Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  01:13:28

Δημοσκόπηση Alco, με νέα δεδομένα: Ενισχύεται η τάση για αυτοδυναμία, που επιδιώκει ο Κυρ. Μητσοτάκης. Θα ήμασταν χειρότερα με ΣΥΡΙΖΑ λέει το 41%. Δίλημμα διακυβέρνησης και Μητσοτάκης, τα ισχυρά ατού της ΝΔ. Κύριο

Υπέρ δεύτερης θητείας.Σαφές προβάδισμα 9 μονάδων του πρωθυπουργού στο ερώτημα αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία σε Μητσοτάκη ή Τσίπρα.

Την πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση του 2023, παρουσίασε απόψε η εταιρεία Alco που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν αυτοδύναμη κυβέρνηση αυξάνεται σταθερά από τον Σεπτέμβριο οπότε και τέθηκαν τα εκλογικά διλήμματα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των πολιτών που επιθυμούν να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση φτάνει πλέον το 41% από 37% που ήταν τον Σεπτέμβριο ενώ το ποσοστό εκείνων που ζητούν κυβέρνηση συνεργασίας έπεσε στο 46% από 49% που ήταν πριν από τέσσερις μήνες.

Στο ερώτημα αν θα πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον Αλέξη Τσίπρα, η υπεροχή του πρωθυπουργού είναι μεγάλη καθώς υπέρ του τάσσεται το 33% των ερωτηθέντων έναντι 24% που συγκεντρώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ερώτημα πως θα ήταν σήμερα η κατάσταση αν κυβερνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, το 41% δηλώνει χειρότερα, ίδια το 27% και μόλις 23% αναφέρει καλύτερα.

Τέλος σε ότι αφορά την ακρίβεια το 38% δηλώνει οτι ευθύνεται η διεθνής κρίση, το 25% λέει η κυβέρνηση και το 32% αναφέρει και οι δύο.

Δημοσκόπηση: Τι λένε οι πολίτες για τις κυβερνήσεις συνεργασίας – Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Στη δημοσκόπηση της Alco, οι πολίτες απάντησαν πως θα προτιμούσαν να έχει μία δεύτερη κυβερνητική θητεία ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.
ΤοΒΗΜΑ Team
16.01.2023, 22:19
Την πρώτη δημοσκόπηση για το 2023, που είναι χρονιά εκλογών, διενήργησε η εταιρεία ALCO για τον Alpha.

Η δημοσκόπηση της Alco διενεργήθηκε από τις 9 έως 13 Ιανουαρίου, σε πανελλαδικό δείγμα 1.002 ατόμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το πρώτο μέρος της έρευνας, οι πολίτες απάντησαν ότι θα προτιμούσαν μία δεύτερη κυβερνητική θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, έναντι του Αλέξη Τσίπρα.

Πιο αναλυτικά, οι πολίτες στο ερώτημα αν θεωρούν ότι το 2023 θα είναι καλύτερο για τις οικογένειές τους από ό,τι το 2022, το 47% απάντησε πως θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή το ίδιο καλά, ενώ το 43% απάντησε πως θα είναι χειρότερα ή το ίδιο κακά.
Μητσοτάκης: Μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις εκλογές

Για την ακρίβεια, το 38% υποστηρίζει ότι ευθύνεται η διεθνής κρίση, έναντι του 25% που απαντά ότι ευθύνεται η κυβέρνηση, ενώ το 32% εκτιμά ότι ευθύνονται και τα δύο.
Στην ερώτηση, πλησιάζοντας στο τέλος της τετραετίας, πώς ήταν η κυβέρνηση σε σχέση με αυτό που περίμεναν οι πολίτες, το 31% απάντησε χειρότερη το 25% «όσο κακή περίμενα», το 21% «όσο καλή περίμενα» και το 12% καλύτερη.
Στην ερώτηση αν τα πράγματα θα ήταν καλύτερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, το 41% (έναντι 35% το Νοέμβριο 2022) απάντησε πως θα ήταν χειρότερα, ενώ το 27% (32% το Νοέμβριο) τα ίδια. Καλύτερα, απάντησε το 23%.

Για το αν πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον Αλέξη Τσίπρα, το 33% απάντησε υπέρ του σημερινού πρωθυπουργού, το 24% υπέρ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ το 29% απάντησε σε «κανέναν από τους δύο».
Στο δίλημμα «κυβερνήσεις αυτοδυναμίας ή συνεργασίας», το 46% απάντησε υπέρ της συνεργασίας, ενώ το 41% (από 37%) τάχθηκε υπέρ της αυτοδύναμης κυβέρνησης.
Αξιοσημείωτο είναι ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές αυξάνονται τα ποσοστά εκείνων που επιθυμούν αυτοδυναμία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline