Σάββατο 20 Απριλίου 2024  05:58:10

«Προσφορά στην φιλελεύθερη παράταξη» θεωρείται η όλη στάση του Αντ. Σαμαρά στον θάνατο και κηδεία του Κωνσταντίνου. Τα επιχειρήματα. Ο Κ. Καραμανλής προτίμησε να συλλυπηθεί τηλεφωνικά τον Νικόλαο, χωρίς καμία δήλωση ούτε φιλικών βουλευτών του. Κύριο

Ειρωνική-ακατανόητη δήλωση εναντίον του Α. Σαμαρά από τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που όμως δήλωσε μάλλον τα ίδια με τον πατέρα του Γιάννη Βαρβιτσιώτη για δημόσια κηδεία του Κωνσταντίνου και κραταίωση της Δημοκρατίας επί τόσες δεκαετίες και σήμερα.

Δικαίωσε τη ρήση του Πρωθυπουργού ότι είναι ελεύθεροι υπουργοί και βουλευτές να παραστούν στην κηδεία του Κωνσταντίνου και το έπραξε μετά από μια σαφέστατη πολιτικά-θεσμικά δήλωσή του. Τήρησε την ίδια στάση με τον πρώτο τη τάξει υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη και ορισμένους βουλευτές της ΝΔ. Εξέφρασαν αυθεντικά μια σοβαρή πλευρά οπαδών και στελεχών της ΝΔ, την γκάμα προβληματισμού και συναισθηματικών –πολιτικών τους αντιδράσεων, που προκλήθηκαν από το γεγονός στη φιλελεύθερη παράταξη και στην λεγόμενη παραδοσιακή , πατριωτική πτέρυγα. Εξέφρασαν με την όλη στάση τους αυτούς τους έντονα συναισθηματικούς, παρορμητικούς οπαδούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς έφτασε στη Μητρόπολη Αθηνών με τη σύζυγό του, ενώ το «παρών» έδωσε και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου. Η κ. Ασημακοπούλου ήταν γνωστό πως θα παραστεί στην εξόδιο ακολουθία καθώς την είχε βαφτίσει ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος.
Επιπλέον στο λαϊκό προσκύνημα βρέθηκαν επίσης και ο Νίκος Νικολόπουλος, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος και ο Γιώργος Κουμουτσάκος. Δεν ήταν οι μόνοι.

2.Ο κ. Σαμαράς εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του εκλιπόντος, σημειώνοντας, παράλληλα, πως «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση». «Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει», προσθέτει, ενώ υπογραμμίζει πως «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους».

Αναλυτικά η δήλωση του πρώην πρωθυπουργού:
«Ο τέως βασιλεύς της Ελλάδος Κωνσταντίνος έφυγε από τη ζωή.
Είναι ιερή -και μακροχρόνια παράδοση των Ελλήνων- μπροστά στον θάνατο ενός ανθρώπου να στέκονται με σεβασμό.
Κι αυτό πέρα από ελληνική είναι και παγκόσμια παράδοση πολιτισμού.

Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για έναν άνθρωπο που υπήρξε ο συνταγματικός ανώτατος άρχων της χώρας και αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ υπήρξε και ολυμπιονίκης που τίμησε τα ελληνικά χρώματα διεθνώς.
Οι Έλληνες με δημοψήφισμα έβαλαν τέλος στο θεσμό της Βασιλείας -ήδη από το 1974. Ο ελληνικός λαός τον έκρινε από τότε.
Η Ιστορία θα τον κρίνει κι αυτή...

Ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι -ούτε μπορεί να είναι- πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα "πολιτικό κεφάλαιο" -αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια. Ούτε μπορεί ούτε πρέπει να διχάζει. Πολύ περισσότερο που ο ίδιος είχε αποδεχθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δεν δημιούργησε κανένα πολιτικό πρόβλημα.

Ο θάνατος ενός πρώην ανώτατου άρχοντα όμως -πέρα από την ανθρώπινη πλευρά- έχει συμβολική σημασία. Δείχνει το πώς οι Έλληνες στέκονται απέναντι στην Ιστορία τους. Οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους.
Μόνο τα αυταρχικά καθεστώτα συνηθίζουν να "σβήνουν φωτογραφίες" και σελίδες ολόκληρες. Η Δημοκρατία είχε πει κάποτε ο Μιτεράν είναι, τελικά, η διαχείριση των συμβόλων.
Και η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν κινδυνεύει. Σε κάθε τέτοιο θλιβερό γεγονός δίνουμε εξετάσεις ανθρωπιάς και πολιτισμού. Τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου προς την οικογένειά του».

3..Βαρβιτσιώτης κατά Σαμαρά με δήλωση απρόκλητη και μάλλον ισοπεδωτική: «Εντυπωσιάζομαι με τους όψιμους φιλοβασιλικούς»

Τα «καρφιά» του Βαρβιτσιώτη στον Σαμαρά για την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στη Μητρόπολη για τον Κωνσταντίνο Γλύξμπουργκ
«Όψιμο φιλοβασιλικό», χαρακτήρισε εμμέσως πλην σαφώς τον Αντώνη Σαμαρά, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή την κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ρ/σ Real FM, ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι «γαλάζια» στελέχη «φλερτάρουν» με φιλοβασιλικούς ψηφοφόρους, καθώς επέλεξαν να παραστούν στην κηδεία του τέως, δήλωσε:

«Δεν καταλαβαίνω την έννοια "φλερτάρω" με αυτό το κομμάτι. Με την έννοια ότι το θέμα έχει λυθεί. Δεν υπάρχει κάτι το οποίο μπορούμε να συζητάμε, ότι πολιτικά είναι σε εκκρεμότητα. Τώρα ότι κάποια στελέχη αποφάσισαν να βρεθούν εκεί και να αποτίσουν φόρο τιμής, νομίζω ότι αποτελεί προσωπική τους απόφαση».
Στη συνέχεια σε επισήμανση της δημοσιογράφου ότι μεταξύ των στελεχών της ΝΔ που έδωσαν το «παρών» στην κηδεία ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, απάντησε:
«Να σας πω την αλήθεια, εντυπωσιάζομαι για τους όψιμους φιλοβασιλικούς».

Υπενθυμίζεται ότι το «παρών» στην κηδεία του Γλύξμπουργκ έδωσαν σήμερα πολλοί βουλευτές της ΝΔ, μετά το «ελευθέρας» που έδωσε το Μέγαρο Μαξίμου.
Από τους πρώτους που έφτασαν στη Μητρόπολη για το προσκύνημα του έκπτωτου ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τη σύζυγό του ο οποίος έγινε δεκτός από τους νοσταλγούς του Γλύξμπουργκ με χειροκροτήματα και συνθήματα.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος αποδοκιμάστηκαν έντονα από τους συγκεντρωμένους νοσταλγούς της βασιλείας.
Στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης έφτασε και η ευρωβουλευτής της ΝΔ, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, την οποία άλλωστε είχε βαφτίσει ο Κωνσταντίνος Γλύξμπουργκ.

Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ την εμφάνισή τους έκαναν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης, ο βουλευτής του Βόρειου Τομέα της Αθήνας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο βουλευτής Λακωνίας Θανάσης Δαβάκης και ο βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline