Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  16:23:40

Ο κατάλογος των αθέμιτων πρακτικών

Ο κατάλογος των αθέμιτων, παραπλανητικών και επιθετικών πρακτικών που έχουν διαπιστωθεί σε Ινστιτούτα Ομορφιάς και Αδυνατίσματος και Γυμναστήρια είναι μεγάλος. Μεταξύ αυτών, οι πιο χαρακτηριστικές είναι οι εξής:

- Δήλωση ή με άλλο τρόπο δημιουργία εντύπωσης ότι μία υπηρεσία παροχής ιατρικών υπηρεσιών ή υπηρεσιών αισθητικής, αδυνατίσματος ή γυμναστικής μπορεί να παρέχεται νόμιμα, ενώ δεν μπορεί, διότι δεν υπάρχει η σχετική βεβαίωση έναρξης λειτουργίας από τον αρμόδιο φορέα.

- Αναληθής ισχυρισμός ότι η προσφερόμενη υπηρεσία είναι σε θέση να θεραπεύει ασθένεια, δυσλειτουργίες ή δυσμορφίες κλπ

- Περιγραφή της υπηρεσίας ως "δωρεάν" ή "χωρίς επιβάρυνση", ενώ έχει ήδη εισπραχθεί το σχετικό κόστος της.

- Παραπλανητική ανακοίνωση ότι η προσφερόμενη υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα ή ότι θα διατίθεται μόνο υπό ειδικούς όρους για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να προκληθεί η λήψη άμεσης απόφασης και να στερηθούν οι καταναλωτές της δυνατότητας να προβούν σε τεκμηριωμένη επιλογή.

- Υπογραφή πολλαπλών πανομοιότυπων δελτίων παραγγελίας για παροχή υπηρεσιών αισθητικής και θεραπείας προσώπου και σώματος, με ταυτόχρονη χρέωση πιστωτικών καρτών, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια του ελέγχου των οικονομικών υποχρεώσεων του καταναλωτή.

- 'Ασκηση ψυχολογικής πίεσης, προκειμένου να υπογραφούν οι συμβάσεις, παρεμποδίζοντας με αυτόν τον τρόπο την ελευθερία επιλογής ή συμπεριφοράς του μέσου καταναλωτή ως προς την υπηρεσία, με αποτέλεσμα να τον οδηγεί ή να είναι πιθανόν να τον οδηγήσει να λάβει απόφαση συναλλαγής που διαφορετικά δεν θα ελάμβανε. Στοιχεία μιας τέτοιας επιθετικής εμπορικής πρακτικής είναι, μεταξύ άλλων, η επιμονή της επιχείρησης για πληρωμή των υπηρεσιών με χρήση χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.

- Επιθετικές πρακτικές προσέγγισης καταναλωτών μέσω συνεχούς και ανεπιθύμητης άγρας πελατών σε κεντρικές πλατείες, εμπορικούς δρόμους ή μέσω τηλεφώνου, μέσω διαφήμισης και προσφορών στο διαδίκτυο και σε τηλεοπτικές ή ραδιοφωνικές εκπομπές.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline