Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  11:24:54

Μητσοτάκης στο CNN: «Γιατί είμαι βέβαιος για δεύτερη τετραετία της ΝΔ, στις δεύτερες κάλπες». Γκάλοπ του MEGA: δυνατότητα αυτοδυναμίας με 38-39%, λόγω επτακομματικής Βουλής (με κόμμα Κασιδιάρη). Κύριο

1.Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος στο Νταβός ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία για μια δεύτερη τετραετία, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η εμπειρία στη διαχείριση των κρίσεων είναι εκείνη η οποία μετράει.

Το εδήλωσε σε συνέντευξη στο CNN στο Νταβός της Ελβετίας που βρίσκεται στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται. Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε την επενδυτική βαθμίδα μετά τις εκλογές.
«Θα γίνει μόλις λύσουμε τις πολιτικές αβεβαιότητες, καθώς έχουμε εκλογές την άνοιξη, που πιστεύω ότι θα τις κερδίσουμε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Η οικονομία πήγε καλά, άρα έχουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο. Διευρύναμε το χρέος μας, αλλά οι αγορές δεν αντέδρασαν, γιατί κατάλαβαν ότι ήταν ένα μεμονωμένο γεγονός. Έχουμε ακόμα αρκετά χρήματα, για να υποστηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Γι' αυτό η οικονομική μας πολιτική ήταν πετυχημένη» προσέθεσε.

Ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι οι πολίτες θα εμπιστευθούν τη Νέα Δημοκρατία για μια δεύτερη τετραετία, υπογραμμίζοντας με νόημα ότι η εμπειρία στη διαχείριση των κρίσεων είναι εκείνη η οποία μετράει.

«Τηρήσαμε υποσχέσεις, δημιουργούμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες, μειώσαμε φόρους και ανεργία, υποστηρίξαμε τους πολίτες στις δυσκολίες και τελικά το ζήτημα της αξιοπιστίας, της σταθερότητας και της προβλεψιμότητας είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, καθώς οι Έλληνες για πρώτη φορά αισθάνονται ότι η χώρα έχει αλλάξει σελίδα και δεν θέλουν να ανατρέψουν αυτή την πορεία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.
Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι φέτος δεν θα υπάρξει ύφεση, καθώς όπως είπε, η ανάπτυξη εκτιμά ότι θα είναι κοντά στο 2%.

Η ΠΕΡΙΚΟΠΗ «ΓΙΑΤΙ ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΤΡΑΕΤΙΑ» ΣΤΙΣ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΚΑΛΠΕΣ ΜΕ ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ.

Julia Chatterley: Είναι λεπτή η ισορροπία. Τα τελευταία τρία χρόνια ήταν εξαιρετικά δύσκολα για όλα τα κράτη, για όλους τους ηγέτες. Και ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις ήταν και αυτές δύσκολες. Και γνωρίζω πως αντιμετωπίσατε το ζήτημα αυτό, ιδιαίτερα στον τομέα της φορολογίας και στα δημοσιονομικά. Γιατί πιστεύετε ότι ο λαός πρέπει να σας δώσει κι άλλο χρόνο;
Κυριάκος Μητσοτάκης: Επειδή τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας. Επειδή χτίζουμε εκ νέου σχέσεις εμπιστοσύνης με τους Έλληνες πολίτες. Επειδή έχουμε μειώσει τους φόρους, έχουμε μειώσει την ανεργία. Έχουμε στηρίξει τους πολίτες σε δύσκολες περιόδους.

Και γνωρίζω ότι αυτή είναι μια δύσκολη περίοδος που διανύουμε και επειδή στο τέλος της ημέρας, νομίζω ότι μετράει η εμπειρία στη διαχείριση κρίσεων, όπως είπατε των λεγόμενων «πολλαπλών κρίσεων». Δεν ξέρουμε ποια θα είναι η επόμενη κρίση. Ελπίζουμε πως θα κινηθούμε σε πιο ήρεμα νερά, αλλά ποτέ δεν ξέρουμε τι μάς επιφυλάσσει το μέλλον. Πιστεύω, λοιπόν, πως τα ζητήματα της αξιοπιστίας, της σταθερότητας, της προβλεψιμότητας είναι σημαντικά για τους Έλληνες σήμερα. Για πρώτη φορά αισθάνονται ότι η χώρα έχει γυρίσει σελίδα. Δεν νομίζω ότι θα ήθελαν να ρισκάρουν εκτροχιασμό από αυτή την πορεία.

Στη δημοσκόπηση που έγινε μεταξύ 11-17 Ιανουαρίου και πιάνει και τα θέματα της επικαιρότητας, όπως η κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 28,7% στην πρόθεση ψήφου, έναντι 21,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το κυβερνών κόμμα χάνει 0,4 μονάδες από τον Δεκέμβριο ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να χάνει 0,6 μονάδες.
Το ΠΑΣΟΚ παίρνει ποσοστό 9,7%, αυξημένο κατά 0,8 μονάδες από την προηγούμενη έρευνα, το ΚΚΕ βρίσκεται στο 4,7% (από 4,8%) και η Ελληνική Λύση στο 3,5% (3,9% τον Δεκέμβριο).
Εκτός Βουλής δείχνει να μένει το ΜέΡΑ 25 με 2,8% ενώ οι «Ελληνες – Εθνικό Κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη παίρνει ποσοστό 2,7% και κάνει ακόμη πιο επιτακτική τη συναίνεση των κομμάτων για τη ρύθμιση απαγόρευσης των ναζιστικών κομμάτων.

Στην εκτίμηση ψήφου, όμως, η ΝΔ παίρνει ποσοστό 36,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 27,5%, δηλαδή διαφορά 8,9 μονάδες. Το ΠΑΣΟΚ είναι στο 12,4%, το ΚΚΕ στο 6%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και ΜέΡΑ 25 και Ελληνες – Εθνικό Κόμμα στο 3,5%.
Δηλαδή στην εκτίμηση ψήφου ο Ηλίας Κασιδιάρης και το όποιο «καλυμμένο» ναζιστικό κόμμα του, μπαίνει στη Βουλή.

Η αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 10,7% και αυτό το δεδομένο έχει σημασία, κυρίως για την πολωτική αναμέτρηση τόσο στις πρώτες όσο ,κυρίως, στις δεύτερες κάλπες..

Καταλληλότητα
Ο Κ. Μητσοτάκης παραμένει ισχυρό χαρτί για τη ΝΔ καθώς θεωρείται κατάλληλος από το 37%, με τον Αλέξη Τσίπρα στο 18% και τον Νίκο Ανδρουλάκη στο 6%.
Ο νυν πρωθυπουργός θεωρείται πιο κατάλληλος να εγγυηθεί την καλή λειτουργία των θεσμών με 32%, ο Τσίπρας με 19% και ο Ανδρουλάκης με 7%.

Καταλληλότερος πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το 37%, ο Αλέξης Τσίπρας από 18% και ο Νίκος Ανδρουλάκης από το 6%. Ακολουθούν ο Δημήτρης Κουτσούμπας με ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 2% .
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας παραμένει σταθερά η ακρίβεια και ακολουθούν η Οικονομία η Εξωτερικής πολιτική και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, η ανεργία και οι πολιτικοί και το πολιτικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Metron Analysis η κυβέρνηση σημειώνει υψηλές επιδόσεις στην προσέλκυση τουρισμού, τον ψηφιακό μετασχηματισμό την αμυντική θωράκιση της χώρας και την εξωτερική πολιτική, ενώ σε χαμηλές επιδόσεις κινείται στα ζητήματα της Παιδείας της εγκληματικότητας της αντιμετώπισης πληθωρισμού και της αντιμετώπισης της διαφθοράς.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline