Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  20:34:43

Στα 95 της χρόνια έφυγε από τη ζωή η μυθική Ιταλίδα Τζίνα Λολομπριτζίτα – Ο ανταγωνισμός με τη 89ρονη Σοφία Λόρεν, που την αποχαιρέτησε με θλίψη. Κύριο

Η καριέρα της «Λα Λόλλο» που απογειώθηκε στη χρυσή εποχή του ιταλικού κινηματογράφου ιδιαίτερα από τη δεκαετία του 1950.

Ο θάνατος της έσκασε σαν βόμβα τη Δευτέρα (16/1). Η Τζίνα Λολομπριτζίτα άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 95 ετών μετά από ένα κάταγμα στον μηρό το οποίο τελικά αποδείχτηκε για την ίδια μοιραίο.
Η καριέρα της ηθοποιού θρύλου της γνωστής ως «Λα Λόλλο» είχε «απογειωθεί» στη χρυσή εποχή του ιταλικού κινηματογράφου και ειδικότερα στην περίοδο του «νεορεαλισμού» και τις πρώτες συνεργασίες με γνωστούς σκηνοθέτες όπως ο Πιέτρο Τζέρμι και ο Κάρλο Λιτσάνι.

Η Λολομπρίτζιντα έγινε δημοφιλής τη δεκαετία του 1950 ως το απόλυτο μεσογειακό σύμβολο του σεξ και, στη συνέχεια, όταν αποσύρθηκε από την υποκριτική, ασχολήθηκε με τη φωτογραφία και τη γλυπτική.
Η ηθοποιός ήθελε να παραμείνει δημιουργική μέχρι τέλους, όπως δήλωσε στο ιταλικό πρακτορείο στις 4 Ιουλίου, στα 95α γενέθλιά της. «Τα γενέθλιά μου είναι ένα καλό ορόσημο, ακόμα εργάζομαι» είπε.

«Ετοιμάζω ένα βιβλίο με ζωγραφιές, γεμάτο με κόκκινα λουλούδια, σκίτσα σε κόκκινη απόχρωση. Είναι μια σημαντική και απαιτητική δουλειά». Η «θεά του σινεμά», ή αλλιώς «η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο», όπως την αποκαλούσαν, συμπλήρωσε: «Αισθάνομαι ότι έχω πολλά να πω ακόμη και ελπίζω να έχω τον χρόνο να επιτύχω αυτά που θέλω». Την ίδια ημέρα η Ενωση Ιταλικού Κινηματογράφου της απένειμε ειδική ασημένια κορδέλα για να τιμήσει την πολυετή καριέρα της ηθοποιού.

Η τελευταία δημόσια εμφάνισή της ήταν στις 21 Νοεμβρίου, όταν ξέσπασε σε κλάματα στην τηλεόραση καθώς συγγενείς της «κυνηγούσαν» την περιουσία της. Τον περασμένο Οκτώβριο το Ανώτατο Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η ηθοποιός χρειάζεται νομική προστασία ώστε να σταματήσει αυτό που γίνεται.
Ρώμη, 15 Ιανουαρίου 1968. Φωτ. AP/Giulio Broglio 5 Ιουλίου 1958. Ο Χορστ Μπούχολτς φιλάει το χέρι της Τζίνα Λολομπρίτζιντα στο Βερολίνο. Φωτ. AP/Werner Kreusch, file

Η «πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο»

Το 1955 η Λολομπρίτζιντα πρωταγωνίστησε στην ταινία «The World's Most Beautiful Woman» («La Donna Piu Bella del Mondo»), με την οποία έγινε ευρέως γνωστή.
Η κόρη κατασκευαστή επίπλων από ένα χωριό έξω από τη Ρώμη, το Σουμπιάκο, έκανε περισσότερα από 60 φιλμ, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της δεκαετίας του 1990.

Το 1981 χώρισε από τον Γιουγκοσλάβο γιατρό με τον οποίο ήταν παντρεμένη, έπειτα από 22 χρόνια γάμου και την απόκτηση του γιου της. Το 2006, σε ηλικία 79 ετών, παντρεύτηκε έναν Ισπανό επιχειρηματία ακινήτων ο οποίος ήταν κατά 34 χρόνια μικρότερός της, αλλά ο γάμος σύντομα ακυρώθηκε από δικαστήριο του Βατικανού.
Τα τελευταία χρόνια προβλήματα στην υγεία της την κράτησαν μακριά από τα φώτα δημοσιότητας.

Ο πρώτος της ρόλος ήρθε στην ταινία του Τζον Χιούστον «Beat the Devil» (1953). Το 1961 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της στην ταινία «Come September», με συμπρωταγωνιστή τον Ροκ Χάντσον.
Η Λολομπρίτζιντα ήταν το ιταλικό πρότυπο ομορφιάς. Μάλιστα, τα κοντά μαλλιά της έγιναν μόδα στην Ιταλία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 με το όνομα «lollo».
«Είχα πολλούς εραστές και ακόμα έχω ρομαντικές σχέσεις. Είμαι πολύ κακομαθημένη. Σε όλη μου τη ζωή είχα πολλούς θαυμαστές» είπε σε συνέντευξή της το 2000.

2.Στο ευρύ κοινό, η Τζίνα Λολομπριτζίτα, έγινε γνωστή κυρίως με το έργο «Ψωμί, έρωτας και φαντασία», το οποίο γυρίστηκε το 1953, με σκηνοθέτη τον Λουίτζι Κομεντσίνι και συμπρωταγωνιστή τον Βιτόριο Ντε Σίκα.

Η Gina Lollobrigida έρθει τρίτη στον διαγωνισμό της «Μις Ιταλία» και, εκτός από τον κινηματογράφο, είχε αναπτύξει και παράλληλη δράση ως γλύπτρια, αφού είχε φοιτήσει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Ρώμης.

Τα κινηματογραφικά έργα στα οποία έπαιξε ήταν πάμπολλα: από την «Πιο ωραία γυναίκα του κόσμου», με τον Βιτόριο Γκάσμαν, το 1955, μέχρι τον «Θησαυρό της Αφρικής», πάντα στα χρόνια του 1950, με σκηνοθέτη τον Τζον Χιούστον και το «Ένας Ωραιότατος Νοέμβρης», του Μάουρο Μπολονίνι, το οποίο γυρίστηκε το 1968. Από τους κύριους παρτνέρ της «Λολομπριγκίτα», όπως ήταν γνωστή στην Ελλάδα, ήταν ο ηθοποιός Ροκ Χάτσον, στενός της φίλος στο Χόλιγουντ. «Όποιος δεν ασχολείται με κάτι, γερνάει νωρίτερα», είχε δηλώσει η Ιταλίδα ηθοποιός.
Ο ιταλικός και ο διεθνής Τύπος την παρουσίαζε ως ανταγωνίστρια της άλλης πασίγνωστης ντίβας της Σοφία Λόρεν

Στα χρόνια του 1970, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε παίξει στην ιδιαίτερα δημοφιλή τηλεταινία «οι Περιπέτειες του Πινόκιο», στον ρόλο της νεράιδας, με σκηνοθέτη τον Λουίτζι Κομεντσίνι και συμπρωταγωνιστή τον Νίνο Μανφρέντι. Ο ιταλικός και ο διεθνής Τύπος παρουσίαζε ανέκαθεν την Τζίνα Λολομπρίτζιντα, ως ανταγωνίστρια της άλλης πασίγνωστης ντίβας, της Σοφία Λόρεν.

Το 1999 και πέρυσι, η Ιταλίδα ηθοποιός είχε θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή και το ιταλικό κοινοβούλιο, χωρίς να καταφέρει να εκλεγεί. Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα, ο γιος της, ο Αντρέα Σκόφιτς, είχε κατηγορήσει τον γραμματέα της καλλιτέχνιδας ότι της ασκούσε αθέμιτη επιρροή και της είχε αφαιρέσει σειρά πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων. Η ίδια, σε σειρά τηλεοπτικών συνεντεύξεων, επέμενε ότι ήταν απόλυτα διαυγής και η σχετική δικαστική διαδικασία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline