημένος ανιψιός του Κωνσταντίνου.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε από το Λονδίνο ο Θανάσης Γκαβός, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η εκπροσώπηση της βρετανικής βασιλικής οικογένειας στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Πηγή από το παλάτι, ωστόσο, ανέφερε ότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση για το ποιος θα παρευρεθεί.
Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία δημόσια δήλωση συλλυπητηρίων και μάλλον ο βασιλιάς Κάρολος έχει επικοινωνήσει ιδιωτικά με την οικογένεια του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, καθώς ήταν δεύτερα ξαδέρφια.
Το πρωτόκολλο υπαγορεύει ότι ο βασιλιάς Κάρολος παρίσταται σε κηδείες μόνο ηγετών κρατών, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει ιδιωτική επίσκεψη, αν και κάτι τέτοιο θεωρείται δύσκολο εξαιτίας των μέτρων ασφαλείας που θα πρέπει να έχουν ληφθεί και χρειάζεται περισσότερος χρόνος για να γίνει η ανάλογη προετοιμασία.

Πιθανότατα στην κηδεία θα παραστεί τόσο η βασιλική Πριγκίπισσα Αννα, η οποία και βρισκόταν ήδη στην Κύπρο τις τελευταίες ημέρες, όσο κι ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο πιο μικρός γιος της Ελισάβετ.
Μάλιστα δεν είναι απίθανο να μεταβεί στην Ελλάδα και ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ, καθώς ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος ήταν νονός του, ενώ ο Ουίλιαμ έχει βαφτίσει έναν εγγονό του, τον Κωνσταντίνο - Αλέξιο.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, έχει επιβεβαιωθεί η παρουσία τουλάχιστον 20 εστεμμένων ή μελών από βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης στην κηδεία.

-ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΜΑΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ, ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΘΗΚΕ

Αποφασισμένη η Οικογένεια του Κωνσταντίνου να γίνει τη Δευτέρα το πρωί έως το μεσημέρι το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Θετική η απάντηση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Γράφτηκε από τον NonPaperNews
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2023 04:11

Αρνητική η αρχική στάση της Κυβέρνησης, η οποία προβληματίζεται για το πολιτικό κόστος της- μονομερούς, φοβικής και αδικαιολόγητης άρνησης- και συζητά να επιτραπεί το λαϊκό προσκύνημα (που έχει γίνει θεσμός πλέον σε κηδείες επιφανών επί δεκαετίες ) για λίγες μόνο ώρες τη Δευτέρα στο παρεκκλήσιο της Μητροπόλεως.

1. Μέσα σε ένα κλίμα γενικής συγκίνησης αλλά και πατροπαράδοτου σεβασμού στους νεκρούς από την ελληνική εθνική παράδοση και κοινωνία, η Οικογένεια του Κωνσταντίνου φέρεται αποφασισμένη να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα το πρωί έως το μεσημέρι το λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης. Θετική ήταν η απάντηση από την Αρχιεπισκοπή Αθηνών στο αίτημα αυτό, όπως και στην διεξαγωγή της επικήδειας τελετής στη Μητρόπολη από την Ιερά Σύνοδο..
Το αίτημα να τεθεί το σκήνωμα του τέως βασιλιά σε λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη, απορρίφθηκε από την κυβέρνηση για να προκαλέσει πολύ αρνητικές εντυπώσεις και σχόλια από ευρύ φάσμα πολιτών..

Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες και νέα δεδομένα διαμαρτυρίας το ενδεχόμενο του λαϊκού προσκυνήματος παραμένει ανοιχτό, εφόσον η οικογένεια επιλέξει να πραγματοποιήσει την Εξόδιο Ακολουθία όχι σε κάποιον άλλο ναό εκτός Αθηνών (όπως πρότεινε η Κυβέρνηση) αλλά στον συνήθη τόπο επί δεκαετίες , το παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης δίπλα στη Μητρόπολη.. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε η σορός του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου να μεταφερθεί εκεί κάποιες ώρες νωρίτερα, προκειμένου όσοι πολίτες θέλουν αν μεταβούν για να του πουν το τελευταίο «αντίο», σε ένα λαϊκό προσκύνημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιοι του τέως βασιλιά, ο Παύλος και ο Νικόλαος, είναι εκείνοι που έχουν αναλάβει να «τρέξουν» τις διαδικασίες και να κάνουν τις σχετικές επαφές, αναζητώντας απαντήσεις σε διαδικαστικά (και νομικής και πολιτικής φύσης) ζητήματα.............................

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline