Πέμπτη 18 Απριλίου 2024  23:12:59

Μύκονος, ένα νησί-Σικάγο: Νέα πορίσματα για τεράστιες παρανομίες, καταπατήσεις, κλοπές φόρων και αυθαιρεσίες από τους νονούς της νύχτας. Άρχισαν κάποιες κατεδαφίσεις... Κύριο

Βροχή τα πρόστιμα στον χυδαίο πλουτισμό και την ευτελή ψυχαγωγία του. Δύο εκατ. σε γνωστή επιχείρηση – Θάβουν το τσιμέντο με άμμο στο Principote με νέες κομπίνες.

Στο club Lohan, στην παραλία Καλό Λιβάδι, οι επιθεωρητές κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, διαμορφώσεις με deck και σκίαστρα μέσα στην παραλία. Το συνολικό πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 1.326.500 ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης σε 658.750 ευρώ.

Νέο «πακέτο» αυτοψιών ταξίδεψε πριν από λίγες ημέρες για τη Μύκονο. Αφορά μεγάλες παραλιακές επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες ελέγχθηκαν για πολεοδομικές παραβάσεις στα μέσα Απριλίου. Ξεχωρίζει το πρόστιμο για το Lohan, το οποίο προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ. Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας σχημάτισε νέα δικογραφία για το Principote, καθώς διαπιστώθηκε η προσπάθεια... κάλυψης του τσιμεντώματος με άμμο.

Μετά το πρώτο «πακέτο» πολεοδομικών παρανομιών, που περιλάμβανε τις επιχειρήσεις Principote στον Πάνορμο και Nammos στην Ψαρού, το υπουργείο Περιβάλλοντος ξεκίνησε την αποστολή και των υπόλοιπων αυτοψιών, που πραγματοποιήθηκαν από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις αρχές Απριλίου. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζει η περίπτωση του club Lohan στην παραλία Καλό Λιβάδι, στο οποίο βρέθηκαν και οι πιο εκτεταμένες παρανομίες. Οπως προκύπτει, πίσω από το βασικό κτίριο της επιχείρησης έχει δημιουργηθεί ένα συγκρότημα βοηθητικών κτιρίων και κατασκευών, τα οποία είναι στο σύνολό τους παράνομα, καταλαμβάνοντας συνολικά 970 τετραγωνικά μέτρα.

Επαναφέρουν την πολεοδομία στη Μύκονο
Ανάμεσα στις παρανομίες που καταγράφηκαν είναι ένα κτίριο 94 τ.μ., δύο προκάτ οικίσκοι των 20 τ.μ., δύο κοντέινερ των 88 τ.μ. και 14 τ.μ., κτίσματα από πάνελ και λαμαρίνες, καθώς και 10 δεξαμενές. Επίσης οι επιθεωρητές κατέγραψαν το τσιμέντωμα του ανοιχτού χώρου μπροστά από την επιχείρηση σε έκταση 110 τ.μ. και διαμορφώσεις με deck και σκίαστρα μέσα στην παραλία.

Σύμφωνα με την έκθεση αυτοψίας, κάποιες από τις αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται εντός της ζώνης των 100 μέτρων από τη γραμμή του αιγιαλού (που έχει οριστεί από το 1993 με τη ζώνη οικιστικού ελέγχου), εντός της ζώνης παλαιού αιγιαλού και εντός αιγιαλού-παραλίας. Το συνολικό πρόστιμο ανέγερσης (καταβάλλεται άπαξ) υπολογίστηκε σε 1.326.500 ευρώ και το πρόστιμο διατήρησης (καταβάλλεται ετησίως όσο δεν ξηλώνεται η παρανομία) σε 658.750 ευρώ (1,98 εκατ. ευρώ συνολικά). Να σημειωθεί, πάντως, πως ήδη η επιχείρηση έχει προχωρήσει στην αποξήλωση κάποιων από τις παρανομίες (λ.χ. τις πέργκολες μέσα στη ζώνη αιγιαλού-παραλίας).

«Στο πριγκιπάτο της Μυκόνου ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των προσωρινών κατασκευών από μπαμπού και λευκό μουσαμά. Ομως δεν μπορούν να κατεδαφίσουν τα 40.000 τετραγωνικά μέτρα σκυροδέματος που έχουν χυθεί στην άμμο της παραλίας», αναφέρει η καταγγελία για το Principote.
Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, οι παρανομίες που κατέγραψαν οι επιθεωρητές ήταν σαφώς μικρότερες (άρα και τα πρόστιμα). Πιο συγκεκριμένα:

• Στο Pasaji στον Ορνό εντοπίστηκαν δύο βοηθητικά κτίρια 93 τ.μ. και 13,6 τ.μ., μαντρότοιχοι που χτίστηκαν χωρίς άδεια, πέργκολες και ξύλινα πετάσματα (εντός της ζώνης αιγιαλού-παραλίας). Οπως σημειώνεται στην έκθεση, πρέπει να ελεγχθεί και ακόμη μία κατασκευή η οποία έχει δηλωθεί στην πλατφόρμα αυθαιρέτων, αλλά χωρίς τοπογραφικό διάγραμμα. Αντιστοιχεί πρόστιμο ανέγερσης ύψους 360.570 ευρώ και διατήρησης 179.730 ευρώ (συνολικά 540.388 ευρώ).

• Στο Alemagou Restaurant, στη Φτελιά, βρέθηκε μεγάλος αριθμός παράνομων βοηθητικών χώρων. Ανάμεσα σε αυτούς κτίριο αποχωρητηρίων 47 τ.μ., αποθήκη 7 τ.μ., ένας προκάτ οικίσκος 31 τ.μ., ένα κοντέινερ 18 τ.μ., δέκα ξύλινες αποθήκες και στέγαστρα, μία τσιμεντένια δεξαμενή και άλλα. Ακόμη, σημειώνεται στην αυτοψία ότι οι εξωτερικές διαμορφώσεις μπροστά από το κατάστημα, με τη δημιουργία επιπέδων, προσθήκη περγκολών και τοίχων, είναι πρόσφατες κατασκευές και δεν απεικονίζονται στην αεροφωτογραφία του 2011. Ολες οι αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται στη ζώνη προστασίας (των 100 μέτρων) της παραλίας. Οι επιθεωρητές ζήτησαν από την πολεοδομία Σύρου να ελέγξει οικοδομικές άδειες και τακτοποιήσεις. Το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 288.870 ευρώ και διατήρησης 143.530 ευρώ (συνολικά 432.400 ευρώ).

• Αντίστοιχες επεκτατικές τάσεις είχε και το Solymar στην παραλία Καλό Λιβάδι. Οι επιθεωρητές κατέγραψαν την επέκταση των κύριων χώρων κατά 40 τ.μ., την επέκταση των ξύλινων deck κυριολεκτικά μπροστά από τη θάλασσα, την επέκταση της πρόσοψης του καταστήματος με ξύλινα deck κατά 250 τ.μ. (εν μέρει εντός παραλίας και παλαιού αιγιαλού) και του πατώματος πίσω από αυτή κατά 97 τ.μ., την κατασκευή ξύλινων στεγάστρων, περιφράξεων και άλλα. Ενδιαφέρον είναι ότι μία από τις κατασκευές (αποθηκευτικός χώρος και πλυντήρια, 27 τ.μ.) είναι κατασκευασμένη... κάτω από τμήμα των ξύλινων deck, υπόγεια. Ολες οι αυθαίρετες κατασκευές βρίσκονται στη ζώνη προστασίας των 100 μέτρων από τον αιγιαλό. Το πρόστιμο ανέγερσης υπολογίστηκε σε 166.735 ευρώ και διατήρησης 81.267 ευρώ (συνολικά 248.000 ευρώ).

• Στο Santanna, στην παραλία Παράγκα, βρέθηκε αποθηκευτικός χώρος με κουζίνα, 32 τ.μ., εν μέρει εντός της ζώνης παραλίας, διαμόρφωση deck 64 τ.μ. εντός αιγιαλού-παραλίας και επέκταση έτερου deck κατά 113 τ.μ. εντός της παραλίας. Επιπλέον, έχει ζητηθεί από την πολεοδομία Σύρου να ελέγξει την οικοδομική άδεια και την «τακτοποίηση» κτιρίου. Το πρόστιμο ανέγερσης ανέρχεται σε 11.944 ευρώ και διατήρησης σε 5.970 ευρώ (συνολικά 17.914 ευρώ).
Σχηματίστηκε καινούργια δικογραφία για το Principote, καθώς διαπιστώθηκε προσπάθεια κάλυψης του τσιμεντώματος με άμμο.

• Τέλος, στο Jackie O στην περιοχή Κάστρο εντοπίστηκαν μόνο πολύ μικρές παραβάσεις ως προς ένα στέγαστρο της επιχείρησης. Το πρόστιμο ανέγερσης ορίστηκε σε 6.106 ευρώ και διατήρησης 2.454 ευρώ (σύνολο 8.560 ευρώ).
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκκρεμούν μερικές ακόμη αυτοψίες για να κλείσει ο κύκλος των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές Απριλίου. Ανάμεσα σε αυτές περιλαμβάνεται και μία ακόμη για το Nammos, που αφορά τους υπόλοιπους χώρους της επιχείρησης. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων τώρα έχουν το δικαίωμα, εφόσον το επιθυμούν, να καταθέσουν ένσταση ενώπιον του Κεντρικού Πολεοδομικού Συμβουλίου (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) ή/και αίτημα συμμόρφωσης (δηλαδή να απομακρύνουν μόνοι τους τις αυθαιρεσίες).

Το αδιέξοδο
Εκτός από τις πολεοδομικές παρανομίες, όπου υπάρχουν, από τα πορίσματα (και τα σκαριφήματα που συνοδεύουν την κάθε απόφαση) προκύπτουν δύο ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Πρώτον, ότι οι εγκαταστάσεις που οι επιχειρήσεις «τακτοποίησαν» στο παρελθόν είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που προϋπήρχαν ως νόμιμες. Αυτό είναι ενδεικτικό όχι μόνον της έκτασης της παρανομίας, αλλά και των στρεβλώσεων που οι «τακτοποιήσεις» δημιουργούν σε τέτοιες περιοχές, πολλαπλασιάζοντας αισθητά τη δόμηση. Δεύτερον, αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά ότι οι «τακτοποιήσεις» οδηγούν σε ένα αδιέξοδο: Από τη μία πλευρά δεν ελέγχονται από κανέναν (ό,τι δηλώσεις είσαι), με αποτέλεσμα να έχουν «τακτοποιηθεί» παρανομίες που έγιναν μετά το 2011 ή παρανομίες μέσα σε περιοχές της ζώνης οικιστικού ελέγχου του νησιού στις οποίες απαγορεύεται η δόμηση. Από την άλλη πλευρά, οι τακτοποιήσεις είναι δύσκολο να ελεγχθούν (ακόμη και χρόνια μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας), καθώς η προθεσμία υποβολής τοπογραφικών και άλλων απαραίτητων συνοδευτικών παίρνει συνεχώς παρατάσεις. Και τελικά, οι «τακτοποιημένοι» χώροι συχνά επεκτείνονται με νέες παρανομίες.

Εργασίες καμουφλάζ
Τη μεταφορά άμμου... για την κάλυψη του τσιμεντώματος της παραλίας στον Πάνορμο, μπροστά από το Principote, διαπίστωσε χθες κλιμάκιο ελέγχου. Η απίστευτη αυτή προσπάθεια έγινε αντιληπτή ύστερα από καταγγελία και ακολούθησε ο σχηματισμός δικογραφίας, με εντολή του εισαγγελέα Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου.
«Στο πριγκιπάτο της Μυκόνου οι εργασίες καμουφλάζ προχωρούν με ταχείς ρυθμούς. Ολοκληρώνεται η απομάκρυνση των προσωρινών κατασκευών από μπαμπού και λευκό μουσαμά. Ομως δεν μπορούν να κατεδαφίσουν τα 40.000 τετραγωνικά μέτρα σκυροδέματος που έχουν χυθεί στην άμμο της παραλίας», αναφέρει η καταγγελία, η οποία βρίσκεται στη διάθεση και της «Κ». Σύμφωνα με την καταγγελία, τις τελευταίες ημέρες μεταφέρονται μεγάλες ποσότητες άμμου από την παραλία και θάβονταν οι τσιμεντένιες βάσεις των εγκαταστάσεων. «Το τέχνασμα βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης, με τους εργάτες να προστατεύονται από παρατηρητές που εργάζονται μέρα και νύχτα. Προφανώς, η αστυνομία και οι δικαστές δεν βλέπουν τίποτα κακό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να πιάσετε ένα φτυάρι για να ανακαλύψετε κάτω από την άμμο, ανάμεσα στους λευκούς τοίχους που είναι τοποθετημένοι οριζόντια, την έκταση του καμουφλάζ του δαπέδου».

Μύκονος: Σφραγίζεται μέρος του Nammos

Η καταγγελία έφθασε στα χέρια του κ. Τσορμπατζόγλου, ο οποίος διέταξε να πραγματοποιηθεί κατεπείγων έλεγχος στο σημείο. Το κλιμάκιο από την Αθήνα που επισκέφθηκε προχθές το Principote επιβεβαίωσε τις πληροφορίες. Σε συνέχεια, ο εισαγγελέας Εφετών σχημάτισε χθες δικογραφία εναντίον των υπευθύνων του καταστήματος για παράνομη αμμοληψία και άλλες κατηγορίες.

Να σημειωθεί ότι χθες εκδικάστηκε στο εφετείο Σύρου το αίτημα του Principote για αναστολή της απόφασης σφράγισης. Ωστόσο, μέχρι αργά χθες το απόγευμα δεν είχε γίνει γνωστό εάν εκδόθηκε απόφαση. Προ ημερών, πάντως, ο εισαγγελέας είχε διαπιστώσει ότι οι σφραγίδες στην επιχείρηση είχαν ανοιχτεί, προκειμένου να σιτιστεί το προσωπικό που έχει προσληφθεί για τη σεζόν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline