Πέμπτη 25 Απριλίου 2024  22:15:17

Κι όμως δύσκολο να δώσουν οι ΗΠΑ τα F-16 στον Ερντογάν. Οι αρνητικές προβλέψεις από ομογενείς πολιτικούς. Εκείνος σε προεκλογικό παραλήρημα, απειλούσε χθες Ελλάδα και Κούρδους. Κύριο

1.Προεκλογικό, παράλογο, απελπισμένο... παραλήρημα του Ερντογάν, με καθημερινό πρόγραμμα επιθετικότητας κατά πάντων, με τον Τούρκο πρόεδρο να επιμένει να προβάλλει χθες μια εικόνα ισχύος της Άγκυρας -όχι απέναντι στην Ευρώπη, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και Σουηδία τις ΗΠΑ-, αλλά που περνάει μέσα από την Ελλάδα και μέσα από τους Κούρδους.

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε νέα παράκρουση και παραλογισμού ουσιαστικά βάζει «στο ίδιο καλάθι» ως εχθρούς την Ελλάδα και τους Κούρδους του PKK.

Επιμένοντας στην προκλητική ρητορική του, δήλωσε ειρωνικά ότι... «δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα ξεσπάσματα της Ελλάδας σε ό,τι αφορά την τουρκική αμυντική βιομηχανία».

«Εμείς ξέρουμε ότι όσοι επιτίθενται στον στρατό και στην αμυντική βιομηχανία μιας χώρας είναι αυτοί που τους βλέπουν ως απειλή. Για παράδειγμα, παρόλο που βρίσκουμε αδικαιολόγητα τα ξεσπάσματα της Ελλάδας σε αυτό το θέμα, το καταλαβαίνουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο είναι εύλογες οι κραυγές του ΡΚΚ, και αυτό το καταλαβαίνουμε. Όπως επίσης καταλαβαίνουμε ότι βλέπουν ως απειλή για τα πολιτικά τους συμφέροντα τη στρατιωτική ισχύ της χώρας μας» ισχυρίστηκε.

Όμως, πρόσθεσε για την τουρκική αντιπολίτευση, «αυτό που δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε και μας στεναχωρεί, είναι ότι ένα κόμμα αυτής της χώρας, ο πρόεδρος ενός κόμματος και τα μέλη του, εκφράζουν δυσαρέσκεια τους για το στρατό και την αμυντική μας βιομηχανία».

2.Γκας Μπιλιράκης στον ΣΚΑΪ: Δεν είναι μεγάλη η πιθανότητα η Τουρκία να λάβει τα F-16

Για το κλίμα και τις ισορροπίες όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης

Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκεται το ελληνικο λόμπι στις ΗΠΑ.

Οι ελληνοαμερικανοί βουλευτές μάλιστα δηλώνουν ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους ώστε να μην επιτραπεί στην Tουρκία η αγορά μαχητικών τα οποία συστηματικά χρησιμοποιεί εναντίον της Eλλάδας.
Για το κλίμα και τις ισορροπίες όπως διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή, μίλησε στον ΣΚΑΪ ο βουλευτής Γκας Μπιλιράκης.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
Κύριε Μπιλιράκη ,ήσασταν μία από τις πολλές φωνές που δήλωσαν ότι το Κογκρέσο δεν θα επιστρέψει τη πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία . Τι σκοπεύετε να κάνετε ;
Λοιπόν, σκοπεύουμε να ασκήσουμε πίεση στις ηγεσίες , τόσο των Ρεπουμπλικανών όσο και των Δημοκρατικών, για να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο.
Έχω ήδη μιλήσει με την Επιτροπή Ενόπλων Υπηρεσιών και μου λένε ότι δεν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η Τουρκία να λάβει τα F-16 στο εγγύς μέλλον.

Δεν πρόκειται να το θεωρήσω δεδομένο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα το σταματήσουμε όπως σταματήσαμε τα F- 35.
Όλα πρέπει να εγκριθούν από το Κογκρέσο. Και έχουμε μερικούς πραγματικά ισχυρούς μαχητές στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
Έχετε συζητήσει με συναδέλφους σας για το πώς θα εμποδίσετε τη πώληση των συγκεκριμένων μαχητικών στην Τουρκία ;

Όπως γνωρίζετε, ψηφίσαμε μια τροπολογία για να αποτρέψουμε την πώληση στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Και συνέβαλα πολύ στο να εγκριθεί αυτή η τροπολογία ώστε να μην υπάρξει πώληση.
Αυτή η προτεινόμενη πώληση, όσο με αφορά, δεν πρόκειται να συμβεί.
Eχουμε κερδίσει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια εκπαιδεύοντας τον κόσμο και το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός έκανε μια τόσο εξαιρετική δουλειά και η κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου έκανε τεράστια διαφορά.
Ο κόσμος ξέρει τι είδους σύμμαχος είναι η Ελλάδα.

Εργάζομαι λοιπόν στα παρασκήνια με Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους για να βεβαιωθώ ότι γνωρίζουν τι υπερασπιστής είναι η Ελλάδα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και το ΝΑΤΟ. Και πρέπει να ανταμειφθεί.

Για ποιο λόγο πιστεύετε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν επιθυμεί την παράδοση f-16 στην Τουρκία ;
Δεν γνωρίζω..Σου λέω την αλήθεια. Εφόσον έχουμε την υποστήριξη του Κογκρέσου, μπορούμε να το σταματήσουμε αυτό.
F-16. Τώρα, ποιος είναι ο λόγος πρέπει να τους ρωτήσετε; Αλλά και πάλι, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, καμία δικαιολογία.
Δεν είναι προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, ούτε είναι προς το συμφέρον των συμμάχων μας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Υπάρχει περίπτωση ο Τούρκος Υπουργός εξωτερικών να παζαρέψει την ένταξη Σουηδίας

-Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ για να πάρει η Άγκυρα τα F-16;
Λοιπόν, είμαι σίγουρος ότι αυτό. Αυτό μάλλον θα πουν. Και, ξέρετε, το άλλο είναι, ξέρουμε ότι ο λόγος του Ερντογάν δεν είναι καλός. Οπότε ό,τι λένε στη κυβέρνηση , ξέρετε, θα πέσει στο κενό .
Γιατί δεν τους πιστεύουμε ξέρουμε ποιος είναι ο Ερντογάν και τι έχει κάνει για την Ελλάδα .
Η πώληση δεν πρέπει να γίνει. Και θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να το αποτρέψω.

3.Λαρυγγάκης στον ΣΚΑΪ: O Μενέντεζ θα «δώσει μάχη» για να μην προχωρήσει η πώληση F-16 στην Τουρκία

Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως ακόμη εφόσον το Κογκρέσο όντως μπλοκάρει τα τουρκικά F-16, το γεγονός αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πώληση F-35 στην Ελλάδα
Στο περιθώριο της ανακοίνωσης του ελληνοαμερικανού ινστιτούτου για το θέμα της πώλησης F16 στην Τουρκία μίλησε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Νικ Λαρυγγάκης.

Όπως αναφέρει σε επίπεδο Κογκρέσου, ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ Ρόμπερτ Μενέντεζ θα δώσει μεγάλη μάχη προκειμένουν να μην προχωρήσει πώληση των F-16 στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όμως εάν υπάρχουν πιέσεις και κοπούν κονδύλια θα μπορούσε να γίνει παράκαμψη του νομοθετικού σώμα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση τόνισε πως ακόμη εφόσον το Κογκρέσο όντως μπλοκάρει τα τουρκικά F-16, το γεγονός αυτό δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την πώληση F-35 στην Ελλάδα

Αναλυτικά η συνέντευξη
Κύριε Λαρυγγάκη , η κυβέρνηση Μπάιντεν φαίνεται ότι ετοιμάζεται να ζητήσει επίσημα από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Τι προβλέπετε ότι θα συμβεί από πλευρά Κογκρέσου ;

Ο κος Μενέντεζ θα δώσει μεγάλη μάχη και όσο είναι στις δικές του τις δυνάμεις αυτό θα το σταματήσει για να μην μπορεί να προωθηθεί η ζήτηση των αεροσκαφών που ζητά η κυβέρνηση Μπάιντεν προς την Τουρκία.
Αυτή τη στιγμή έχουμε την ευκαιρία λόγω των αρνητικών κινήσεων που κάνει η Τουρκία στη περιοχή. Έχει κατεχόμενα στη Κύπρο -Κάνει παραβιάσεις πάνω από την ελληνικό χώρο κάθε μέρα -το 2022 - 11.000 παραβιάσεις πάνω από ένα σημαντικό σύμμαχο που είναι η Ελλάδα στο ΝΑΤΟ -αυτές δεν είναι κινήσεις από ένα σημαντικό σύμμαχο που πρέπει να έιναι η Τουρκία μέσα στο ΝΑΤΟ.

Όλοι αυτοί οι εξοπλισμοί δεν χρησιμοποιούνται να το πω λαϊκά για τους εχθρούς του ΝΑΤΟ και της Δύσης αλλά για το συμφέρον της Τουρκίας.
Αν ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ασκήσει βέτο, πιστεύετε ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος μπορεί να παρακάμψει το Κογκρέσο;
Δεν σου κρύβω ότι άμα οι πιέσεις υπάρχουν από πολλές πλευρές και κοπούν κονδύλια θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο .

Το κλίμα αυτή τη στιγμή στο Κογκρέσο δεν είναι υπέρ της Τουρκίας και αυτό βοηθάει πάρα πολύ τον κο Μενένετζ . Κανένας Πρόεδρος δεν θέλει να υπάρχει μία κρούση μεν και δε αφού η κυβέρνηση είναι διατεθιμένη να ανακοινώσει αυτή την πώληση προς την Τουρκία θα το βρει μπροστά του γιατί δεν είναι μία σωστή κίνηση του κυρίου Μπάιντεν αυτή τη στιγμή
Πώς προτίθεται να αντιδράσει το ελληνοαμερικανικό λόμπι;
Είδατε την ανακοίνωση που βγάλαμε εμείς.
Τώρα ετοιμάζουμε και ένα γράμμα που θα στείλουμε στον κο Μπλίνκεν.

Eμείς πάντοτε θα τονίζουμε τον αρνητικό ρόλο της Τουρκίας που δεν βοηθάει στη σταθερότητα και την ειρήνη της περιοχής και αυτά πρέπει να τα κοιτάζουμε πριν να δίνουμε και να βραβεύουμε δωρεές για κάτι που κάνει αρνητικά μια χώρα όπως η Τουρκία .
Να τονίζουμε πόσο προβληματική χώρα είναι η Τουρκία
Εφόσον το Κογκρέσο μπλοκάρει τα τουρκικά F-16 , θα προωθηθεί το αίτημα για να αποκτήσει η Ελλάδα τα F-35;
Νομίζω ότι το ένα δεν θα έχει να κάνει με το άλλο .

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους πιο ισχυρούς στις ΗΠΑ , όλο αναβαθμίζεται αυτό το κομμάτι όπως είδαμε και πάνω στην Αλεξανδρούπολη όπως πήγα και πάνω μόνος μου και είδα το πόσο σημαντικός κόμβος είναι για στρατηγικό κομμάτι , ενεργειακό κομμάτι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline