Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023  03:56:47

Απορρίφθηκε και το νέο αίτημα αποφυλάκισης του Φρέντη Μπελέρη Κύριο

Το αλβανικό ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς εκρινε ότι είναι ύποπτος φυγής από τη χώρα.

Η αλβανική δικαιοσύνη απέρριψε σήμερα ένα ακόμη αίτημα αποφυλάκισης από τον Φρέντι Μπελέρη, τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας που κρατείται από τις 12 Μαΐου.

Όπως αναφέρει το ximara.gr o Μπελέρης είχε ζητήσει να αντικατασταθεί η προφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, κάτι που απορρίφθηκε και πάλι από το αλβανικό ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς, με το σκεπτικό ότι είναι ύποπτος φυγής από τη χώρα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα εκκρεμεί ακόμη μια έφεση στο SPAK που αφορά τη νομιμότητα των παρακολουθήσεων και τέλος, μένει να οριστεί η τακτική δικάσιμος από την αλβανική δικαιοσύνη.
ην εκ νέου απόρριψη των αιτημάτων για την αποφυλάκιση και το δικαίωμα της άσκησης των δημαρχικών υποχρεώσεων του Φρέντι Μπελέρη, προχώρησε το Εφετείο του Ειδικού Δικαστηρίου στα Τίρανα.

Μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, κοινή συνέντευξη Tύπου έδωσαν ο πρόεδρος των Ευρωπαίων Δικηγόρων Χωρίς Σύνορα, Πατρίκ Χενρί, ο πρόεδρος της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και του ΔΣΑ, Δημήτρης Βερβεσός και ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου της Ι.Π. Μεσολογγίου, Χρήστος Παΐσιος.
Ειδικότερα, ο Πaτρίκ Χενρί σημείωσε πως με τις αποφάσεις για την άρνηση αποφυλάκισης του Φρέντι Μπελέρη, τα αλβανικά δικαστήρια παραβιάζουν τα άρθρα 5 και 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οικονόμου από Αλβανία: Η υπόθεση Μπελέρη «σκιάζει σοβαρά τις διμερείς σχέσεις»

Πρόσθεσε δε πως δεν υπάρχουν κίνητρα εγκατάλειψης της χώρας από τον Φρέντι Μπελέρη, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να τεθούν σε εφαρμογή άλλα εχέγγυα μέτρα που αποτρέπουν τη φυγή.
Αναφερόμενος στη θέση του δικαστηρίου ότι η αποφυλάκιση Μπελέρη εγκυμονεί κινδύνους αλλοίωσης στοιχείων της δικογραφίας, είπε ότι αυτό δεν ευσταθεί από τη στιγμή που μόνο ένας μάρτυς κατέθεσε εναντίον ενώ οι άλλοι υπέρ.

Παράλληλα, ήταν κατηγορηματικός σε ό,τι αφορά τις προϋποθέσεις τέλεσης νέου ποινικού αδικήματος από τον Μπελέρη και έκρινε δυσανάλογο το μέτρο φυλάκισης καθώς από τους 30 και πλέον κατηγορούμενους για εκλογικό αδίκημα, μόνο ο Μπελέρης κρατείται προφυλακισμένος.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Βερβεσός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο κρίνει παράνομη την παρεμπόδιση αξιωματούχου για να ασκήσει τα καθήκοντά του σε περίπτωση που δεν υπάρχει τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline