Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  12:34:54

Γρηγόρης Ψαριανός: Ουσίες, εθισμοί, ναρκωτικά.

Είναι η πρώτη φορά που συζητάμε για ένα νομοσχέδιο περί εξαρτησιογόνων ουσιών και όχι περί ναρκωτικών. Ήταν μια πρότασή μας που έκανε δεκτή ο Υπουργός.

 

Και πολύ σωστά έπραξε, γιατί όταν μιλάμε για ναρκωτικά αναφερόμαστε γενικώς σε ουσίες που μπορεί να προκαλούν σωματικό ή ψυχολογικό εθισμό και όμως επιτρέπεται η πώλησή τους, όπως είναι δεκάδες σκευάσματα στα φαρμακεία -μην αναφέρω τώρα συγκεκριμένα- το αλκοόλ, η νικοτίνη και πολλές άλλες ουσίες που είναι ναρκωτικές και διακινούνται και πωλούνται ελεύθερα. Υπάρχουν, επίσης, μη εξαρτησιογόνες ουσίες που απαγορεύονται ως ναρκωτικά. Γι' αυτό, λοιπόν, πολύ σωστά μιλάμε περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Οι εξαρτησιογόνες ουσίες εμφανίστηκαν σχεδόν μαζί με τον άνθρωπο. Ποτέ, όμως, δεν ήταν ποινικοποιημένη η χρήση τους. Αυτό ξεκίνησε με την πατέντα της ποταπαγόρευσης –Σικάγο, μαφία, Αλ Καπόνε- όταν η επιφανής κοινωνία, ο δήμαρχος, οι μαφιόζοι, που διακινούσαν λαθραία ουίσκι, έπιναν καθαρό ουίσκι και ο κόσμος «ψόφαγε» στους δρόμους με νοθευμένα ουίσκι και χαλασμένα οινοπνεύματα και ξυλοπνεύματα.

Αυτή η πατέντα είναι η ναρκωαπαγόρευση. Αυτή είναι η ουσία του θέματος.
Και για να μη μιλάμε νομικά και νομικίστικα, θέλω αν σας πω ότι για πρώτη φορά με ένα νομοσχέδιο αλλάζουμε κατεύθυνση. Αντιμετωπίζουμε το χρήστη ως ασθενή περισσότερο και λιγότερο ως εγκληματία, ως παραβατικό.

Η χρήση ουσιών, όμως, δεν είναι μόνο η ίδια η βλάβη προς τον εαυτό του καθενός. Κυρίως είναι η παρελκόμενη εγκληματικότητα η οποία αντιμετωπίζεται ακριβώς με την αποποινικοποίηση, δηλαδή ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση. Αυτό το νομοσχέδιο κάνει δειλά βηματάκια στη σωστή κατεύθυνση, γιατί ως τώρα πηγαίναμε με μεγάλη ταχύτητα σε λάθος κατεύθυνση. Οπότε, όταν αποφασίζεις να αλλάξεις κατεύθυνση, φρενάρεις και μέχρι να πάρεις ταχύτητα προς την άλλη, κάνεις δειλά βηματάκια. Αυτό είναι λοιπόν αυτό το νομοσχέδιο.

Αυτήν τη στιγμή, λοιπόν, αρχίζουμε να πηγαίνουμε προς τη σωστή κατεύθυνση που είναι η αποποινικοποίηση της χρήσης. Ποτέ δεν ήταν ποινικοποιημένη η χρήση ουσιών. Αυτό που σκοτώνει είναι η υπερβολική δόση, η νοθεία, το παραεμπόριο, η παρελκόμενη εγκληματικότητα, η ηπατίτιδα, το AIDS, οι μολύνσεις και, όπως είπα και πριν, η νοθεία του ναρκωτικού.

Αν υποθέσουμε, λοιπόν, ότι καταγράφουμε δέκα χιλιάδες εξαρτημένους ανθρώπους, θα έπρεπε στην πραγματικότητα να τους καταγράψουμε ως ασθενείς και να τους παρέχουμε τη δόση τους στο νοσοκομείο. Αυτή είναι η απάντηση που μηδενίζει την τιμή. Κανείς δεν πουλάει κάτι που παρέχεται στο νοσοκομείο. Όπως ο διαβητικός παίρνει ινσουλίνη, έτσι και ο εξαρτημένος μπορεί να πάρει, εφόσον θέλει να συνεχίζει. Εάν θέλει, βέβαια, να ακολουθήσει και προγράμματα αποκατάστασης, αποθεραπείας, απεξάρτησης και επανένταξης, τόσο το καλύτερο. Και εδώ το κράτος πρέπει να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην πρόληψη, στην απεξάρτηση και στην επανένταξη.

Όταν, όμως, ο ασθενής πηγαίνει στο νοσοκομείο και παίρνει τη δόση του, δεν υπάρχει πορνεία, δεν υπάρχει έγκλημα, δεν υπάρχει έμπορος. Γιατί, ξέρετε, ότι ο έμπορος που θα φέρει κοκαΐνη πέντε τόνους με ένα σκάφος ή με ένα κοντέινερ, δεν είναι ποτέ στη φυλακή. Δεν υπάρχει κανένας μεγαλέμπορος που να έφερε πέντε τόνους ηρωίνη και να βρίσκεται στη φυλακή. Εάν φέρεις πέντε τόνους ηρωίνη, ρίχνεις την Κυβέρνηση, εάν θες, αλλάζεις τον Υπουργό.

Οι αυστηρές ποινές είναι στις χώρες που ζουν από τα ναρκωτικά. Οι αυστηρότερες ποινές σε μικροδιακίνηση είναι στην Ταϊλάνδη, στη Βιρμανία, στη Μιανμάρ, στο Αφγανιστάν, στην Κολομβία, στη Βολιβία. Εκεί για μικροποσότητες σε εκτελούν. Γιατί; Για να κρατάνε ψηλά τις τιμές. Είναι πολύ απλό. Μιλάμε για μία παγκόσμια «μπίζνα» από την οποία επωφελούνται δικηγόροι, δικαστές, σωφρονιστικοί υπάλληλοι, γιατροί με βεβαιώσεις, με πιστοποιητικά. Ένα ολόκληρο σύστημα κινείται γύρω από την υπόθεση δήθεν των ναρκωτικών.

Γι' αυτό έχουμε τους μισούς φυλακισμένους για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, όπως κακώς λέγαμε έως τώρα. Και οι μεγαλέμποροι είναι έξω και συνεχίζουν να διακινούν τεράστιες ποσότητες με κοντέινερ, δολοφονώντας τον κόσμο. Όταν μηδενίσεις την τιμή, κανείς δεν πουλάει κάτι που δεν κοστίζει πολλά πράγματα.

Επίσης, πρέπει να πω ότι είναι η στιγμή που πρέπει πολύ πιο γρήγορα να αντιμετωπίσουμε όχι νομικά και νομικίστικα την υπόθεση εξαρτησιογόνων ουσιών, αλλά στην ουσία της, στην αρχική σύλληψη του σχεδίου «μαφία-Σικάγο-Αλ Καπόνε-ποτοαπαγόρευση». Αυτό πρέπει να το καταργήσουμε και να βαδίσουμε γρήγορα στην αντίθετη κατεύθυνση, ενημερώνοντας τον κόσμο, συζητώντας με τους ασθενείς, με τους γονείς, με τα παιδιά μας, με τους φίλους μας. Διότι ποτέ δεν είναι λύση η απαγόρευση, η καταστολή και η ποινικοποίηση με τις πολύ αυστηρότερες ποινές, όπως πολύ ανόητα ζητάνε. Τις αυστηρότερες ποινές τις έχουν οι χώρες που παράγουν ναρκωτικά».

(από την ενδιαφέρουσα αγόρευση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ στο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline