Παρασκευή 26 Απριλίου 2024  01:22:52

Νόμιμη η «η αγχόνη του Ερντογάν» στη Σουηδία ως πολιτική διαμαρτυρία. Αντεπίθεση της Κυβέρνησης στις θρασύτατες αξιώσεις του ίδιου και της Άγκυρας. Κύριο

Σουηδός ΥΠΕΞ: Εμείς εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας – Η Τουρκία να επικυρώσει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ.

1.Τσαβούσογλου: Κακώς δεν παρενέβη η δικαιοσύνη στη Σουηδία για το ομοίωμα Ερντογάν

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι το περιστατικό είναι ρατσιστική επίθεση και ότι συνιστά έγκλημα μίσους.
ΤοΒΗΜΑ
Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «παράλογο» που Σουηδός εισαγγελέας δεν ανέλαβε δράση για το περιστατικό κατά το οποίο ομοίωμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε με σκοινί από τα πόδια στη Στοκχόλμη.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το περιστατικό είναι ρατσιστική επίθεση και ότι συνιστά έγκλημα μίσους. Η Σουηδία δεν θα πρέπει να προσπαθεί να ξεγελάσει την Τουρκία αποκαλώντας αυτό ελευθερία της έκφρασης, πρόσθεσε.
Σημειώνεται πως σουηδός εισαγγελέας δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν θα υπάρξει επίσημη έρευνα για το περιστατικό που έγινε την περασμένη εβδομάδα.

Ο Ερντογάν μηνύει τους διαδηλωτές

Όπως μετέδωσαν τις προηγούμενες ημέρες τουρκικά ΜΜΕ, ο τούρκος πρόεδρος -σε έξαλλη κατάσταση- απαιτεί τις διώξεις των διαδηλωτών, ενώ μέσω του δικηγόρου του, Χουσεΐν Αϊντίν, υπέβαλε μήνυση εναντίον τους.
Όπως ανακοίνωσε ο Αϊντίν μέσω Twitter, «έχει υποβληθεί ποινική μήνυση στην Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ζητώντας να ξεκινήσει έρευνα, για τους δράστες των εγκληματικών πράξεων με στόχο τον πρόεδρό μας, κατά τις διαδηλώσεις στην πόλη της Στοκχόλμης, που θεωρείται ότι οργανώθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση PKK».

2.Σουηδός ΥΠΕΞ: Εμείς εκπληρώσαμε τις δεσμεύσεις μας – Η Τουρκία να επικυρώσει την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ
«Έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας και είναι καιρός η τουρκική εθνοσυνέλευση να ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου» για την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Τομπίας Μπίλστρομ.

Η τουρκική εθνοσυνέλευση θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού οι δύο χώρες εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρομ.

«Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει πλέον σε ένα σημείο όπου η Σουηδία και η Φινλανδία έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας σε αυτό το (τριμερές) μνημόνιο και είναι καιρός η τουρκική εθνοσυνέλευση να ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου», είπε ο Τομπίας Μπίλστρομ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουμε κάνει όσα ζητήθηκαν και δεν βλέπουμε κανέναν απολύτως λόγο να μην ξεκινήσει η διαδικασία» κύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline