Σάββατο 20 Απριλίου 2024  02:45:44

Σχέδιο-πρόκληση του προέδρου Τζo Μπάιντεν για εισήγηση στο Κογκρέσο, υπέρ πολεμικού εξοπλισμού της .... Τουρκίας. Διαρροή σκοπιμότητας χθες και αναστάτωση στους ομογενείς στις ΗΠΑ. Κύριο

Μπάιντεν σε Κογκρέσο: Εγκρίνετε F-16 για Τουρκία και F-35 για Ελλάδα.Με ένα (ανήθικο) ελιγμό η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιχειρεί να προωθεί την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία γράφει η WSJ.

Προϋπόθεση να αποδεχτεί η Αγκυρα την ένταξη Φινλανδίας-Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αρνητικές αντιδράσεις στην ομογένεια των ΗΠΑ εν αναμονή των εξελίξεων..

Δεν είναι εύκολο να περάσει παρ όλα αυτά .Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να ζητήσει την έγκριση του Κογκρέσου για πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ένα ντιλ 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μαζί με μια ξεχωριστή πώληση πολεμικών αεροσκαφών επόμενης γενιάς F-35 στην Ελλάδα, σε μια από τις μεγαλύτερες ξένες πωλήσεις όπλων τα τελευταία χρόνια. Την πληροφορία μεταδίδει η WSJ επικαλούμενη αμερικανούς αξιωματούχους.

Για την έγκριση του Κογκρέσου είναι απαραίτητη η υπογραφή της Τουρκίας για ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Η Τουρκία έχει μπλοκάρει τις αιτήσεις των δύο χωρών λόγω αντιρρήσεων για τους δεσμούς τους με κουρδικές αυτονομιστικές ομάδες. Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο χώρες τερμάτισαν δεκαετίες ουδετερότητας αποφασίζοντας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ πέρυσι ως αντίδραση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η πώληση στην Τουρκία, την οποία η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Περιλαμβάνει 40 νέα αεροσκάφη και κιτ για τον εκσυγχρονισμό 79 από τον υπάρχον στόλο F-16, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις προτάσεις.

Η κοινοποίηση της συμφωνίας στο Κογκρέσο θα συμπέσει κατά προσέγγιση με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα. Η πώληση στην Τουρκία περιλαμβάνει επίσης περισσότερους από 900 πυραύλους αέρος-αέρος και 800 βόμβες, είπε ένας από τους αξιωματούχους.

Η χωριστή πώληση στην Ελλάδα, την οποία ζήτησε η ελληνική κυβέρνηση τον Ιούνιο του 2022, περιλαμβάνει τουλάχιστον 30 νέα F-35. Το F-35 Joint Strike Fighter είναι το πιο προηγμένο μαχητικό των ΗΠΑ, σημειώνει η εφημερίδα. Ενώ οι αξιωματούχοι θεώρησαν ότι είναι τυχαίο ότι τα δυο προγράμματα ανακοινώνονται ταυτόχρονα, θα μπορούσε εκτιμηθεί ότι αυτό γίνεται για να σταματήσουν οι διαμαρτυρίες της Αθήνας για την πώληση των F-16 σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.
Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να σχολιάσει πιθανές μεταφορές όπλων ως θέμα πολιτικής «έως ότου και εάν» κοινοποιηθούν επίσημα στο Κογκρέσο. Το Κογκρέσο δεν μπλόκαρε ποτέ με επιτυχία μια πώληση όπλων που ζήτησε ο Λευκός Οίκος, σημειώνει η WSJ.

Η προτεινόμενη συμφωνία με την Τουρκία έρχεται σε μια στιγμή έντασης στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί επίσης να πείσει τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει περισσότερα για να επιβάλει τις κυρώσεις στη Ρωσία και να εγκρίνει την είσοδο της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η πρόταση ίσως σημάνει πιθανή αναμέτρηση με ορισμένους πολιτικούς του Κογκρέσου που έχουν ορκιστεί ότι θα αντιταχθούν στις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία. Ο γερουσιαστής Μπ. Μενέντεζ, Δημοκρατικός από το Νιου Τζέρσεϊ, ο οποίος είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, έχει πει ότι δεν θα ενέκρινε καμία πώληση F-16 στην Τουρκία, επικαλούμενος ανησυχίες για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σύμφωνα με τους νόμους των ΗΠΑ για τις εξαγωγές όπλων, το Κογκρέσο θα έχει 30 ημέρες για να επανεξετάσει τη συμφωνία. Εάν το Κογκρέσο θέλει να μπλοκάρει τη συμφωνία, πρέπει να εγκρίνει ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Το Κογκρέσο μπορεί επίσης να εγκρίνει νομοθεσία για τον αποκλεισμό ή την τροποποίηση μιας πώλησης ανά πάσα στιγμή μέχρι την παράδοση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline