Τρίτη 23 Απριλίου 2024  16:33:16

Τα διεθνή ΜΜΕ για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου – «Βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα για την κηδεία του»

Παρόμοια σύναξη... αρχηγών Κρατών και γαλαζοαίματων επιφανών στην Αθήνα είχε να συμβεί από τις 18 Σεπτεμβρίου του 1964, στους βασιλικούς γάμους τού τότε βασιλιά Κωνσταντίνου με τη 18χρονη πριγκίπισσα της Δανίας Άννα-Μαρία.

Στην εξόδιο ακολουθία του Κωνσταντίνου τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει άλλη μια νέα μαζική παρουσία από βασιλείς, βασίλισσες και πρίγκιπες.

Επί ποδός βρίσκεται αναγκαστικά και η κυβέρνηση, με όλα τα αρμόδια υπουργεία και σε επίπεδο εθιμοτυπίας αλλά και σε επίπεδο ασφάλειας, καθώς αναγνωρίζει το τελετουργικό για την κηδεία του Τέως που ξεπερνά το κοινωνικό και ιδιωτικό πλαίσιο και αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων σε σημαντικό πολιτικό και διπλωματικό γεγονός. Υπό αυτό το πρίσμα η κυβέρνηση έκρινε αναγκαίο να αναβαθμίσει σε επίπεδο αντιπροέδρου την εκπροσώπηση με τον Παναγιώτη Πικραμμένο στη Μητρόπολη και να μην περιοριστεί μόνον στην παρουσία της υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.

Μέλη ευρωπαϊκών βασιλικών οίκων έφτασαν στην Αθήνα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών και τα διεθνή Μέσα σχολίασαν αυτό το γεγονός.

Η σορός του έκπτωτου μονάρχη της Ελλάδας είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, ενώ η ταφή έγινε στο Τατόι, με μέλη της οικογένειας του να κουβαλούν το φέρετρο.
Αρχικά λοιπόν, το πρακτορείο reuters.com ανέφερε σε άρθρο με τίτλο «οι βασιλικές οικογένειες της Ευρώπης, στην Αθήνα, αποχαιρέτησαν τον τελευταίο βασιλιά της Ελλάδας», σημείωσε ότι «Ευρωπαίοι βασιλείς συγκεντρώθηκαν στην Αθήνα τη Δευτέρα (16/1) για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου της Ελλάδας, ο οποίος κυβέρνησε μόλις τρία χρόνια τη δεκαετία του 1960 προτού εξαναγκαστεί σε εξορία, με τον λαό του να ψηφίζει για την κατάργηση της μοναρχίας το 1974».

Επίσης, το apnews.com σε τίτλο με άρθρο «χιλιάδες προσέρχονται για να αποχαιρετήσουν τον πρώην βασιλιά της Ελλάδας», αναφέρει πως «καθώς ένα πλήθος χιλιάδων φώναζε "ζήτω ο βασιλιάς" και "Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε", το φέρετρο που μετέφερε τον πρώην και τελευταίο μονάρχη της Ελλάδας βγήκε από τον μητροπολιτικό καθεδρικό ναό της Αθήνας τη Δευτέρα μετά την κηδεία στην οποία συμμετείχαν βασιλείς από όλη την Ευρώπη».

Μάλιστα, η dailymail.co.uk σημειώνει ότι «η πριγκίπισσα Άννα δείχνει μελαγχολική καθώς παρευρίσκεται στην κηδεία του βασιλιά Κωνσταντίνου στην Αθήνα μαζί με τους Ευρωπαίους βασιλείς – ενώ ο πρώην διάδοχος του θρόνου Παύλος σκύβει το κεφάλι στο φέρετρο του πατέρα του».

Επιπλέον, η dw.com στο άρθρο «Κωνσταντίνος Β': Βασιλικοί παρευρίσκονται στην κηδεία του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας» αναφέρει πως «ο Κωνσταντίνος Β', ο τελευταίος βασιλιάς της Ελλάδας, κηδεύτηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα, με παρόντες Ευρωπαίους βασιλείς. Ο μονάρχης πέθανε την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 83 ετών, μετά από επιδείνωση της υγείας του μετά από εγκεφαλικό. Ο Κωνσταντίνος ήταν μια διχαστική φυσιογνωμία στην ιστορία της Ελλάδας και έτσι θα ταφεί ως ιδιώτης».

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline