Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  22:13:25

Θλιβερή η κερδοσκοπία στα καύσιμα: Φόβοι για βενζίνη με τιμή άνω των 2,00€ το Πάσχα με πρόφαση για μικρή, προσωρινή αύξηση διεθνώς. Η πρόκληση εδώ και τρεις εβδομάδες με μείωση του έργου. Κύριο

Με ελάχιστη μείωση οι τιμές των καυσίμων έως τώρα παρά την αισθητή (πάνω από 12-15%) πτώση εδώ και τρεις εβδομάδες. ενώ επί τρεις συνεχείς εβδομάδες δεν έχει γίνει καμία ανάλογη μείωση στη βενζίνη και το πετρέλαιο.

Με τα αρμόδια υπουργεία να σφυρίζουν αδιάφορα στην κερδοσκοπία αυτή, την ακρίβεια να επιβαρύνει την αγορά και τους πολίτες να διαμαρτύροναι και να αγανακτούν.

Στην Ελλάδα, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά κινούνται ανοδικά, παράλογα, ασύδοτα σε όλα τα επίπεδα, κερδοσκοπικά και ατιμώρητα.
Ασανσέρ οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές τις τελευταίες μέρες. Μετά τις διαδοχικές μειώσεις της προηγούμενης εβδομάδας, χθες Δευτέρα σημείωσαν ράλι ανόδου, για να δείξουν σημάδια μικρή υποχώρησης νωρίς το πρωί χθες Τρίτη, ενώ κινούνται και πάλι ανοδικά. Ελάχιστα αλλά ευκαιρία ασυδοσίας για τους κερδοσκόπους στα κυκλώματα των καυσίμων.
Συγκεκριμένα, το Brent κερδίζει 67 σεντς ή 0,86% και διαμορφώνεται στα 78,68 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημειώνει άνοδο κατά 60 σεντς, αυξημένο κατά 0,82% και βρίσκεται στα 73,3 δολάρια το βαρέλι.

Τα καύσιμα

Στην Ελλάδα, οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά κινούνται ανοδικά.
Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή για την βενζίνη των 95 οκτανίων ήταν την 1η Μαρτίου στα 1,897 ευρώ το λίτρο και την Δευτέρα 27 Μαρτίου ήταν 1,900 ευρώ.
Αντίστοιχα το diesel κίνησης ήταν στα 1,702 ευρώ το λίτρο και προχθές υποχώρησε στα 1,664 ευρώ το λίτρο.

dgdggg5555tttg

Άρχισε η άνοδος των τιμών

Για την τιμή των καυσίμων μίλησε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου ο οποίος τόνισε ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται αύξηση στην τιμή των καυσίμων και μια πτώση στην τιμή του πετρελαίου.
Παράλληλα, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχει πτώση στην τιμή του πετρελαίου brend υπάρχει μια αύξηση της τιμής της βενζίνης. Μια αύξηση των 5 λεπτών το λίτρο, με προσέγγιση τα 2 ευρώ. Στις νησιωτικές περιοχές έχει φτάσει στα 2 ευρώ ενώ αναμένεται να τα ξεπεράσει.
Τι ίδιο, συνεχίζει, αναμένεται και στην Ηπειρωτική χώρα πριν την έξοδο από τις αστικές πόλεις για το Πάσχα.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το υπουργείο Οικονομικών τα έσοδα από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2023 ανήλθε σε 576 εκατ. έναντι στόχου για έσοδα 647 εκατ. ευρώ, δηλαδή απόκλιση 71 εκατ. ή ποσοστό 11%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το ίδιο χρονικό διάστημα τα έσοδα ήταν στα 630 εκατ. Τα στοιχεία αυτά αποτυπώνουν ξεκάθαρα την εικόνα της κατανάλωσης, αφού ο ΕΦΚ είναι σταθερός και δεν διαφοροποιείται από το πόσο μεταβάλλονται οι τιμές και επιβάλλεται ανά χιλιόλιτρο.

Ακόμη και η είσπραξη του ΦΠΑ των πετρελαιοειδών προϊόντων είναι χαμηλότερη του στόχου. Και αυτό είναι σημαντικό αφού ο ΦΠΑ επιβάλλεται επί της συνολικής τιμής και σχετίζεται με το πόσο υψηλή ή χαμηλή είναι η τιμή.
Συγκεκριμένα οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ διαμορφώθηκαν στο 2μηνο στα 335 εκατ. έναντι στόχοι 347 εκατ. και 361 εκατ. το ίδιο διάστημα πέρυσι. Δηλαδή έχουμε υστέρηση έναντι του στόχου κατά 3,5%, ενώ είναι τα έσοδα είναι χαμηλότερα 7,2% σε σχέση με πέρυσι.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline